Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ÎNGERII ÎN MARILE RELIGII ALE LUMII

ÎNGERII ÎN MARILE RELIGII ALE LUMII

Ratings: (0)|Views: 125|Likes:
Published by Teodorescu Radu
O lucrare despre îngeri în istoria religiilor şi religia comparată
O lucrare despre îngeri în istoria religiilor şi religia comparată

More info:

Published by: Teodorescu Radu on Jun 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2014

pdf

text

original

 
RADU TEODORESCU
ÎNGERII ÎN MARILE RELIGII ALE LUMIICugir 2013
1
 
Cuprins
IntroducereÎngerii în monoteismÎngerii şi politeismulÎngerii şi panteismulÎngerii şi dualismul şi gnosticismulÎngerii şi hinduismul indianÎngerii şi taoismul chinezÎngerii şi budhhismul asianÎngerii şi zoroastrianismulÎngerii şi islamul orientalÎngerii şi iudaismul mozaicÎngerii în creştinismConcluzii
2
 
INTRODUCERE“Am văzut îngerul în piatră şi am sculptat până l-am eliberat.”Michela
ngelo
1
Religia
comparată şi istoria religiilor este un teren fecund care continuă să nedescopere noi şi noi dimensiuni în complexitatea şi fenomenalitatea existenţei luiDumnezeu. Unele religii ale trecutului nu mai există şi sunt pentru noi cei de azidin mileniul al treilea sau din secolul al XXI-lea doar piese sau exponate demuzeu.
2
Istoria religiilor şi religia comparată este mai mult decât orice ceea ce am puteadenumii o reactualizare a concepţiilor antice ale trecutului. Religii cum ar fii orfism
ul,mitraismul, gnosticismul, religiile maiaşilor sau ale celţilor nu mai există astăzi.Oricum ne-au rămas importante date istorice despre aceste religii antice.
Din punct de vedere teologic nevoia religiei a venit pe fondul primilor oameni cândactia au fost izgoniţi sau sci din rai sau paradis. Din acel moment omul a siitpermanent nevoia de a reface legătura cu Dumnezeu după cum a fost ea la început. Prinurmare, după cum spune şi etimologia cuvântului în latineşte, religie înseamnă „a reconecta”sau „restabilii o legătură pierdută,” în cazul nostru cu Dumnezeu. În subconştientul profundsau colectiv al omul încă se mai resimte acea profundă separaţie de Dumnezeu. Autorii bibliciau exprimat acest lucru. Omul s-a zut pe sine lipsit de rai şi de frumusea lui şicondamnat să după o viaţă pe pământ în care îşi câştigă pâinea „în sudoarea frunţii.” Celemai multe religii din istoria lumii au continuat să apară pe fondul acestor sentimente de înstrăinare sau de pierdere a comuniunii cu Dumnezeu a omului.
3
Această tendinţă a omuluide a Îl căuta pe Dumnezeu a prins din punct de vedere istoric un fel de organizare care s-amanifestat cel mai mult în religie şi în ceea ce ea a sistematizat ca şi relaţia cu Dumnezeu. Termenul neoelin pentru religie este θρησκεία.
1
O celebră poveste din renaşterea medievală ne spune că celebrul pictor Italian Michelangelo umbla într.odimineaţă la un moment dat print-o mică localitate. La un moment dat el a văzut o mare bucată de marmurăcare era aruncată pe marginea drumului. Michelangelo s-a oprit şi a început să priveasc insistent acea bucatăde piatră. A venit amiaza şi el era tot acolo. S-a înserat şi el tot privea acea bucată de piatră. Mai apoi s-a înnoptat şi Michelangelor nu dădea semen că ar pleca de la locul cu bucata de marmură. Neliniştiţi sătenii careunii îl cunoşteau pe marele pictor au venit la el şi l–au întrebat: Domnule Michelangelor, ce vedeţi acolo aşa deextraordinar, este doar o simplă bucată de piatră? Văd un înger a răspuns Michelangelor. Poate şi-a ieşit dinminţi sau a înnebunit au zis locuitorii. Întrebat de mai multe ori ce vedere în acea piatră Michelangelor a răspusde fiecare dată la fel, un înger. În cele din urmă locuitorii s-au lăsat păgubaşi şi s-au dus fiecare pe la casele lor.A doua zii, Michenalngelo a venit, a luat acea bucată de marmură şi a sculptat un înger din ea. Mulţi dintrelocuitori au înţeles atunci la ce se referea cănd le-a dat răspunsul că vede un înger. Aşe este de fapt cu oricelucarare care o scriem despre îngeri. Scriitorul nu face decât să elibereze îngerul şi îngerii lui Dumnezeu prinscriere.
2
Dintre cei mai mari istorici ai religiilor amintim pe Armstrong Karen, Bowker, John Westerdale, Mircea Eliade,Ioan Culianu, Ellwood, Robert Gregory D. Alles, Gilley Sheridan, Raffaele Pettazzoni şi mulţi alţii.
3
„“Adam, părintele întregii lumi, a cunoscut în rai dulceaţa iubirii lui Dumnezeu şi de aceea, atunci când pentrupăcat a fost izgonit din rai şi a pierdut iubirea lui Dumnezeu, a suferit amarnic şi cu geamăt mare suspina întoata pustia. Sufletul lui era chinuit de un gând: “Am întristat pe Dumnezeu pe Care Il iubesc“. Nu-i părea răuatât de rai şi de frumuseţea lui, cât de faptul de a fi pierdut iubirea lui Dumnezeu, care în fiece clipă şi nesăturatatrage sufletul spre Dumnezeu.” Sfântul Siluan Atonitul,
Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei
(Ediţia a doua,Sibiu, 1996).
3

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->