Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Vadim La PNT

Vadim La PNT

Ratings: (0)|Views: 56 |Likes:

More info:

Published by: danilovici@gmail.com on May 09, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/14/2009

pdf

text

original

 
Vadim la PNT-CD
-- Corneliu Vadim Tudor a fost invitat, la inceputul lui 1990, sa preiaconducerea ziarului taranist "Dreptatea" * Un episod putin cunoscut,reconstituit de istoricul Alex Mihai Stoenescu in primul volum al seriei"Din culisele luptei pentru putere 1989-1990"
Unul dintre intelectualii care i-au elogiat pe Nicolae si Elena Ceausescu - potrivitargumentelor sale, "pentru politica nationala pe care au dus-o timp de doua decenii" si"pentru a proteja alti intelectuali" -, Corneliu Vadim Tudor, nu a fost racolat de Securitate;nu indeplinea conditiile prevazute de Instructiunile privind activitatea de creare si folosirea retelei informative (Capitolul III, art.11, paragraful II si art.12), fiind catalogat "instabilsi nesincer, lipsit de obiectivitate". In realitate, era vorba de o personalitate accentuata,greu de controlat de vreo institutie sau de vreo alta persoana. "Vadim a fost, toata viata,un rebel - declara mai tarziu fostul general de Securitate Aurel Mortoiu -, nu l-a stapanitnimeni!". In perioada comunista, C.V. Tudor a fost, insa, prima personalitate culturalacare a reinviat mitul lui Iuliu Maniu, in timpul regimului comunist, fapt remarcat deliderii supravietuitori ai partidului. La 5 septembrie 1980, el scria pe pagina intai arevistei "Saptamana" editorialul "Idealuri", in care cerea publicarea discursurilor lui IuliuManiu. "Scandalul a fost de proportii internationale - povesteste Corneliu Vadim Tudor,in "Cartea de Aur" (Ed. Fundatiei Romania Mare, Bucuresti, 2003). El isi aminteste:"Dupa cateva zile, primarul-general al Capitalei, Gheorghe Pana, care tinea in subordinerevista de cultura a Bucurestilor, avea sa-mi spuna: <<M-a chemat tovarasul Ceausescu simi-a zis: A innebunit Vadim? Ce l-a apucat cu Maniu? Noi am luptat cu manistii, in 1946,ne-am batut cu ei la alegeri! Maniu a fost fascist!>>". Putem spune ca poetul a avutnoroc: ar fi cunoscut o mare dezamagire cand ar fi citit cuvantarile lui Maniu, mai ales pecele antinationale din Parlamentul de la Budapesta. Dar, asa cum arata: "<<Idealuri>> afost primul text din Romania, dupa cel de-al doilea razboi mondial, care a reabilitatmemoria lui Iuliu Maniu".Acest fapt nu putea sa nu fie remarcat de fostii asistenti ai lui Maniu. Motivatia abordariicu curaj a mitului Iuliu Maniu de catre Corneliu Vadim Tudor este obscura, cunoscutul poet si publicist, altfel bine informat, agreand si el legenda exagerata despre rolul politic pozitiv al acestuia.
In vizita la taranisti
Conform versiunii lansate de aripa anticomunista a PNT-CD, la inceputul lunii februarie1990, dupa deruta prin care trecuse in prima luna de libertate, cum sincer o recunoaste,Corneliu Vadim Tudor s-ar fi hotarat sa contacteze conducerea PNT-CD, la indemnulmentorului sau, scriitorul Eugen Barbu. Acesta detinea informatii, venite pe linia de varf a Securitatii, asupra infiltrarii timpurii a PNT-CD si intentiona sa se inscrie in partid. Inziua de 5 februarie 1990 autorul volumului "Saturnalii", pentru care suferise efectele uneiviolente reactii din partea autoritatilor, s-a prezentat la sediul central al partidului. Iata cenoteaza Corneliu Vadim Tudor in "Jurnalul Revolutiei, de la Craciun la Paste" (Ed.Fundatia Romania Mare, Bucuresti, 1999): "La taranisti e vanzoleala mare. Dau nas innas cu doi fotoreporteri Agerpres, Vasile Moldovan si Corneliu Mocanu, care au venit sa-1
 
si ofere serviciile. Pop Iftene ma prezinta venerabilului Gabriel Tepelea, care ma saluta cumulta caldura. Apare si fratele doctorului Radu Rey, pe care Iftene il acuza ca i-a sterpelitun ziar. Extrem de aferat si agitat e Liviu Petrina, caruia i-a disparut umilinta onctuoasa pe care o avea pe cand facea cate doua-trei ore de anticamera la Eugen Barbu si la mine,acum e si el disident, taranist si manist, din tata-n fiu! Nici nu deschid bine gura ca saintreb de situatia casei, ca Liviu Petrina ma si repede: <<Ai inceput sa faci presiuniasupra noastra, lasa-ne sa lucram!>> I-am pus cruce si astuia, ar fi foarte bun in piesa luiAurel Baranga, <<Mielul turbat>>. Intru la Coposu. E imbracat complet in negru, avandsi o helanca pe gat, tot neagra. Fumeaza cu nesat. Abordez o tema: cea referitoare la<<dictatura democratiei>>. Nu-i de acord, zice ca asa ceva nu exista. Eu ii argumentez nunumai ca exista, ci si ca ne izbim de ea la tot pasul, fiind vorba de anarhie. Ne despartimcordial".Corneliu Vadim Tudor va mai ramane in sediu, ocazie cu care i se propune sa preiaconducerea ziarului partidului, Dreptatea, sau sa infiinteze un cotidian cu alta denumire.Radu Vasile, fostul prim-ministru taranist, confirma aceasta informatie in memoriile sale,"Cursa pe contrasens" (Ed. Humanitas, Bucuresti, 2002): "Stia prea bine (CorneliuCoposu, n.a.) cine era Vadim si isi amintea si el, cum imi amintesc si eu, ca in ianuarie1990 Eugen Barbu si Vadim Tudor se prezentasera la sediul central al PNT-CD, oferindu-si serviciile de gazetari pentru ziarul Dreptatea".
Vadim, invitatul lui Suian
In realitate, nu se confirma prezenta lui Eugen Barbu la sediul PNT-CD. In timp ce seintretinea cu staff-ul PNT-CD, C.V.Tudor va fi agresat verbal de Ticu Dumitrescu, insotitde un grup de tineri: "<<D-ta n-ai autoritate morala sa vii aici! N-ai dreptul, dupa cate aiscris si ai dres!>> s.a.m.d. Eram, deja, obisnuit cu istericalele strazii. I-am raspunsindividului, calm, ca am toate drepturile, din moment ce sunt invitat de cativa fruntasitaranisti, iar unui oaspete, care nu ti-a facut nimic, nu i te poti adresa astfel. Dar, intrucatomuletul spumega pe mai departe, l-am intrebat, tot calm, pe Pop Iftene, daca ei aumaturat in dimineata aceea pe jos".Aceasta versiune a intentiei lui Corneliu Vadim Tudor de a se inscrie in PNT-CD esteinfirmata de unul dintre fondatorii partidului - nu s-a prezentat si nu a cerut sa fie primit,ci a fost invitat. Pavel Suian avea sa declare: "Date fiind opiniile pe care le aveam despre poetul Vadim, mi s-a parut mai mult decat firesc ca, la inceputul anului 1990, sa il caut sisa il invit sa vina sa preia conducerea ziarului Dreptatea, pe care dorea sa-l editeze PNT-CD. Eu am fost acela care a avut acea idee. Eu l-am cautat pe Vadim si l-am invitat savina la sediul PNT-CD pentru a avea o discutie cu Corneliu Coposu. Eu am participatalaturi de Vadim la prima discutie, care a avut loc in biroul lui Coposu". Pavel Suian, fostmembru al CC al PCR si membru fondator al PNT-CD, arata in continuare ca "noi, inacea prima intalnire, nu am discutat decat participarea lui Vadim la editarea si publicareaziarului Dreptatea; nu s-a discutat despre inscrierea lui Vadim in partid, dar nu a fost niciexclusa aceasta posibilitate". Versiunea lui Suian se prezinta a fi cea mai aproape deadevar.
O ocazie ratata?
Asupra atmosferei din sediul PNT-CD din acele zile s-a pastrat si marturia profesoruluiVictor Iancu - pe care fostul sau idol, Ion Iliescu, si FSN-ul l-au ignorat -, venit pentru ase inscrie in partid. "Inainte de a-i inmana adeziunea (lui Corneliu Coposu, n.a.), mi-am2
 
exprimat insa dezamagirea de a-l fi vazut printre membri importanti ai partidului peM.U., fostul redactor-sef adjunct al revistei <<Luceafarul>>, revista care multi ani de-arandul fusese tribuna protocronismului, iar redactorul-sef adjunct varful de lance alacestui curent. In plus, M.U. se aratase un devotat caine de paza al Sectiei de Propagandasi al Securitatii in cultura, chemandu-i la ordine pe toti scriitorii care se abateau de laideologia rigida a PCR. <<Ce cauta asta la noi?>>, l-am intrebat pe amicul P.? Mi-araspuns senin: <<Lasa-l, ca-i de-al nostru. Vrei sa ne inunde evreii de la Romanialiterara?>> N-am mai zis nimic. Am predat adeziunea si am plecat".Invitarea lui Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor si Mihai Ungheanu de a se inscrie inPNT-CD a izbucnit ca stire in presa doua zile mai tarziu, la 7 februarie, compromitanddefinitiv accesul lor acolo. Gonirea celor trei intelectuali cu perspective doctrinare deDreapta si cu forta jurnalistica redutabila a fost una din marile erori facute de Opozitie inacele saptamani decisive pentru lupta politica. Ziarul "Dreptatea" a ramas o publicatieobscura, apoi a disparut. Cotidianul Aliantei Civice, "Romania libera", va fi bine infiltrat,folosit in sprijinul lui Ion Iliescu, apoi izolat sub acuzatia de publicatie partizana, istericregalista si neprofesionista.Un atac dat atunci in forta asupra apartenentei unora din liderii CFSN la agenturile KGB-ului - cum numai Corneliu Vadim Tudor poate sa dea -, ar fi pulverizat FSN-ul. Un atac laadresa lui Militaru, de exemplu, ar fi rupt legatura ombilicala a noii puteri cu Armata,institutie cu care Corneliu Vadim Tudor avea legaturi solide. O luna mai tarziu, infebruarie, Armata s-a revoltat impotriva ministrului agent sovietic, fapt pe care Opozitianu a stiut sa-l exploateze. Tot atunci PNT-CD a ratat pentru totdeauna definireacomponentei sale nationaliste, de la care se revendica doctrinar prin pretentia (falsa) caeste continuatorul Partidului National Roman infiintat de liberali in Transilvania secoluluial XIX-lea.
Alex Mihai Stoenescu
 
Acasa la Corneliu Vadim Tudor
27 Ianuarie 2004 ,Libertatea
Peretii camerelor sunt "tapetati" cu tablouri scumpe si cu icoane, fiecare cu propria istorie. Sotiasenatorului, o doamna fina, se retrage discret, strunind cainii care se agita la aparitia unui nou-venit.Raman doar fetitele, Eugenia si Lidia, doua pustoaice cu ochi superbi, oblici, care sunt pregatite sa-siintre in rolul de secretare pentru tatal lor. Dupa o zi incordata de munca, Corneliu Vadim Tudor nespune ca are nevoie de multa liniste. Vecinatatea cu cainii agitati ai fostului premier Radu Vasile iitulbura deseori nervii. "Eu am 25 si nu latra atat cat latra ai lui Vasile. Ai mei au fost dresati la timp.Din cauza zgomotului sunt nevoit sa ma culc cu dopuri in urechi. De regula, adorm spre 3-4dimineata, dupa ce termin de citit. Daca nu ma deranjeaza cainii, atunci sigur trebuie sa se declansezeo alarma. Acum cateva saptamani a trebuit sa dau telefon la Sectia 17 pentru ca a urlat ore in sir alarma unei masini, in tot cartierul. Sunt hotarat sa propun in Parlament o lege care sa interzicafolosirea alarmelor, dar nu pentru ca ma deranjeaza pe mine. Cred ca e problema multor oameni caresunt treziti de zgomotul lor strident". Sotul C.V. Tudor nu are nici o legatura cu problemele casnice.Spune ca nu-i apartin. "Eu poruncesc sau tac", il citeaza, razand, pe Napoleon. Pentru treburiledomestice plateste doua menajere si trei aghiotanti - "nu sunt body-guarzi, cum s-a scris, eu n-amnevoie sa fiu aparat", ne spune. Mofturi nu face niciodata la masa, mananca ceea ce i se pune in fata. Nici achizitionarea hainelor nu-l scoate prin magazine. Nea Ilie, croitorul de la Opera Romana, ii facecostumele pe care le comanda. "Nu sunt pretentios, eu am trait intr-o familie cu cinci copii, toti intr-ocamera, si am invatat sa ma multumesc cu orice". ii amintesc ca macar la ceasuri si-a permis sa fie
3

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->