Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
152Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Psihologija-Licnost i emocije

Psihologija-Licnost i emocije

Ratings:

5.0

(3)
|Views: 22,338 |Likes:
Published by draganadzic

More info:

Categories:Types, Research, Science
Published by: draganadzic on May 12, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

 
 Ličnost i emocije
“Budi ono što jesi” najgori je savjet kojeg možete dati osobi.
- T. Masson
Ciljevi učenja Nakon proučavanja ovog poglavlja trebali biste moći:1.Objasniti čimbenike koji određuju ličnost pojedinca.2.Opisati MBTI radni okvir ličnosti.3.Ustanoviti ključne značajke Big Five modela ličnosti.4.Objasniti utjecaj tipologije posla na odnos ličnosti i radnog učinka na poslu.5.Razlikovati emocije od raspoloženja.6.Usporediti
doživljene
i
iskazane
emocije.7.Razumjeti kako čitati emocije.8.Objasniti razlike u emocijama među spolovima.9.Objasniti vanjska ograničenja na emocije.10.Primijeniti koncepte za emocije na pitanja OP-a.Termini koji se često koriste za opisivanje Charlesa B. Wanga (vidi fotografiju) nisuvrlo laskavi. Često za njega kažu da je plaćenički brutalan, okrutan, da zastupa princip poslušnosti autoritetu vlasti, drzak, nasilan, tup, bez takta i osamljen.
1
Dakle, tko jeCharles Wang i što ga to čini tako teškim i agresivnim?Wang je emigrirao u New York City iz Šangaja 1952. godine kad mu je bilo osamgodina. Išao je na Queens koledž u New Yorku i stekao diplomu iz matematike.Godine 1976. osnovao je kompaniju nazvanu Computer Associates. Danas, Computer Associates je treća najveća softverska kompanija u Sjedinjenim Državama izaMicrosofta i Oracla i Wang joj je predsjednik. Vrlo uspješna kompanija napravila jeod Wanga milijardera, ali ako želite uvide u Wangovu ličnost i ponašanje, moraterazumjeti iskustva koja su ga oblikovala.Za razliku od suosnivača Microsofta i kolege milijardera Billa Gatesa, Wang nijeodrastao bogat. Wangov pogled na svijet da je svijet težak i nemilosrdan skovan je naosnovi grubosti njegovog ranog imigrantskog iskustva. “Znam što je to ići gladan”,kaže Wang. “[Bill Gates] ne zna.” Wang je oduvijek bio ljuto svjestan da je biokineski imigrant u New York Cityu. Kad su se on, njegovi roditelji i braća smjestili uQueensu u ranim 1950-ima, četvrt nije bila multietnički mozaik kakav je danas.Wangovi dečki su bili jedini Kinezi u osnovnoj školi i u svojim baseball timovima umaloj lizi. Incidenti očitog rasizma bili su rijetki, ali obitelj je odustala od svog prvog pokušaja zamjene svog stana u zgradi bez dizala za kuću nakon što su budući-susjediraširili antikinesku peticiju. Odrastajući drukčiji učinilo je Wanga vrlo osjetljivim naomalovažavanja. Zapravo, u ranim godinama Computer Associatesa, Wang bi postao bijesan ako netko nije poštivao njegovu kompaniju. Čak i danas, izgleda da je Wanguosveta još uvijek bitna. Menadžere koji daju otkaz smatra se izdajicama. Izgleda da jesvatko tko nije prijatelj Wanga i Computer Associatesa automatski njegov neprijatelj.Danas, Wang, njegova žena i troje djece žive osamljen život na velikom imanju blizuOyster Baya na Long Islandu. Za razliku od drugih softverskih mogula kao što suGates i Oraclov Lawrence Ellison, koji se pojavljuju i komuniciraju s medijima, Wang je stvorio (samo na deluxe način) izolaciju koju je iskusio u svojim prethodnimgodinama u New York Citiyu. To je možda bilo prije gotovo 50 godina, ali Wang nijezaboravio. Osamljen i srdit čovjek današnjice većinom je bio iskovan svojim ranimobiteljskim iskustvima.Charles Wang nije jedinstven. Svo naše ponašanje donekle je oblikovano našimličnostima. U prvoj polovici ovog poglavlja ćemo pregledati istraživanja o ličnosti i
 
njenim odnosima s ponašanjem. U drugoj polovici, gledamo kako emocije oblikujumnoga naša ponašanja vezana uz rad.
Ličnost
Zašto su neki ljudi tihi i pasivni dok su drugi glasni i agresivni? Jesu li neke vrsteličnosti bolje prilagođene određenim vrstama poslova? Prije nego što budemo mogliodgovoriti na ova pitanja, moramo postaviti jedno osnovnije: Što je ličnost?
Što je ličnost?
Kad govorimo o ličnosti, ne mislimo na to da je osoba šarmantna, da ima pozitivanstav prema životu, vedro lice ili je finalist ovogodišnjeg natjecanja za "Najsretniju inajprijateljskiju" Miss America. Kad psiholozi pričaju o ličnosti, misle na dinamičankoncept koji opisuje rast i razvoj cijelog psihološkog sustava osobe. Radije negogledajući dijelove osobe, ličnost gleda na neku agregatnu cjelinu koja je veća odzbroja dijelova.Gordon Allport proizveo je najčešće korištenu definiciju ličnosti prijeviše od 65 godina. Rekao je da je ličnost "dinamična organizacijaunutar pojedinca onih psihofizičkih sustava koji određuju njegove jedinstvene prilagodbe njegovu okruženju".
2
Za naše potrebe,razmišljajte o
ličnosti
kao ukupnom zbroju svih načina na koje pojedinac reagira i u interakciji je s drugima. Najčešće se opisuje mjerljivimosobinama koje osoba ispoljuje.
Odrednice ličnosti
Rana rasprava o istraživanju ličnosti koncentrirala se na pitanje je li ličnost pojedincarezultat naslijeđa ili okoline. Je li ličnost predodređena rođenjem ili je rezultatinterakcija pojedinca s njegovom ili njezinom okolinom? Očigledno, ne postoji jednostavan crno-bijeli odgovor. Izgleda da je ličnost rezultat oba utjecaja. Dodatno,danas prepoznajemo treći čimbenik – okolnost (situaciju). Stoga se danas smatra da jeličnost zrele osobe sastavljena i od nasljednih čimbenika i od čimbenika okoline teizmijenjena situacijskim uvjetima.
Naslijeđe
 Naslijeđe
se odnosi na one čimbenike koji su određeni pri začeću.Fizička pojava, privlačnost lica, spol, temperament, struktura mišića i refleksi, razinaenergije i biološki ritmovi karakteristike su za koje se općenito smatra da su ili potpuno ili u znatnoj mjeri pod utjecajem onoga tko su vaši roditelji; to jest, ponjihovom biološkom, fiziološkom i inherentnom psihološkom ustrojstvu. Pristupnaslijeđem tvrdi da je krajnje objašnjenje ličnosti pojedinca molekularna strukturagena smještenih u kromosomima.Tri različite struje istraživanja pružaju nekakvu vjerodostojnost argumentu danaslijeđe igra važnu ulogu u određivanju ličnosti pojedinca. Prvo istraživanje gleda ugenetska postolja ljudskog ponašanja i temperamenta među mladom djecom. Drugose odnosi na studije blizanaca koji su razdvojeni pri rođenju. Treće pregledavadosljednost zadovoljstva poslom tijekom vremena i u različitim okolnostima. Novije studije mlade djece pružile su čvrstu potporu moći naslijeđa.
3
Dokazima se pokazuje da su osobine kao što su sramežljivost, strah i čemer najvjerojatnijeuzrokovane inherentnim genetskim karakteristikama. Ovi nalazi upućuju da su nekeosobine ličnosti možda ugrađene u isti genetski kod koji utječe na čimbenike kao štosu težina i boja kose.Istraživači su proučavali više od 100 skupova jednojajčanih blizanaca koji su bilirazdvojeni pri rođenju i odrasli odvojeno.
4
Da je naslijeđe igralo neznatnu ili nikakvuulogu u određivanju ličnosti, očekivali bi da ćete pronaći malo sličnosti izmeđurazdvojenih blizanaca, ali istraživači su pronašli mnogo toga zajedničkog. Ispalo je da
ličnost
Ukupnom zbroj svih načinana koje pojedinac reagira i uinterakciji je s drugima.
 
 je značajan dio varijacija između blizanaca povezan s genetskim čimbenicima i to zagotovo svaku osobinu ponašanja,. Na primjer, jedan skup blizanaca koji su bilirazdvojeni 39 godina i odrasli 45 milja jedni od drugih vozili su isti model i bojuautomobila, neprestano pušili istu marku cigareta, imali pse istog imena i redovno išlina odmore unutar tri bloka jedan od drugog u turističkoj zajednici udaljenoj 1,500milja. Istraživači su ustanovili da je genetika odgovorna za oko 50 posto razlika uličnosti i za više od 30 posto varijacija u profesionalnim interesima i interesima uslobodnom vremenu.Daljnja potpora važnosti naslijeđa može se pronaći u studijama zadovoljstva poslom pojedinaca, koje smo raspravili u prethodnom poglavlju. Pronađeno je da jezadovoljstvo poslom pojedinaca tijekom vremena zamjetno postojano. Ovaj rezultatdosljedan je vašim mogućim očekivanjem da je zadovoljstvo određeno nečiminherentnim u osobi, a ne vanjskim čimbenicima okoline.Kad bi karakteristike ličnosti bile
 potpuno
diktirane naslijeđem, bile bi određenerođenjem i nikakva količina iskustva ihne bi mogla izmijeniti. Na primjer, akoste bili opušteni i s vama se lako mogloslagati dok ste bili dijete, to bi biorezultat vaših gena i ne bi vam bilomoguće promijeniti te karakteristike. Alikarakteristike ličnosti nisu u potpunosti diktirane naslijeđem.
Okolina
Među čimbenicima koji stvaraju pritiske na oblikovanje naše ličnostisu kultura u kojoj smo odgojeni; naše rano uvjetovanje; norme u našoj obitelji, prijateljima i društvenim grupama; i ostali utjecaji koje iskusimo. Ovi čimbeniciokoline igraju značajnu ulogu u oblikovanju naših ličnosti. Na primjer, kultura ustanovljava norme, stavove i vrijednosti koje se usput prenose od jedne generacije na slijedeću i vremenom stvaraju dosljednosti. Ideologija koja se jako njeguje u jednoj kulturi može imati samo umjeren utjecaj u drugoj. Na primjer,Sjeverni Amerikanci su neprestano učvršćivali teme radišnosti, uspjeha, natjecanja,neovisnosti i protestantske radne etike kroz knjige, školske sustave, obitelj i prijatelje.Sjeverni Amerikanci, kao rezultat, skloni su biti relativno ambiciozni i agresivni uodnosu na pojedince odgojene u kulturama koje su naglašavale slaganje s drugima,kooperaciju i prioritet obitelji nad poslom i karijerom.Pažljivo razmatranje argumenata koji idu u prilog bilo naslijeđu ili okolini kao primarnoj odrednici ličnosti tjera na zaključak da su obje važne. Naslijeđe postavlja parametre ili vanjska ograničenja, ali puni potencijal pojedinca ustanovit će se timekako se on ili ona prilagođavaju zahtjevima i uvjetima okoline.
Situacija
Treći čimbenik, situacija, utječe na učinke naslijeđa i okoline naličnost. Ličnost pojedinca, iako općenito postojana i dosljedna, doista se mijenja urazličitim situacijama. Različiti zahtjevi različitih situacija izazivaju različite vidovenečije ličnosti. Stoga ne bismo smjeli gledati uzorke ličnosti u izolaciji.
5
Izgleda da je jedino logično pretpostaviti da će situacije utjecati na ličnost pojedinca,ali nam je uredna klasifikacijska shema koja će nam reći utjecaj različitih tipovasituacija do sad još neotkrivena. Međutim, znamo da su određene situacije važnije oddrugih prilikom utjecanja na ličnost.Ono što nam je interesantno zbog taksonomije jest da izgleda da se situacije znatnorazlikuju po ograničenjima koje postavljaju na ponašanje. Neke situacije – npr., crkva,intervju za posao – ograničavaju mnoga ponašanja; druge situacije – npr., piknik u javnom parku –relativno malo ograničavaju.
6
Rano uvježbavanje i kulture u kojima smo odgojenivažni su čimbenici okoliša koji oblikuju našu ličnost.Ostali utjecaji su obiteljske norme i članstva udruštvenim grupama.

Activity (152)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
zivotnaskola liked this
Željka Banić liked this
Kristina Ristić liked this
kata_tomic9369 liked this
Nirmoha liked this
David Ancev liked this
David Ancev liked this
zivotnaskola liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->