Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Newsletter Volume 5 Issue 27

Newsletter Volume 5 Issue 27

Ratings: (0)|Views: 46|Likes:
Published by AACO
Newsletter Volume 5 Issue 27
Newsletter Volume 5 Issue 27

More info:

Published by: AACO on Jul 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2013

pdf

text

original

 
harroj asnjihere keputjen e shpreses per jete pameshirshem nga nji popull gjakatar. Unenuk harroj femijerine time te pajetuar, unenuk harroj brengen dhe friken per jete. Prano- jeni kryeminister, ju, Europa dhe Serbia, ne jemi femije te jashtezakonshem, i'a dolemmes plumbash, prandaj kerkoj nga ju KUJ-DES. Kosova me perket edhe mua, na perketedhe neve !
 
Kryeminister, ne femijet nuk harrojme asn- jihere njerezit qe na vrajne shpresat dhe ataqe na rikthejne ato. Aso kohe ju ishit ai i cilina rikthyet shpresen per jete, per liri ! Sot neliri, mos deshironi te beheni ju, ai i cili vretcdo fije shprese dhe tenton te shkul me rrenjenga zemra ate ideal qe percillet brezash ??
 
Kryeminister, ndalo cdo marreveshje meSerbine, ata s'mjaftohen me kaq, ata duanshpirtin tuaj e tonin, ata duan KOSOVEN,Kosoven time te pervuajtur e gjakosur. Do t'ia jipni ju ?????
 
Kryeminister, si mund t elejoni ju normaliz-imin e marredhenieve me gjakpiresit qe muadhe femijeve te tjere na mohuan femijerinenormale !
 
Kryeminister, nuk kemi nevoje per nji AnaFrank te deshmoje per tmerrin gjate luftes,nuk kam nevoje te jem ajo sepse perballe ukemi ju, deshmine e gjalle te qendreses dhemasakres se nji populli, prandaj vazhdoni te jini deshmia e perjetshme, mos na beni tendihemi te tradhetuar nga ju !
 
Kryeminister, ne s'ua falim po e dhate Koso-ven, po e shitet Kosoven. Ju shquheni per trimeri, guxim, fuqi...perse nuk i shpalosnikete ideal :KOSOVEN E LIRE ! Por, lirianuk po me del aq e mire sic e kam mendu-ar dhe sic kam kujtuar ne moshen nentevjecare, ku edhe kam shkruar ne ditarintim se :"Une e kam dijte qe liria eshte emire, por jo qikaq shume " !
 
Kryeminister, une kam nji lutje ndaj jush,une dhe femijet qe u rritem ne lufte dhedolem te gjalle : MOS NAPERGJYSMONI LIRINE ! Kesaj lutje, jam e sigurte se i bashkohen edhe femijettuaj e teshokeve te tu te cilet sot ngrihen mbilapidare por edhe te atyre qe kane nxenefrone dhe harruan LUFTEN !
 
Kryeminister, ju jeni ai i cili mbollet pemen e lirise qe ta vjelim ne, dhe ky ideal jeni ju fajtori qe leshoi rrenje ne zemrattona ! Perse sot beheni sikur keni harruar flijimet e medha. Mbajeni mend kryem-inister, mbajeni mend mire : FEMIJET NUK HARROJNE KURRE ! Une nuk 
“Ana Frank” i shkruan Thaçit kundër marrëveshjes (Fq.12)
 
SPECIALPOINTS OFINTEREST:
Letter to Thaciagainst Kosovoagreement.
No Sided articles andno restriction for ourmembers, our guestand our friends.
Latest needs for ourcommunity and thelatest resolutions
Our Free Voicethrough our words.
INSIDE THISISSUE:
“Anna Frank”
 
Faqe1
Koco danaj
Faqe1-11
Erisa Xhaxho, Pe-ter Lucas, GeriKokalari
Faqe2-3,4-5
Raimonda Moisiu,Afrim Krasniqi,Vullnet Mato,
Faqe5-79, 12
Vasil Tabaku,Cezar Ndreu,
Faqe6-77,-9,10-1417-19
AdresaAnetaresimi
Faqe28
“NEW LIFE” JETA E RE
 
Our Words Weekly Issue 
Korrik 15, 2013 Volume 5, Issue 27
KOCO DANAJ PERGJIGJE KM HASHIM THACI SE NUK DO TE KETE
KOCO DANAJ PERGJIGJE KM HASHIMTHACI SE NUK DO TE KETE "SHQIPERITE MADHE " POR SHQIPERI NAT-YRALE
.
 
djegë publikisht dhe zyrtarisht këto akte shovin-iste ndaj shqiptarëve.
 
Mendjet e ftohta të fqinjëve, të Brukselit dheUashingtonit tashmë e kanë kuptuar seShqipëria natyrale është faktori kryesor I sta- bilitetit të Ballkanit. Ata e kanë kuptuar se Luftae Parë Botërore filloi pas copëtimit të trojeveshqiptare në mënyrën më makabre dhe raciste nevitin 1913. E kanë kuptuar se Lufta e DytëBotërore filloi në 7 Prill 1939 kur u pushtuaShqipëria nga fashizmi dhe jo ne 1 shtator 1939kur u pushtua Polonia nga nazizmi. Me dhimbjenjëshekullore, por po realizohet parashikimi profetik I Mehmet Konicës, Filip Nogës dheRashih Dinos i janarit 1913 se pa Shqipërinë Natyrale nuk do të ketë paqe në Ballkan. Porealizohet parashikimi profetik i ish
-
ambasadoritfran cez ne mbledhjen e Londrës, Pol Kamboni qershorit 1913 se “ballkanikët tanë ikën pombetën pa u zgjidhur kufijtë e Shqipërisë”.
 
Fqinjët do të jenë më të qetë me Shqipërinë Natyrale, sepse ajo do të “prodhojë” vetëm paqe dhe stabilitet në Ballkan. Mjafton njëshembull për të gjithë fqinjët: Ka më shumë se20 vjet që minoriteti grek në Shqipëri voton nëshumicë dërrmuese për partitë politike shqip-tare. Përse? Sepse e ka parë në praktikë seKombi shqiptar edhe në kulmin e varfërisë sëtij, minoritetet I ka trajtuar më mirë se vehten etij. Eshtë një Vlerë Europiane. Prandaj edheShqipëria Natyrale do të zëvëndësojë boshtinfamëkëq dhe luftënxitës Beograd
-
Athinë, metrekëndëshin paqësor dhe progresist Tiranë
-
Beograd
-
Athinë. Luftën nuk e do askush, paqen e duan të gjithë. Një rajon destabilizohetkur problemet fshihen, jo kur ato thuhen hapur.Partizanët e Paqes në rajon, Bruksel dhe Uash-ington do të mbështësin Shqipërinë Natyrale,sepse kështu mbështesin stabilitetin, paqen,
 Suffering teens
 
“Ana Frank” i shkruan Thaçit kundërmarrëveshjes
Shkrimtarja e re Rreze Abdullahu, që u bë efamshme me ditarin e saj të mbajtur gjatëluftës në Kosovë, e ka shkruar një letër tëcilën e ka bërë publike dhe i drejtohetKryeministrit Hashim Thaçi me të cilën ilutet të japë dorëheqje nga marrëveshja meDaçiqin.
 
 Në letrën e gjatë dhe emocionuese, lutja eRrezes është e shkurtër: “Mos ma përgjysmoni lirinë”, i thotë ajo Kryeminis-trit.
 
Letra e plotë e Rreze Abdullahut:
 
I dashur kryeminister,
 
Mora guximin tu drejtohem dhe te shprehhaptazi qendrimin tim, pamvarsishte se jamnji pike uji ne oqean por shqetesimet e mijasa u perket ngjarjeve te fundit jane veteoqeani, po kaq te thella.
 
Ju, ju sakrifikuat shume per ne dhe kjo eshtee vertete, ju personalisht ju i dhate shumeKosoves por kryeminister kjo s'do te thote se ju keni te drejte te rimerrni ate qe na dhate:lirine ! Na dhate ate, e sot deshironi tarimerrni e t'ia dhuroni Serbise, Kosoven tuaj,Kosoven time !
 
Kryeminister, ju ishit heroi im, heroi i tegjithe neve. Shpresat dhe enderrat e mija per liri dhe pavaresi u drejtuan kah ju dhe shokettuaj me te cilet ngjitet malet e nuk ndjetedimrat e acarte !
 
Kryeminister, ju kishit nji ideal : Kosoven elire dhe te pavarur, fale jush ne jetuam mbi
 
Page 2 Our Words
MENAXHIMI I RREZIQEVEBANKARE NË SHQIPËRI NË KUAD-RIN E KRIZËS GLOBALE FINAN-CIARE
 
MA. Erisa Xhaxho
 
së likuiditetit të Bankës, prirja janë kreditë problematike dhe parandalimi i rreziqevetë tjera të mundshme. Në përputhje mevendimet e Grupit për të miratuar prak-tikat më të mira të menaxhimit të Riskut, përveç monitorimit dhe kontrollit,theksohet cilësia e të dhënave dhe redukti-mi i kohës së raporteve.Pika kryesore eaktivitetit në lidhje me Riskun Operacion-al është: Kontrolli i Riskut dhe Vetë
-
Vlerësimi (RCSA)Sipas analizës në :Banka Kombëtare eGreqisëBanka e konsideron riskun operacional sikategori të veçantë risku i shkëputur ngarisqet e tregut, të kredisë dhe ai i likui-edhe për ato të kredisë. Gjithashtu, për ruajtur gjendjen likuide të sektorit bankar, undërmorën operacionet e nevojshme të tregut tëhapur duke ofruar likuiditet të bollshëm për  bankat tregtare, kryesisht me maturime javore por edhe me maturime mujore e tremujore .Banka e Shqipërise ka nxjerrë për zbatimrregulloren nr 71,“Për administrimin e rrezikuttë likuiditetit”.
 
Menaxhimi i riskut të likuiditetit në Shqipëri bëhet nga struktura të përcaktuara të cdo banke,që janë komitetet e menaxhimit te aktiv
-
pa-siveve ALCO. Bankat janë përgjegjëse për ngritjen e një sistemi raportimi të tillë që umundëson te njohin me saktësi gjendjen elikuiditetit ditor dhe mujor.4.3 Risku i kredisë në Shqipëri dhe mbikëqyrja
 
Sipas analizë së realizuar në sistemin bankar shqiptar rezultoi se :
 
1
-
Bankat operojnë brenda kritereve tëmirëpërcaktuara për kreditë e reja dhe atoekzistuese. Në vitin 2008 , madje u vu re një dalje ecash
-
it të filialeve të bankave në Shqipëri ,drejt kompanive mëmë jashtë vendit . Për të shmangur këtë dalje të cash
-
it , Banka eShqipërisë , nxorri dhe udhëzimin që undalonte bankave nxjerrjen e valutës jashtë vendit , por se sa kjo u arrit mbeti e panjohur . Shumë e rëndësishme në këto periudha ishte besimi që u arrit të përcillejtek publiku që sistemi bankar në Shqipëriishte shumë i sigurtë dhe pavarësishttërheqjeve të bëra , mund të thuhet që gatitë gjitha depozitat të tërhequra në vitin2002 dhe një pjesë e konsiderueshmë eatyre të 2008 , u arrit të kthehej në sis-temin bankar.
 
Krahas pranisë së vazhdueshme në media për sqarimin e publikut, Banka eShqipërisë vendosi një regjim të për-forcuar të monitorimit të zhvillimeve,duke nisur nga marrja e një informacioniditor kryesisht për zhvillimet në situatën elikuiditetit të sektorit bankar dhe së fundiditetit. Për këtë arsye, Banka po zhvillonnjë sistem aktiv dhe të qëndrueshëm për Menaxhimin e Riskut Operacional(“ORM” bazuar në Basel II), në një linjëme praktikat më të mira dhe në përputhjeme kërkesat e rregullatorëve, si pjesë eMenaxhimit të Riskut të përgjithshëm tëBankës.
 
4.2 Risku i likuiditetit në Shqipëri dhembikëqyrja
 
Sistemi bankar në Shqipëri ështe prekur dy herë nga tërheqje masive të depozitave.Kështu ishte kriza e vitit 2002 , e cilanxorri jashtë sistemit bankar rreth 8 % tëtotalit të depozitave dhe kriza e vitit 2008.
 
Karakteristikë e këtyre krizave ishte se dallim nga të tjerët mund të thuhet qëShqipëria nuk u prek nga mungesa elikuiditetit , por nga mungesa e besimit tëklientëve në sistemin financiar , pasi dallim nga të tjerët është një ekonomi cash
-
i .
MENAXHIMI I RREZIQEVE BANKARE NË SHQIPËRI NË KUADRIN E KRIZËS GLOBALE
 boshnjakë, etj.
 
Vujanoviç, me tezën tande të (ri)ngritjes së “Mitit të krajl Nikollës”nuk na tremb aspak ne shqiptarëveetnik as në Ulqin e në Plavë
-
Guci,as në Mitrovicë e në Luginën ePreshevës, as në Tiranë e në Shkup. Nuk i tremb as ndërkombëtarët euro
-
atlantik për antarësim në NATOapo në BE. Nuk i tremb as serbët, as boshnajkët, as kroatët në shtetintand sovran.
 
Teza jote presidenciale është e zezë,siç është i zi vet malazezi krajl Nikolla për shqiptarët etnik në të dyanët shqiptare të kufinit, në të gjithafaqet e historisë shqiptare, në var-gavijen e breznive shqiptare që ua përgjakët jetët njerëzore e rrëmbyetshqiptare.
 
Teza jote, Vujanoviç,nuk i shërben as dema-gogjisë tande elektoralesi “president i të gjithëvee për të gjithë” (!). Nuk ishërben as faktit demo-grafik politik se asnjëetni apo komunitet nuk është shumicë në Malin eZi dhe as realitetit poli-tiko
-
fetar të kthimit tëdhunshëm të etnive tëtjera në etni tjetër e në feortodokse si të shqip-tarëve katolikë nëortodoks serb apomalazezë dhe të shqip-tarëve muslimanë në politik e shpirtëror, Gjuka-noviçit, që cicen ecicërijnë zëra tue ethirrnue “Krajl Nikolla iditëve tona”(!) Kjo ishkon për shtat Gjukanov-içit që e ka hipotekue postin e kryeministrit, që embiquan veten “baba iPavarësisë të Malit të Zi”,që është një “gospodar”,që i ka nxjerrë armët e brezit ndaj kroatëve nëfillimet të demokracisëdhe i mban në brez “armëte politikës shovene”kundër shqiptarëve etnikënë këtë shtet të vogël, medy të tretat e tij tokë etnike
Krajl Nikolla i Malit të Zi nuk është simbol i Shqiptarëve
 
tokat etnike në këtashekujt e fundit.
 
Kur Dimitrije Tuçoviq,udhëheqës i të majtësserbe i vrarë më 1914 në betejën Kalubara, gazetari
-
toger që mori pjesë edhenë pushtimin e trevaveshqiptare (1912
-
1913), kur lexoi shkrimet e Mark Milanit për masakrat evojvodës Mirko Petroviç
-
 Njegusha në Kuç dhe kur dëgjoi me veshët e vet dhe pă me sytë e tij për masakrat e të birit, krajl Nikolla i Malit të Zi, eshkroi më 9 tetor 1913 njëletër mediatike me titullin“Tërbimi Malazias”.Kjo është e vërtetahistorike dhe aktuale.Asgja ma tepër nuk mund t’i shtoj fjala-thanies së sllavitTuçoviq. Teza e zezë presidenciale e Vuja-noviçit për “mitinkrajl Nikolla” është“Tërbimi Malazias irradhës”.
 
It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
 
KQZ = another contract giving agencyin Albania...Oh wait, it gets better, whowants to pay to prolong the electionresults...Anyone?
 
Classics on how “vatra” worked
 
Suffering Kids inAlbania are losingtheir parents to thekillings….
 
Vetem ankesa neper bote asnjerezultat me fakte, A jane ketopretekset per fondet e zhdukura?
 
Don’t forget the 26 people and theforeign contract that continue tocause death in Albania….
 
 
Page 3 Volume 5, Issue 27
Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre
 
Qëndrimi i Rusisë ndaj Lidhjes Shqiptare të Prizrenit (vijon)
 
Qëndrimi i Rusisë ndaj LidhjesShqiptare të Prizrenit
 
u kanoset rreziku i gëlltitjes së tyrenga fqinjtë e përforcuar.[17]
 
 Në pyetjen se çfarë dëshirojnë shqip-tarët, përfaqësuesi përgjigjet:”Shqiptarët dëshirojnë për veten asgjëmë tëpër se që është bërë për popujt etjerë të Gadishulli ballkanik – prani-min e pavarësisë dhe të drejtën që tëthemelojnë principatën e tyre të posaçme.”[18]
 
Kjo deklaratë e përfaqësuesit tëLidhjes së Prizrenit vërteton se bren-da lëvizjes shqiptare, krahas program-eve tjera më të moderuara, që ngafillimi i veprimtarisë së Lidhjesekzistonte edhe programi për  pavarësinë e Shqipërisë.
 
Sa i përket historisë së themelimit tëLidhjes, përfaqësuesi pohon se pushteti turk ka marrë pjesë në organ-izimin e saj dhe se në këtë rast,qëllimi pushtetit turk ka qenë tëtregohet se realizimi Kongresit tëBerlinit është i pamundshëm dhe qëtë zvogëlohen sa më tëpër humbjetterritoriale të Turqisë. Megjithatë, pushteti turk duke përkrahur Lidhjennë fillim, nuk mundi që asaj t’iaimponojë ndikimin e vet.[19]
 
 Në ekzemplarin e pastër të protokolittë kësaj bisede, cili u shkrua për ministrin e punëve të jashtme, N. K.Grish, dhe për ambasadorin rus nëTurqi, A. B. knjaz Llobanov
-
Rostovski, të gjitha formulimet janëzbutur, por edhe thëniet e Totlebanit janë shkruar me një stil më të kuj-desshëm: ”Rusia bashkëndjen me tëgjithë popujt dhe i kupton synimet etyre të ligjshme e të drejta …ajo poashtu këto ndjenja i ndanë edhe ndajshqiptarëve nëse ata me sjelljet e tyrei arsyetojnë këto simpati, që do tëthotë të vendosin marrëdhënie mi-qësore dhe fqinjësore me malaziasit,vegël e saj. Të gjitha përpjekjet elëvizjes kombëtare shqiptare, tëudhëhequra nga Lidhja, për zgjidhjen e çështjes shqiptare,krahas me ato të vendeve të tjera ballkanike, vlerësohen nëmënyrë negative, jo si përpjekjetë popullit shqiptar, por si përpjekje të myslimanëvefanatikë shqiptarë, të cilët, dukeqenë dorë e shtrirë e Portës,luftojnë për ruajtjen e sundimitosman në viset e banuara ngashqiptarët.[25] Kërkesa për autonominë shqiptare, çmohen sitë paqena, si demagogji e Portës,e cila duke u thirrë nëekzistencën e kombit shqiptar dhe në të drejtat e tij, dëshironqë me përkrahjen e popullitshqiptar ta ruajë sundimin e sajnë këtë pjesë të Evropës.[26]Edhe lajmet që sjellin gazetatruse, në esence kanë tendencë që“të vërtetojnë” se rezistencashqiptare kundër vendimeve tëKongresit të Berlinit bëhej sipasurdhërave të Portës me qëllim qëtë ruhet sundimi osman nëEvropë.[27]
 
Përveç qëndrimit zyrtar të Ru-sisë dhe të shtypit rus është erëndësishme të flitet edhe për qëndrimin e historiografisë rusendaj Lidhjes së Prizrenit dhelëvizjes çlirimtare shqiptare në përgjithësi. Ky qëndrim dallonnga qëndrimi politik i carizmitrus, i frymëzuar me ideologji pansllave dhe pansllavoor-todokse dhe i motivuar meinteresa strategjike dhe gjeopoli-tike.
 
Historianët rusë që janë marrëme çështjet shqiptare, por edheata që janë marrë me çështjet ballkanike në përgjithësi, poho- jnë se populli shqiptar së bashkukursyer flijesat.[22]
 
 Ngjarjet në Turqinë evropiane nëkohën e “krizës lindore” janë përcjellur me vëmendje edhe ngashtypi rus, i cili e përkrahte në përgjithësi politikën zyrtare tëRusisë në Ballkan. Gazetat ruse botonin komente politike qëshprehnin në të vërtetë qëndriminzyrtar të Rusisë cariste për Çështjen lindore në përgjithësi,rrjedhimisht edhe për çështjen ballkanike, e në kuadër të saj edhe për çështjen shqiptare. Komentet politike të gazetave kryesore, si“Moskovskie viedemosti” dhe“Sank 
-
Pjeterburshke viedemosti”flasin qartë se politika e jashtme eRusisë cariste kishte për qëllim qëçështjen ballkanike, si edheÇështjen lindore në përgjithësi tazgjidhë në dobi të zgjerimit tëndikimit të saj në këtë pjesë të botës.[23]
 
Përkrahje të madhe i jepningazetat ruse “zgjidhjes” sëçështjes bullgare, duke dëshiruar që nëpërmjet Bullgarisë së madhetë realizohej mbizotërimi i Rusisëcariste në Ballkan[24]
 
Komentet politike të këtyregazetave, edhe pse bëjnë fjalëvazhdimisht për shqiptarët nëkohën e “krizës lindore”, veça-nërisht për periudhën e Lidhjes sëPrizrenit, karakterizohen për qëndrime të padrejta, të cilat jovetëm që nuk e përfillinekzistencën dhe mirëqenien e popullit shqiptar, por njëkohësishtfalsifikojnë të vërtetën historikelidhur me rolin dhe rendësinë elëvizjes kombëtare shqiptare tëudhëhequr nga kjo Lidhje. Sipasmendimit të komentatorëve poli-tikë të këtyre gazetave ruse,Lidhja e Prizrenit jo vetëm qëishte pjellë e Portës, por edheserbët, bullgarët, grekët, duke ualëshuar ato vende, për të cilat kavendosur Kongresi i Berlinit qët’u dorëzohen shteteve fqinje meShqipërinë“. Ndërkaq, qëllimet eLidhjes së Prizrenit, të cilat ikishte formuluar përfaqësuesishqiptar, janë interpretuar në njëmënyrë të papërcaktueshme.[20]
 
Shënimet për personalitetin e këtij përfaqësuesi shqiptar janë shumëtë varfëra. Emri i tij në tekstzëvendësohet me tre yje sikur ”***beu gëzon autoritet jo vetëmnë Shqipëri, por edhe në Konstan-tinopol, ka qenë disa herëkaimakam në qytete te ndryshmedhe ka lidhje të mira me njerëz  pozita të larta. Ky njeri është imoshuar dhe në të vërtetë kanjohuri të mira për këtë vend dhekrijon përshtypje se mund t’i besohet ”.[21]
 
Sipas mendimit të Irina G.Senkeviçit, ky beg është meorigjinë nga myslimanët e Dibrësapo të Matit, sepse në përgjigjet etij është shprehur me simpati tëmadhe ndaj shqiptarëve të këtyredy regjioneve. Për identifikimin ekëtij personi ndihmojnë dy doku-mente nga arkivi personal i M. A.Hitrovos; ai me titull: ”Akti për autorizimin gjeneral, i lëshuar zotriut Jusuf Ali
-
 beut, kaimakamittë Dibrës…”Ky akt autorizonJusuf Ali
-
 beun që të përfaqësojëinteresat e shqiptarëve”. Doku-menti tjetër përshkruan situatën politike në krahinat shqiptare dhecaqet e Lidhjes shqiptare. Doku-menti është përpiluar në emër të parisë shqiptare – gege; myslima-në dhe të krishterë nga Dibra,Mati, Malësia, Mirdita, Prizreni,Elbasani etj., të cilët ishin tëgatshëm të mbronin lirinë eatdheut me armë në dorë pame popujt e tjerë ballkanikë ka marrë pjesë aktive në luftën çlirimtare kundër Turqisë feudale dhe se kjo luftë intensi-fikohet në kohën e “krizës lindore“, kur u aktualizua çështja e ekzistimit tëmëtejshëm të Turqisë evropiane.[28]
 
Duhet theksuar se historiografia ruseështë marrë seriozisht me çështjet ball-kanike, por edhe me atë shqiptare, sido-mos në periudhën sovjetike, kur demaskimi i politikes imperialiste ruseishte i preferuar. Historianët rusë të kësaj periudhe paten mundësi t’i shfrytëzojnëarkivat me materiale të begatshme, që ikishte lënë pas veti aktiviteti i madhdiplomatik dhe informativ i Rusisë në pjesën e Turqisë evropiane .
 
Historianët rusë të periudhës sovjetike evlerësuan historinë e popullit shqiptar si pjesë të historisë së popujve ballkanikë,kurse luftën dhe lëvizjen populloreçlirimtare si pjesë te asaj ballkanike. Atakonstatojnë vazhdimësinë e kësaj lufte për çlirim që nga shekulli XV, kur Skënderbeu u ngrit kunder pushtetit turk.[29] Historianët e kësaj kohe i kushtuankujdes të veçantë periudhës
-
gjysma edytë e sh. XIX –fillimi i sh. XX të histor-isë së popullit shqiptar, pasiqë kjo periudhë ishte pjesa më e tronditshmedhe më interesante e kësaj historie.Atëherë kur u zhvillua lëvizja populloreçlirimtare dhe kur kjo lëvizje ishteshumë aktive në luftë për çlirimin ngazgjedha shekullore e pushtetit feudalturk. Natyrisht, konstatohet se këtijaktiviteti të madh i ka kontribuar edhe“kriza lindore”me të gjitha implikimet esaja politike të krijuara në një periudhëhistorike, kur antagonizmi ndërmjetfuqive të mëdha evropiane rrethçështjeve ballkanike arrinte kulmi-nacionin e vet, i cili u reflektua nega-tivisht për popujt e vegjël në Ballkan.[30]
 
Kontribut të veçantë për këto vlerësime për historinë e popullit shqiptar ka dhënëhistorianja e njohur, Irina G. Senkeviç,kanë njohur, kështu që duhet të bëjmë lëshime të tjera ndaj Serbisë,të dorëzojmë sovranitetin tonë nëmënyrë që të marrim më shumënjohje. Por kjo gjithsesi është paradoksale. Edhe po të vinin gjithënjohjet që ju nënkuptoni, nuk do tëkishte mbetur më shtet e as sov-ranitet për t'u njohur.
 
Ju gjithashtu nënkuptoni se ne duhetta themi publikisht se Serbia na kanjohur tashmë, me shpresën qëkështu do të mashtrojmë ndonjë prejvendeve që nuk na kanë njohur e dot'i bëjmë të mendojnë se në faktSerbia na ka njohur, e pastaj edheata të na njohin. Nuk jam i sigurttë siguroheni se do tëzbatohet ashtu siçduhet".
 
E si mund të dëshirojmëzbatimin e njëmarrëveshjeje të cilënmendojmë se është e ligëdhe e dëmshme për Kosovën? Kjo do të ishte jo
-
logjike dhe sigurisht e pandershme. Në njëfarëmënyre ju nënkuptoni selëshimet që ne bëjmë dotë na sjellin më shumënjohje. Sipas jushSllovakia, Qipro, Greqia,Rusia, Kina etj. nuk na
VV i përgjigjet diploma-tit amerikan, EdwardJoseph
 
5. Ju thoni "Boll mekundërshtime ndajmarrëveshjes së 19 prillit;nisni të kërkoni mënyra që
VV i përgjigjet diplomatit amerikan, Edward Joseph
 
nëse kjo funksionon.Qëllimi ynë nuk është t'ialehtësojmë punënkundërshtarëve tanë, por të rrisim presionin ndajSerbisë dhe ndaj vendevetë tjera, gjersa të vijënjohja normale.
 
Dhe fare në fund, z.Joseph, Kosova ka nevojëtë jetë një shtet normal,me fqinjë normalë. Kush-tëzimet e vazhdueshme qëi imponohen Kosovës ikanë përkeqësuar jetët eqytetarëve të saj, dhe vetëvendin e kanë bërë jo
-
normal.
 
Por për ju e për shumë ndërk-ombëtarë të tjerë, ne jemi veç njerëzanormalë që jetojmënë një vend anormal.Sipas jush, ne duhetta pranojmë këtë gjë.Por nëse ne pranojmëgjithçka që ju thoninë shënimin tuaj,atëherë nuk do tëishim ndonjë zë idallueshëm. Do tëishim pjesë e qeverisësë Thaçit, dhe nuk dotë kishte nevojë as që ta shkruanit këtëshënim. Kosova do të vazhdonte të jetonte në një situatë të korruptuar, jo
-
sovrane, anormale, ku popujt janë të pabarabartë.
 
Gjithsesi shpresat dhe ëndrrat tona për vendin tonë janë ca më të larta. Ne nuk e pranojmë pabarazinë dhe anormalitetin. Nëse nuk filloni ta shihni vendin tonë sivend normal, të barabartë me çdo vendtjetër, atëherë nuk do të mbërrini takuptoni argumentin e Lëvizjes Vetëven-dosje
 
!
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->