Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
TEHNOLOGIA CULTIVARII AFINULUI

TEHNOLOGIA CULTIVARII AFINULUI

Ratings: (0)|Views: 162|Likes:
Published by gherghescu gabriel

More info:

Published by: gherghescu gabriel on Jul 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2014

pdf

text

original

 
AFINUL
(Vaccinium corymbosum L.)
Afinul
se cultiva pe soluri acide (ph 4,2- 5,8), drenate, iar corectarea ph-ului se face prinfolosirea turbei acide sau sulfatului de amoniu. Afinul de cultura reuseste in regiuni cu temperaturamedie anuala intre 7,80C
 –
9,90 C si unde iarna temperaturile nu coboara sub 20-250C.
Soiurile
sunt autofertile si acestea alterneaza soiuri straine: Nelson, Bluejay, Bluecrop si soiuri dinRomania cum ar fi Azur, Safir si Augusta.
Recoltarea
fructelor se face manual sau mecanizat (vibrare la coacerea a 80% din baceleciorchinelor in perioada sfirsitul lunii iunie inceputul lunii august.
Inmultirea plantelor 
se face prin butasi, marcotaj, despartirea tufei.
Distantele de plantare
se aleg in functie de tipul plantatiei: in incinta gradinilor de langa casa: 1,5-2,5 m intre randuri si 0,7-1,4 m pe rand; in cultura pe suprafete mari: 3-4 m intre randuri si 1,2 m perand. Tufele se conduc cu 10-12 tulpini.
Taierile
de fructificare constau in indepartarea tulpinilor imbatranite (peste 4-5 ani). Fertilizarea seface anual in plantatiile pe rod, unde se aplica 15-20 t gunoi si ingrasaminte chimice: N,P,K, in raport1:2:1.
Productiile
sunt de 10-15 t/ha dar pot fi si mai mari in funtie de soiuri si tehnologia de cultura.
Afin la ghivece mari
 –
12 lei
 
 
 Va oferim afin la ghivece mari de 2 l cu varsta de 2,5 ani plantele sunt viguroase au inaltime 40-50cm.Pretul la acestea este de 12 lei/planta. Avantaje:Planta are o cantitate mai mare de turba si se prinde mai usor.Planta este mai dezvoltata si intra mai repede pe rod.Nu este atat de sensibil la seceta, are radacina mai mare. Totusi trebuie irigat obligatoriu.
Afin la ghivece mici- 8 lei
 
 
Pentru plantatii mai mari sau si pentru gradina avem si afin la ghivece mici de 800ml (P9) care sunt de 1,5 ani si au inaltime 30 cm. Aceste plante costa 8 lei.Pentru cantitati mai mari pretul este negociabil.Este necesara o irigare abundenta in primul an pentru o prindere sigura.Plantele sunt sanatoase si se vor dezvolta rapid daca se pune suficienta turba, se fertilizeaza corectsi se iriga.
Bluecrop
 
Caracteristicile plantei
 Formeaza o tufa viguroasa, cu ramuri erecte: verticala, cu inaltime de pana la 2m, foarte productive. Are o rezistena ridicata la seceta si boli precum si la inghet.Soiul produce multe fructe in raport cu numarul de Frunze si este adaptat pentru recoltareamecanizata.
Caracteristicile fructelor 
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->