Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bucatar. Curs ACCED

Bucatar. Curs ACCED

Ratings:
(0)
|Views: 456|Likes:
Published by ucenicool
Bucatar. Curs ACCED
Bucatar. Curs ACCED

More info:

Published by: ucenicool on Jul 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2014

pdf

text

original

 
DISCIPLINAEDUCATIE GENERALACapitolul IRELATII PROFESIONALE
Ce este comunicarea umana ?Etimologic – termenul provine din limba latina “communis” inseamna - “a fiin relatiecu; a pune de acord”.COMUNICAREA
este un instrument des folosit pentru a intermedia relatiadintre doua sau mai multe persoane, si nu trebuie sa uitam ca comunicareaeste o parte din viata noastra care ne poate ajuta sa ne adaptam mai repedeintr-un grup de persoane sau ne poate izola.
- Un proces prin care un individ (comunicatorul) transmite stimuli cu scopulde a schimba comportamentul altor indivizi (auditoriul).
“Totalitatea proceselor prin care o minte poate sa influenteze pe alta”
(Waren Weaver)
Comunicarea exista datorita a 6 nevoi umane :- nevoia de a spune;- nevoia de a fi inteles;- nevoia de a fi recunoscut;- nevoia de a fi valorizat;- nevoia de a influenta;- nevoia de a intimida.
Aproape mai mereu simtim nevoia de a comunica, de a transmite anumite informatiipersoanelor din jurul nostru.In marea majoritate a timpului dorim sa spunem ceva, sa aratam, sa explicam, iardaca dorim sa exprimam ceva important pentru noi si nu reusim, aceasta informatieiese la iveala cu sa fara voia noastra prin reactii mascate, de exemplu :- prin stari de tensiune;- prin tristete, etc.Avem impresia ca o comunicare se realizeaza numai prin intermediul cuvintelor,acest lucru este departe de adevar ( doar 9-10%). Intotdeauna trebuie sa neadaptam mesajele verbale in functie de persoana cu care vorbim, pentru a fi intelesi.Procentual vorbind modul de comunicare poate fi:- 10% prin intermediul vorbirii;- 30% reprezinta tonalitatea vocii folosite ( o persoana poate sa observestarea ta de tensiune chiar daca folosesti cuvinte adecvate, tonalitatea vociiputandu-te da de gol);- 30% este exprimata prin intermediul fetei, mai exact prin expresiile acesteia:un zambet, o incruntare, durata unui contact vizual care poate trimite un anumitmesaj, etc.;
 
- 30% mai reprezinta si miscarile corpului, gesturi, pozitia corpului fata deinterlocutor precum si contactul corporal, cum ar fi strangerea mainilor, imbratisareaetc.Din punct de vedere al sentimentelor pe care noi le simtim:- 7 % sunt transmise prin intermediul cuvintelor(verbal);- 38% se transmit prin tonalitate,volum,viteza de rostire (paraverbal);- 55% prin postura si expresia fetei, miscare, imbracaminte (nonverbal).Toate acestea impreuna reprezinta un tot unitar ce fac posibila comunicarea intre 2indivizi.Alte metode prin care se poate realiza comunicarea , sunt:-
Gestica
batutul din picior, privitul repetat la ceas, chiar si ridicareadegetelor /sau mainii de catre elevi/cursanti/auditoriu, trimite semnalul ca acestiadoresc sa spuna ceva;-
Atitudinea
serioasa, deschisa, agitata, respingatoare etc. toate acesteasunt semnale pe care o alta persoana le poate interpreta fara sa fie nevoita saapeleze la cuvinte;
- Vestimentatia
accesoriile, culorile alese, modelul de vestimentatie toatesunt factori cu ajutorul carora putem realiza ce fel de personalitate are o anumitapersoana (daca ii place stilul extravagant sau sport, daca este o persoana maideschisa sau nu etc.)
Comunicarea este esenta unde nu conteaza cantitatea, ci calitatea ei.COMUNICAREA ESTE INEVITABILA !( “non comunicarea este imposibila” )COMUNICAREA ESTE UN PROCES CONTINUU !(omul comunica in fiecare moment cu intreg trecutul sau si cu toateexperientele acumulate)COMUNICAREA ESTE IREVERSIBILA !(mesajul bun sau rau , odata emis si receptionat nu mai poate fi luat inapoi! )
1.
Dupa participarea indivizilor la procesul de comunicare :
 - comunicare intrapersonala (comunicare cu sine,comunicare in si catre sine, dezvoltarea capacitatilor deautoanaliza, autocunoastere, autoexpunere, precum sicunoasterea barierelor si factorilor perturbatori careingreuieaza procesul comunicarii);
- comunicare interpersonal
a (cu altii );
- comunicare de gru
p (intre membrii grupului /sau aacestora cu alti oameni);- comunicare de masa ( prin institutii specializate, cuadresabilitate generala).2.
Dupa contextul spatial-temporar al mesajelor :
 - directa (fata in fata);- indirecta (mediata).3.
Dupa intrumentele folosite :
 
 
- verbala;- nonverbala;- paraverbala.4
. Dupa obiectivele comunicarii:
- comunicare incidentala (fara scop bine definit);- comunicare consumatorie (consecinta a starilor emotionale);- comunicare instrumentala (cand este urmarit un scop precis).5.
Dupa interactiunea sistemelor care comunica:
- comunicare omogena (om-om/animal-animal);- comunicare heterogena (om-animal/ om-masina). Ex.6.
Dupa pozitia in cadrul unei organizatii:
- comunicare ascendenta (cu superiorii );- comunicare descendenta ( cu subalternii );- comunicare orizontala (emitatorul si receptorul au pozitii egale ).
Comunicarea implica raporturi de putere intre parteneri.
Raporturi de pe pozitii egale fac posibila negocierea, dar si conflictul.Raporturi de pe pozitii inegale au putere diferita,statut social sauierarhicdiferit.(sef-subaltern, profesor-elev)Ca rezultat , este dificil de negociat si pot conduce la abuz din partea partenerului cuplus de putere.
Comunicarea implica procese de acomodare si ajustare a comportamentelor
.Se pleaca de la premisa ca oamenii sunt diferiti, percep diferitrealitatea si au interese si obiective diferite.Comunicarea se poate ameliora doar printr-un effort comun deacomodare unul cu celalalt. (Ex. Casatoria)
COMUNICAREA INTERPERSONALA
Comunicarea interpersonala este cea mai importanta forma de comunicare sicel mai des folosita. Oamenii nu pot evita acest tip de comunicare; existenta lorsociala depinde de abilitatea cu care pot angaja discutii cu altii.(Viata de familie , relatiile cu prietenii, activitatea profesionala, toate depind deaceasta calitate.)
Forma cea mai raspandita de comunicare
in activitatea profesionala, ca siin viata de zi cu zi ,ESTE:
DIALOGUL
Schimbul de replici, in cadrul caruia cei doi parteneri se gasesc intr-o situatiecomuna si se pot vedea adeseori reciproc.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
ucenicool liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->