Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
47Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Figuri de Stil-Definitii Si Exemple

Figuri de Stil-Definitii Si Exemple

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 11,953 |Likes:
Published by omuletz verde

More info:

Published by: omuletz verde on May 25, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

 
Figuri de stil -definitii si exemple
 Alegoria
(lat.
allegoria =
 vorbire figurata)Este procedeul artistic alcatuit dintr-o insiruire de metafore, personificari, comparatii, formand oimagine unitara prin care se sugereaza notiuni abstracte, prin intermediul faptelor, intamplarilor,lucrurilor.
 Ex:In balada Miorita sfarsitul baciului moldovean este prezentat prin alegoria moarte –nunta.
Domeniul alegoriei il constituie mitologia. Fabula si parabola sunt alegorii (acestea sunt istorioarein care se prezinta indirect anumite realitati).
 Antiteza
(gr.
antithesis = opozitie)
Este figura de stil care consta in asocierea, in acelasicontext, a unor idei, imagini sau notiuni cu sens contrar, pentru a se lumina reciproc.
 Ex:
In poezia Scrisoarea III, Mihai Eminescu foloseste antiteza ca procedeu de compozitie.Prin antiteza sunt caracterizate cele doua personaje: Baiazid este infatuat, Mircea estemodest, sultanul este trufas, impulsiv, lipsit de respect fata de un alt carmuitorde tara.
Comparatia
(lat.
comparatio =
asemanare, stabilire
 )
Este figura de stil cu ajutorul careia se exprima un raport de asemanare intre doua obiecte, dintrecare unul serveste sa evoce pe celalalt. Orce comparatie are doi termeni: termenul care secompara, numit subiectul comparatiei si termenul cu care se compara. Gramatical, comparatia seexprima frecvent printr-un complement circumstantial de mod.
 Ex:
Comparatia se poate stabili intre doi termeniconcreti: “Fulgii zbor, plutesc in aer ca un roi de fluturi albi ” (
 Iarna de Vasile Alecsandri).
Enumeratia
(lat.
enumeratio
)
 Este figura de stil care consta in insiruirea unor argumente, fapte, insusiri privitoate la aceeasi imprejurare. Ex:
“Ce le pasa; lemne la trunchi sunt, slanina si faina in pod deavolna, branza in putinaasemenea, curechi in poloboc slava domnului”.
Epitetul
(gr.
epitheton
= cuvant adaugat)
 
Este figura de stil care consta in determinarea unuisubstantiv sau verb printr-un adjectiv, adverb, scotand in evidenta trasaturile lucrurilor, fiintelorsau actiunilor carel-au impresionat pe scriitor.
Dupa numarul de termeni pot fi:
-simple: “pasare cernita” (Greuceanu – basm popular);“rautate draceasca” (Greuceanu – basm popular);“turbare furtunoasa” (Scrisoarea III de MihaiEminescu);-duble: “fiinta furtunoasa” (Greuceanu – basm popular);“somnoros si lin se bate” (Calin (file din poveste) deMihai Eminescu);-triple: “intinderea pustie, fara urme, fara drum” (Iarna de Vasile Alecsandri).
Dupa ceea ce exprima, epitetele pot fi:
-cromatice: “codri de arama”;”(glasuirea) padurii de argint”(Calin (file din poveste) de Mihai Eminescu);-cu rol personificator: “Precum asteapta zimbrul de lupiincongiurat/ Sa-i zvarle cu-a lui coarne pecampul spaimantat” (Dan, capitan de plai de Vasile Alecsandri).
Hiperbola
(gr.
hyper 
si
ballein
= a arunca)Este o figura de stil prin care se exagereaza proportiile,numarul ori importanta unor obiecte, fenomene, intamplari etc. pentru a mari expresivitatea.
 Ex:
In balada culta
 Pasa Hassan
de George Cosbuc, prin hiperbola se surprinde groazahalucinanta a pasei. Aceasta il vede pe neinfricatul domn ca pe un urias – imaginea hiperbolicarealindu-se prin acumularea unor epitete (“salbatecul”, “crunte”, “gigantica”).
Inversiunea
(fr.
inversion
= rasturnarea ordinii, succesiunii)Este figura de stil care consta in abaterea de la topicapropozitiei cu scopul de a scoate in evidenta profunzimea ideilor si a sentimentelor sau de asublinia anumite insusiri ale personajelor.
 Ex:“ 
Priveam fara de tinta-n susIntr-o
salbatica
splendoare”.
Invocatia
(lat.
invocatio
= chemare, ruga)Este figura de stil prin care se realizeaza adresarea catreun interlocutor imaginar.Ex:In versurile din finalul poeziei Scrisoarea III de Mihai Eminescu este invocat Vlad Tepes– simbol al spiritului justitiar.
Interogatia retorica
(lat.
interrogatio
)Este figura de stil alcatuita din una sau mai multeintrebari, de la care nu se asteapta raspuns.Ex:In poezia Scrisoarea III de Mihai Eminescu interogatia retorica exprima mirarea luiBaiazid cand vede ca domnitorul unei tarisoare indrazneste sa-l infrunte.
Personificarea
(fr.
 personnification
)Este procedeul stilistic prin care se atribuie animalelor,lucrurilor, elementelor naturii insusiri si manifestari omenesti.
 Ex:
In poemul Calin (file din poveste) de Mihai Eminescu, natura este partasa la fericirea feteide imparat si a lui Calin.
Repetitia
(fr.
repetition
= a repeta)Este figura de stil care consta in folosirea de mai multeori a aceluiasi cuvant sau a mai multor cuvinte, pentru a sublinia sentimente, idei, impresii,insusiri.

Activity (47)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Maria Maris liked this
Adelline Ina liked this
Eu Deny liked this
Radu Patricia liked this
Alexandra Neamtu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->