Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
DACIA Țara zeilor

DACIA Țara zeilor

Ratings: (0)|Views: 14 |Likes:
Published by Ecaterina
DACIA Țara zeilor
DACIA Țara zeilor

More info:

Published by: Ecaterina on Aug 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/03/2014

pdf

text

original

 
 
 
— DACIA – Ţara Zeilor — 
 
- 1 -
EDITURA „ZALMOXIS”, CLUJ-NAPOCA 1993I. S. B. N.: 973-95410-2-X Cluj-Napoca 1993Versiune electronică:(standard RIF1)
 
— Nicolae Miulescu — 
- 2 -
INTRODUCERE
Ştiinţa nu face mereu descoperiri spectaculoase. Progresul înştiinţă este realizat încetul cu încetul, pas cu pas şi ceea ceuneori pare a fi o „revoluţie” se vede, la o examinare mai atentă,că reprezintă doar rezultatul aşteptat în urma unei lungi şirăbdătoare pregătiri. În ştiinţă doar greşelile sunt explozive,doar de ele trebuie să ne temem.În istorie, disciplina constituie un imperativ în cel maiadevărat sens al cuvântului, poate chiar mai mult decât înmulte alte domenii. Afirmaţiile istoricilor pot fi folosite pentru aconstrui argumente justificatoare în scopul stabilirii cererii saunegării drepturilor. Nu e mult de când „drepturile istoriei” seaflau în mâinile unor politicieni interesaţi, constituind o armăpe care aceştia o mânuiau uneori cu o subtilitate perfidă, iaralteori cu maximă brutalitate.Întrucât nu e bine niciodată să ne plasăm pe poziţii extreme,nu este indicat nici să ne limităm la o disciplină foarterestrânsă. Aceasta deoarece este destul de dificil pentru luminacare ne ghidează ca ea să penetreze adânc într-un domeniu dejalimitat, astfel încât să se evite tatonările sau presupunerile fărăo bază sigură.Istoria Europei a suferit timp îndelungat efectele acestei lipsede perspectivă interioară şi rezultatul este acela că istoriciiacelor zone luptă încă într-un cerc restrâns, ceea ce le limiteazăcunoaşterea. J. J. Ampere susţinea atunci când lipsesc documentedemne de încredere, istoricul trebuie să utilizeze orice alt mijlocde investigaţie:
„…Conjunctura, iată ce este cu adevărat important. Istoria Romei, în timpurile de demult, este conjuncturală şi nu se poate construi istoria unor evenimente decât pe baza conjuncturilor de atunci. Dacă putem accepta faptul că aceasta nu este o absurditate, mergând până acolo încât judecata şi raţionamentul să fie plauzibil, atunci nu mai este nevoie de nici un alt ajutor exterior”.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->