Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
LËNDIMET NGA KAFSHIMI DHE THUMBIMI

LËNDIMET NGA KAFSHIMI DHE THUMBIMI

Ratings: (0)|Views: 1,702|Likes:
Published by kraashi

More info:

Published by: kraashi on May 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2012

pdf

text

original

 
LËNDIMET NGA KAFSHIMI DHE THUMBIMIKafshimi nga gjarpëri
vendin tonë rreziku kanoset prej dy lloje gjapinjësh astriti dhe nepërka .Kafshimi nga gjarpëri zakonisht ndodh prej muajit mars deri në tetor . Rreziku ngakafshimi më i madh është në regjionin e fytyrës , qafës dhe duarve në krahasim mepjesët e poshtme të trupit ( këmbët ) pasi këto pjesë janë kryesisht të zbuluara .Helmi i gjarpërit në vendin e kafshimit ka veprim lokal nekrotizues . Në vendin ekafshimit nga gjarri helmi resorbohet , shumicën e rasteve me
rrugëlimfatike
dhe ka veprim të përgjithshëm
hematotoksik 
. Në vendin e kafshimitnga gjarpëri vërehen , dy vrima të vogla prej disa milimetrash nga dhëmbët egjarpërit . Shpejt krijohet
edema
dhe
njolla të mavijosura
në vendin e kafshimit.Shpejt lajmërohet përgjumësia dhe dhembje e fortë .
Veprimi i përgjithshëm i helmit të gjarpërit
Përafërsisht një orë pas kafshimit të gjarpërit lajmërohet :
kokëdhembja ,mundimi , etja , djersitja , tahipnea , tahikardia , hipotensioni ,shenjat e hemolizës ( ikterusi dhe hemoglobinuria) ,
KID
( koagulimi intravaskular i diseminuar ) e përcjellur me koagulopati( gjakderdhja nga lëkura dhe mukozat , hematuria , hematemeza , melenadhe hemoptizia ) ,
Deliriumi , konvulzionet , lajmërohet gjakderdhja intrakraniale e cila ështëshkaktari më i shpeshtë i vdekjes .
Ndihma e parë
Mbi vendin e kafshimit shtngohet lidhësja aq shumë sa pengohetqarkullimi I limfës ( përafërsisht përderisa të lajmërohet staza venoze ) ,
Përgjatë plagëve të shkaktuara nga kafshimi I gjarpërit të bëhen incizione tëgjata 1cm dhe të thella 0.5cm dhe nëpërmjet gojës të bëhet thithja e lëngutintersticial dhe ajo përmbajtje e thithur të nxirret jash, në këtë mënyrëmund të thithet gjysma e përmbajtjes së helmit të injektuar nga kafshimi Igjarpërit ,
 Të het imobilizimi I pjesës kafshuar trupit ku këtë nyzvogëlohet qarkullimi I limfës dhe resorbimi I helmit ,
Në vendin e kafshimit të vendoset gaza me alkool dhe të ftohet me akull ,
Kunr dhembjeve jepen analgjetikët ( oral , intramuskular oseintravenoz) ,
 
Mjekimi
Sa më herët të jepet
serum antiviperinum
( intravenoz apo intramuskular ),
Duhet të mirret strisho nga plaga për hulumtime mikrobiologjike ,
Në të gjitha rastet duhet të aplikohet edhe mbrojtja antitetanike
MAT
, dheantibiotikë të cilat I mbulojnë bakteriet gram-negative dhe florën anaerobecila dominon tek goja e gjarpërit ,
Kundër dhembjeve jepen analgjetikët ,
 Tek hemoliza e shprehur duhet jepet transfuzioni I koncentruar Ieritrociteve ndërsa tek KID plazmën ,
Duhet të mbahet diureza dhe të pengohet paraqitja e shokut ,
Mjekimi kirurgjikal është I nevojshëm kur të paraqitet nekroza e indeve ,
Thumbimi nga bletët dhe grerëzat
Helmi I bletëve dhe grerëzave ka veprim të forte lokal irritativ dhe veprim tëpërgjithshëm toksik .Helmi I këtyre insekteve përbëhet nga polipeptidet , aminet biogjene dhe enzimeve.Në vendin e thumbimit krijohet :
Dhembje intenzive , edema ,papula dhe kruarje . Veçarisht është Irrezikshëm thumbimi në brendi të gojës dhe orofarings me edemë të madheduke shkaktuar opstrukcionin e rrugëve të frymëmarrjes .
 Tek personat e ndieshëm është I mundur zhvillimi I shokut anafilaktik ,
Ndihma e parë
Lokalisht të vendoset akulli I mbështjellur me gazë dhe të përdoret kremikortikosteroid ,
Oralisht mund të jepet ndonjë antihistaminik ,
Shoku anafillaktik kërkon ndërhyrje të shpejtë ku aplikohet antishok terapia .
Thumbimi nga merimangat
Më e rëndësishmja prej tyre është vejusha e zezë ,
Vendet e preferuara malet , bodrumet dhe vendet tropikale ,
Përmban një neurotoksin e cila vepron SNQ dhe sistemin nervorperiferik duke përfshirë edhe pjesën vegjetative ,
Pasi vendi I thumbimit nuk është I dukshëm vështivërehet vënia ediagnoses është shumë e vështirë sidomos te fëmijët e vegjël që nuk dijnë tëtregojnë se çka ka ndodhur ,
 
Zakonisht në diagnozë diferenciale së pari mendohet për abdomen akut apointoksikim ,
Ne momentin e thumbimit paraqitet dhembje e forte ,
Pas 15-20 min. fillojnë dhembjet forgërçesh të cilat përhapen ngavendi I thumbimit dhe mund të përfshijnë tërë trupin . Dhembjet vijnë nëformë valësh ,
Abdomeni mund të jetë I fortë ,
Ekziston poashtu edhe mundimi ,vjellja , djersitja ,kokëdhembja , tremor ,parestezioni , hipertensioni , vështirsi në frymëmarrje .Pas disa orëve:
dhembjet qetësohen mirëpo mund të kthehen pas disa ditësh ,
Ndihma e parë
,
Lehtësime mund të sjellin banjot me ujë të nxehtë ,
Dhe injekcioni I ngadalshëm intravenoz I Calciheptit 10 % , 5-10ml ngadalëintravenoz duke e përcjellur punën e zemrës në rast të ngadalsimit të punëssë zemrës të ndërprehet dhenia e saj ,
Analgjetikët jepen sipas nevojës ,
Mjekimi definitiv
:
 Jepet antiserumi specifik 2.5ml i.m. I cili mund të përsëritet disa here .
Kafshimi nga rriqërat
Pas kafshimit nga rriqërat mbetet herë herë papula e kuqe cila kruhet dhezhduket pas disa ditëve ,
Nëse në lëkurë mbeten pjesë të rriqërës atëherë krijohet granuloma ,Rriqërat e bartin shkaktarin nëpërmjet zingjirit të zoonozave .
Meningoencefaliti viral rriqëror ,
Coxiella burneti ,
Rickettsia conort ,
Rickettsia rickettsi ,
Borrelia recurrentis ,
Fruncisella iniarensis
,Rriqërat janë më aktive gjatë stinës së pranverës dhe vjeshtës ndërsa vendet epreferuara të tyre janë bari dhe shkurret . Kafshimet nga rriqërat bartin me veterrezik të lartë të bartjes së sëmundjes . Llogaritet se 1 në 10 000 rriqëra është einfektuar .
Profilaksa
Profilaksa preekspozive dhe postekspozive deri katër ditë pas kafshimit mundtë bëhet me
imunoglobulinën humane specifike ( FSME-Bulin )
.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Valmir Krasniqi liked this
Nazmi Z. Mehmeti liked this
Fahri Berisha liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->