Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
buku_panduan_mpv

buku_panduan_mpv

Ratings: (0)|Views: 4,120 |Likes:
Published by ismi

More info:

Published by: ismi on May 29, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

 
 KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
PENERANGAN DAN PANDUAN PENAWARANMATA PELAJARAN VOKASIONALDI SEKOLAH MENENGAHAKADEMIK HARIAN
MATA PELAJARAN VOKASIONAL
PUSAT PERKEMBANGAN KURIKULUMKEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIAKUALA LUMPUR2003
 
 2
PROGRAM MPV
Program MPV adalah singkatan nama kepada 22 mata pelajaran elektif bercorak kemahiranvokasional di Tingkatan 4 dan 5 yang mula ditawarkan secara berperingkat-peringkat di sekolahmenengah akademik harian mulai tahun 2002. Penawaran berperingkat-peringkat 22 matapelajaran kemahiran ini dalam empat fasa mulai tahun 2002 hingga 2005 (Rujuk Jadual).
Matlamat Program MPV
Mata-mata pelajaran vokasional diperkenalkan bagi melahirkan pelajar berkemahiran dalambidang usaha yang relevan dan bermakna untuk membolehkan mereka mendapat pekerjaaan,memulakan perniagaan atau meneruskan latihan di peringkat yang lebih tinggi
Objektif-Objektif Program
Memberi peluang yang luas kepada pelajar memilih mata pelajaran mengikut minat dan bakatmereka
Membekalkan kemahiran vokasional terutamanya kepada pelajar yang cenderung dalamketukangan tangan
Memperluaskan pendidikan teknikal dan vokasional di sekolah menengah akademik
Sebagai persediaan awal bagi memenuhi keperluan tenaga mahir dan separa mahir dalamperindustrian negara
Penawaran MPV di Sekolah
Setiap sekolah boleh menawarkan sehingga empat MPV (mengikut kesediaan sekolah) dengan1-2 kelas bagi setiap mata pelajaran. Setiap kelas amali dikendalikan dalam jadual waktu sekolah(mengikut kesesuaian jadual) bagi 20-25 orang murid. MPV diperuntukkan 12 waktu seminggukecuali mata pelajaran ‘Produksi Multimedia’ dan ‘Grafik Berkomputer’ yang dikendalikan dalammasa 8 waktu seminggu.
Kriteria Pemilihan Sekolah dan Mata Pelajaran
Pemilihan sekolah dibuat oleh satu jawatankuasa terdiri daripada pegawai-pegawai dari BahagianKPM dan JPN berasaskan kepada kriteria yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan iaitu:
 
 3
(i) Sekolah yang mempunyai kemudahan bengkel, bilik yang boleh diubah suai sertaruang fizikal yang mencukupi untuk keperluan mata-mata pelajaran MPV tertentu.(ii) Sekolah yang mempunyai guru yang layak dan berminat mengajar MPV yangditawarkan seperti Guru Ekonomi Rumah Tangga dan Sains Pertanian untuk matapelajaran Rekaan dan Jahitan Pakaian dan Tanaman Makanan. Walaubagaimanapun, mulai tahun 2003 guru MPV akan ditempatkan di sekolah yangmemerlukan guru berkaitan.(iii) Sekolah yang mempunyai ramai murid yang berminat dalam bidang-bidang tertentuMPV. Murid ini juga harus sekurang-kurangnya memperoleh ‘D’ dalam matapelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu dalam peperiksaan PMR. Bagi murid yangmengikuti mata pelajaran, Produksi Bahan Multimedia dan Grafik Berkomputer,mereka harus mendapat sekurang-kurangnya ‘C’ dalam mata pelajaran matematikdalam peperiksaan tersebut.
Lain-lain Kriteria
(iv) Sekolah yang berdekatan dengan pusat latihan seperti politeknik, SMT/V, KolejKomuniti, Pusat Giat Mara. Pusat latihan ini dapat membantu sekolah dalamperkongsian kepakaran, latihan dan kemudahan.(v) Sekolah yang mempunyai alam persekitaran /kawasan perindustrian yang bolehmembantu MPV tertentu seperti kawasan kilang perabot bagi mata pelajaran‘Membuat Perabot’ atau kawasan industri automobil bagi mata pelajaran ‘MenservisAutomobil’ dan ‘Menservis Motosikal’(vi) Sekolah yang pernah/sedang mengendalikan Sekolah Ke Kerjaya akanmemudahkan pengendalian MPV.(vii) JPN menentukan setiap daerah harus ada sekolah yang menawarkan MPV dantaburan penawaran 22 MPV mengikut daerah harus memudahkan muridmengambil mata pelajaran ini.Pihak sekolah selain daripada dapat memenuhi syarat di atas harus mendapatkan kebenaranbertulis daripada ibu/bapa murid yang mengambil MPV. Satu ujian minat/kecenderungan kepadamurid harus diadakan bagi memilih murid yang berpotensi. Satu taklimat/ceramah kepada muriddan PIBG perlu dikendalikan.

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mohd Daud Salleh liked this
dearsecond liked this
Silas Teh liked this
maisaratun liked this
Payed Ganu liked this
RozitaR liked this
andres_sofyandi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->