Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bengkel Melangkah Ke Alam Remaja (MeKAR)

Bengkel Melangkah Ke Alam Remaja (MeKAR)

Ratings: (0)|Views: 45 |Likes:
Published by Iqcm Consultancy
Modul Bengkel Melangkah Ke Alam Remaja atau MeKAR ini diharapkan akan dapat memberikan mereka inspirasi untuk menjadi remaja contoh kepada rakan-rakan mereka. Selain itu, ia juga dapat memberikan amaran awal kepada peserta tentang gejala tidak sihat dan kesannya jika mereka tidak berada dalam keadaan yang baik dan terkawal. Cabaran dan isu semasa juga akan dikongsikan bagi memastikan, pada peringkat akhir penetapan matlamat diri mereka, sentiasa melihat kehadapan dan ingin perubahan yang terbaik dan tepat.
Modul Bengkel Melangkah Ke Alam Remaja atau MeKAR ini diharapkan akan dapat memberikan mereka inspirasi untuk menjadi remaja contoh kepada rakan-rakan mereka. Selain itu, ia juga dapat memberikan amaran awal kepada peserta tentang gejala tidak sihat dan kesannya jika mereka tidak berada dalam keadaan yang baik dan terkawal. Cabaran dan isu semasa juga akan dikongsikan bagi memastikan, pada peringkat akhir penetapan matlamat diri mereka, sentiasa melihat kehadapan dan ingin perubahan yang terbaik dan tepat.

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Iqcm Consultancy on Aug 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2013

pdf

text

original

 
IQ CLASS MANAGEMENT
“Penganjur Terbaik Program Latihan DanMotivasi YangHolistik”
Lot 418 Jalan Raja Musa, Kg BukitBelimbing, 45000, Kuala Selangor,Selangor Darul EhsanNo Tel/Faks:
03-3289 1080
No Tel Bimbit:
012-689 1738
http://iqclassmanagement.blogspot.comiqclassmanagement@yahoo.com
 KERTAS KERJA
BMELANGKAH KE ALAM
*Disediakan untu 
Di
Facilitating and Development Tea IQ Class 
CADANGAN
ENGKEL  
 
EMAJA(MeKAR)
k rujukan umum 
sediakan oleh:
of Trainers anagement 
 
Bengkel Melangkah Ke Alam Remaja
1
PENGENALANBENGKEL|
Gejala sosial yang menulardikalangan remaja hari ini adalahamat membimbangkan. Kita boleh dapati dimana-mana sahaja bahagian kehidupan masyarakat Malaysia, baik di bandar atau luar bandar menghadapi krisis pembangunan jatidiri remaja yang kinilebih cenderung untuk mengisi masa hidup mereka dengan perkara-perkara yang lebih kepadabudaya keseronokan dan bermewah-mewahan.Budaya yangjuga dikenali sebagai budaya hedonisme ini merupakan budaya penjajahan yangmemerdekakan jasad dan kehidupan kita di Malaysia tetapi masih berkuasadan memerintah sertamenjajah pemikiran serta budaya hidup kita khususnya anak-anak remaja pada hari ini. Ini tidak bermakna, secara keseluruhannya remaja itu terbabit dalam keadaan ini, tetapi dikhuatiri, jikatiada usaha untuk membangun dan memperingatkan mereka, maka, semakin hari, akan semakinramailah yang terjebak dalam kancah gejala sosial yang amat membimbangkan.Budaya hidup remaja hari ini sudah mula melihat kehidupan bebas dan tidak berpegangan adalahcara hidup yang ideal. Pemikiran ini akan melahirkan generasi yang tidak lagi berpegang kepadabudaya dan adat yang diwarisi dari nenek moyang kita di Malaysia dan lebih malang lagi apabilaagama bukan lagi keutamaan dan diasingkan dari cara hidup sebenar mereka.Atas kepentingan dan keprihatinan kepada perkembangan diri remaja di Malaysia hari ini, kami di
IQ Class Management 
berasa terpanggil untuk sama-sama menyumbang idea dan pengalamandalam memastikan generasi muda dan remaja hari ini diberikan peringatan dan nasihat tentangperubahan diri serta persiapan mereka dalam mendepani kehidupan penuh cabaran pada hari ini.Modul Bengkel
Melangkah Ke Alam Remaja
atau
MeKAR
ini diharapkan akan dapat memberikanmereka inspirasi untuk menjadi remaja contoh kepada rakan-rakan mereka. Selain itu, ia juga dapat memberikan amaran awal kepada peserta tentang gejala tidak sihat dan kesannya jika merekatidak berada dalam keadaan yang baik dan terkawal. Cabaran dan isu semasa juga akandikongsikan bagi memastikan, pada peringkat akhir penetapan matlamat diri mereka, sentiasamelihat kehadapan dan ingin perubahan yang terbaik dan tepat.
MATLAMATBENGKEL|
Memberikan pendedahan tentang cabaran dan hal keremajaanserta meningkatkan kesedaran mengenai masa depan serta pembinaan sahsiah diri peserta.
OBJEKTIFBENGKEL|
Selepas mengikutibengkelini peserta akan dapat;1.Mengenali perbezaan antara dunia kanak-kanak dan dunia remaja;2.Mengetahui tentang cabaran persekitaransosialseorang remaja serta;3.Memahamiapakahperanan sebenar sebagai seorang remajahari ini;4.Menimbulkan kesedaran untuk memperbaiki diri menjadi remaja contoh yang terbaik.
BUTIRANBENGKEL|
Untuk perlaksaanaan bengkelini;1.
Tempat pelaksanaanbengkel 
adalah tertakluk kepada perbincangan dan persetujuanantara pihak penganjur dan pihak 
IQ ClassManagemen
;2.
Tarikh pelaksanaanbengkel 
juga adalah tertakluk kepada perbincangan dan persetujuanantara pihak penganjur dan pihak 
IQ Class Management 
. Ia boleh dilaksana pada hari Isninsehingga hari Jumaat;3.
 Jangka masa pelaksanaanbengkel 
adalah bermulajam 8.00 pagi sehingga jam 1.00petangdan waktu rehat adalah pada jam 10.00 pagi (30 minit);
 
Bengkel Melangkah Ke Alam Remaja
2
4.
Bengkel ini menggunakan pendekatan
ceramah 50%,permainan bermodul 25% sertaperbincangan dan pembentangan25%.5.
 Sasaran penyertaanbengkel 
adalah dari kalangan pelajar tahun 6 (persediaan ke sekolahmenengah), tingkatan 1 dan 2 iaitu pelajar yang berumur dari 12 hingga 14 tahun.
KOS PELAKSANAANBENGKEL|
Satu sebutharga akan dikeluarkan berdasarkanpermintaan penganjur. Sila hubungi pihak kami ditalian 03-3289 1080 atau pegawai kami ditalian019-316 1738 (Encik Johari) atau emelkan kepadaiqclassmanagement@yahoo.com. Kami akanmenawarkan harga yang amat berpatutan.
BUTIRAN PELAKSANAANBENGKEL|
Butiranbengkelyang disusun mengikut moduladalah seperti berikut;1.
 Jadualbengkel 
di lampiran A muka surat3.2.
Isi kandungan bengkel 
dilampiran B muka surat46.3.
Latar belakang ketua pembimbing bengkal 
di lampiran C muka surat7.
PENUTUP|
Kesungguhan dan peranan kita bersama ialah untuk memastikan keberjayaan dankecemerlangan peserta yang menyertaibengkelini secara khususnya dan keseluruhan pesertasecara amnya. Apa yang diharapkan daripada
MeKAR
,akan dapat memberikan pengukuhan danmenambahkan pengertian hidup sebagaiahli masyarakatpada diri setiap peserta disampingmenjadi anak dan ahli masyarakat yang dapat berperanan dengan baik. Semoga dengan berjayanyabengkelini, juga akan mendedahkan kepada masyarakat tentang kepentingan remaja dalampembinaan masyarakat yang cemerlang.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->