Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
10Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Reglementarea Raporturilor de Drept International Privat

Reglementarea Raporturilor de Drept International Privat

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 481|Likes:
Published by stfan_86

More info:

Published by: stfan_86 on Jun 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2013

pdf

text

original

 
Reglementarea raporturilor de dreptinternational privatLegea nr. 105/1992 din 22/09/1992
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 245 din01/10/1992
 
CAPITOLUL IDispozitii generale
 
Art. 1.
- Prezenta lege cuprinde:a) norme pentru determinarea legii aplicabile unui raportde drept international privat;b) norme de procedura in litigii privind raporturi de dreptinternational privat.In intelesul prezentei legi, raporturile de dreptinternational privat sint raporturile civile, comerciale, de munca,de procedura civila si alte raporturi de drept privat cu element deextraneitate.
Art. 2.
- Strainii sint asimilati, in conditiile legii, in drepturicivile cu cetatenii romani in tot ce priveste aplicarea dispozitiilor prezentei legi.Asimilarea se aplica si in beneficiul persoanelor juridicestraine.
 
 
Art. 3.
- Cind determinarea legii aplicabile depinde decalificarea ce urmeaza sa fie data unei institutii de drept sau unuiraport juridic, se ia in considerare calificarea juridica stabilita delegea romana.
Art. 4.
- Daca legea straina, determinata potrivitdispozitiilor ce urmeaza, retrimite la dreptul roman, se aplicalegea romana, afara de cazul in care se prevede in mod expresaltfel.Retrimiterea facuta de legea straina la dreptul altui stateste fara efect.
Art. 5.
- In cazul in care legea straina apartine unui statin care coexista mai multe sisteme legislative, dreptul acelui statdetermina dispozitiile aplicabile.
Art. 6.
- Aplicarea legii straine este independenta deconditia reciprocitatii, afara numai daca dispozitiile ce urmeazasau legi speciale nu prevad altfel.In cazul in care se cere conditia reciprocitatii de fapt,indeplinirea ei este prezumata pina la dovada contrara. Dovadase solicita Ministerului Justitiei, care stabileste situatia reala, princonsultare cu Ministerul Afacerilor Externe.
Art. 7.
- Continutul legii straine se stabileste de instanta judecatoreasca prin atestari obtinute de la organele statului careau edictat-o, prin avizul unui expert sau un alt mod adecvat.Partea care invoca o lege straina poate fi obligata safaca dovada continutului ei.In cazul imposibilitatii de a stabili continutul legii straine,se aplica legea romana.
 
 
Art. 8.
- Aplicarea legii straine se inlatura:a) daca incalca ordinea publica de drept internationalprivat roman;b) daca a devenit competenta prin frauda.In cazul inlaturarii legii straine, se aplica legea romana.
Art. 9.
- Drepturile cistigate in tara straina sint respectatein Romania, afara numai daca sint contrare ordinii publice dedrept international privat roman.
Art. 10.
- Dispozitiile prezentei legi sint aplicabile inmasura in care conventiile internationale la care Romania esteparte nu stabilesc o alta reglementare.
CAPITOLUL IIPersoanele fiziceSecţiunea IStatutul persoanei fizice
Art. 11.
- Starea, capacitatea si relatiile de familie alepersoanei fizice sint cirmuite de legea sa nationala, afara numaidaca, prin dispozitii speciale, nu se prevede altfel.
Art. 12.
- Legea nationala, este legea statului a caruicetatenie o are persoana in cauza. Determinarea si probacetateniei se fac in conformitate cu legea statului a caruicetatenie se invoca.

Activity (10)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
GD DG liked this
Lavinia Lavi liked this
Renata Dudnic liked this
Tatiana Gorgos liked this
andreisprincean liked this
dododari liked this
dayanallan0 liked this
allkor liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->