Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
27Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Disa vecori karakteristike të krimit te organizuar ne Kosove

Disa vecori karakteristike të krimit te organizuar ne Kosove

Ratings:
(0)
|Views: 3,793|Likes:
Published by kole krasniqi

More info:

Published by: kole krasniqi on Jun 09, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2013

pdf

text

original

 
 
FAKULTETI JURIDIK
Dr. sc. Kolë KRASNIQI
DISA VEÇORI KARAKTERISTIKE TË KRIMIT TË ORGANIZUAR NËKOSOVË DHE NË SHTETE TJERA TË BALLKANIT
Prishtinë – Wien, 2009
 
 
Seite 2
LINDJA E KRIMIT TË ORGANIZUAR NË KOSOVË
Dhjetë vjet pas ndërhyrjes së NATO-s dhe administrimit të Kombeve të Bashkuara, ish „Krahina Autonome e Kosovës“ është bërë një shtet i pavarur. Në këtë shtet të ri ballkanik nuk ka më konflikte ushtarake, spastrime etnike ose terror shtetëror. Në Kosovë nuk ka as diskriminime të hapura politike, nacionale ose fetare ashtu si propagandohet nganjëherë. Me ndihmën dhe përkrahjen e fuqishme të Bashkësisë Ndërkombëtare, tash Kosova është shndërruar në një rajon të qetë në të cilin populli i saj gjithnjë e më lirë po i shprehë mendimet e veta dhe po e ndërton perspektivën e vet evropiane.
Me gjithë përpjekjet e gjithanshme të Bashkësisë Ndërkombëtare, investimet me shuma tëmëdha parash, vullnet të mirë dhe burime njerëzore, situata e përgjithshme ekonomike nëKosovë vlerësohet si tejet e rëndë. Këtu deri m
ë 
tash nuk është shënuar ndonjë zhvillim idukshëm ekonomik, ndërsa papunësia qëndron në shkallën më të lartë në rajon dhe Evropë. Kjogjendje sociale rëndohet edhe më tepër nga problemet dhe tensionet e krijuara rreth statusit tëpërcaktuar politik të Kosovës (kundërshtimi i shpalljes dhe i njohjes së Pavarësisë së Kosovësnë Gjykatën Ndërkombëtare, kundërshtimi i serbëve të Kosovës për integrim në jetëninstitucionale të Republikës së Kosovës, ndërtimi i strukturave shtetërore paralele etj.). Në këtorrethana të përgjithshme shoqërore, të shoqëruara edhe nga pasojat e luftës, u krijuan kushtetoptimale për lindjen dhe zhvillimin e krimit të organizuar në Kosovë. Kështu që në vitet e para tëpasluftës kishte filluar ndërtimi gradual i një infrastrukture tejet të fuqishme kriminale në këtëpjesë të Evropës.Sipas shumë parametrave shkencorë, më një siguri të madhe mund të konstatohet faktishqetësues se kriminaliteti i organizuar dhe korrupsioni në Kosovë kanë marrë përpjesëtimemasive dhe janë përhapur në të gjitha poret e jetës. Ky konstatim përputhet edhe me përshtypjete krijuara në opinion se në Kosovë vepron një strukturë e fuqishme e krimit të organizuar qëkontrollon jo vetëm bizneset më profitabile por edhe disa struktura vitale shtetërore. Në këtëdrejtim nuk janë të rralla as raportet e medieve të ndryshme kosovare, lidhur me aferat – gjithnjëtë pandriçuara, të politikanëve dhe zyrtarëve të ndryshëm shtetërorë ose lidhjeve të tyre mekrimin e organizuar. Këto dukuri të shëmtuara shoqërore, kanë ndikuar - sidomos te riniastudentore, në humbjen e shpresës për një ardhmëri më të mirë dhe në forcimin e ndjenjave tëmosbesimit ndaj strukturave të sapokrijuara shtetërore.
 
 
Seite 3
Zhvillimi aq dinamik i krimit të organizuar dhe korrupsionit në Kosovë, keqpërdorimet epërditshme të mjeteve materiale dhe pozitës shoqërore, kanë ndikuar edhe në parashtriminpublik të kërkesës imperative, për vendosjen e një mbikëqyrjeje evropiane ndaj institucioneveshtetërore të Kosovës – pavarësisht nga definimi i statusit politik të saj. Kjo kërkesë natyroreështë bazuar në faktin se institucionet vendore janë aq të dobëta dhe të korruptuara sa që atoashtu si janë nuk posedojnë as aftësi minimale për ta luftuar korrupsionin, krimin e organizuardhe ekstremizmat e ndryshëm politikë që po lulëzojnë në Kosovë.
Gjendja e krimit të organizuar në shtetet tjera të Ballkanit
Krijimi i rrethanave të reja politike në Evropë, ka ndikuar në formimin e bindjeve se popujt e ndryshëm të Ballkanit, e sidomos ata të territoreve të ish Jugosllavisë edhe përkundër shumë konflikteve të pazgjidhura politike, me instalimin e sistemeve të reja demokratike në shtetet e tyre, i kanë eliminuar shkaqet e luftërave te pakuptimta ne mes tyre. Përkundër këtyre bindjeve,në shumicën e shteteve ballkanike ende nuk ka filluar zhvillimi i një jete normale - ligjore dhe e mirëfilltë demokratike. Përkundrazi, numri më i madh i popujve të Ballkanit, pas përfundimit të luftërave te përgjakshme në mes vete ose instalimit të pushteteve demokratike në shtetet e tyre, janë prangosur në kthetrat e dy armiqve të ri, të quajtur krim i organizuar dhe korrupsion, të cilët po manifestohen si forca kryesore shkatërruese ndaj çdo përpjekjeje për zhvillim shoqëror dhe kultivim të vlerave demokratike në këtë pjesë të Evropës 
1
Këto zhvillime brengosëse të krimit të organizuar dhe korrupsionit, në disa shtete ballkanike,kanë ndikuar në formimin e bindjes se „marrja me politikë është biznesi më produktiv, i cilimundëson pasurimin brenda natës, papërgjegjësinë ligjore dhe privilegje të shumta nacionale“.Këto bindje janë formuar ngadalë dhe pas shumë rasteve të përsëritura të involvimit tëpolitikanëve dhe zyrtarëve të ndryshëm shtetërorë në afera të ndryshme të korrupsionit dhekrimit të organizuar. Me gjithë faktin se dukuria e involvimit të krimit të organizuar në jetënpublike dhe institucionale të shteteve të ndryshme të Ballkanit është e njohur edhe për shërbimetdhe zyrtarët e ndryshëm ndërkombëtarë të akredituar në Republikën e Kosovës, Maqedoni,Bosnje e Hercegovinë, Shqipëri, Serbi etj.,, deri më tash nuk është ndërmarrë ndonjë iniciativëserioze qoftë nacionale ose ndërkombëtare për luftimin e këtyre fenomeneve
.
2
 
1
Krahaso: Department of Crime Problems. Organised crime situation report 2005, Focus on the threat of economiccrime. Council of Europe. Strasbourg, December 2005. http://www.coe. int/T/E/ Legal_affairs/Legal_co-operation,Combatrng_econonrc_crrme/8_Organised_crime/Documents/Report2005E. pdf
.
2 General-Leutnant Fabio Mini, der Frühere KFOR – Kommandant: “Ein und dieselbe Person ist ranghoher Politikersowie Clan – Anführer…“. Më gjërsisht: Zentrum für internationale Friedenseinsätze (ZIF): Organized Crime as an

Activity (27)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Qendresa Nimoni liked this
anita_tufa liked this
Arsim Dragaj liked this
Atlantida Dermaku liked this
Qendrim N. Berbatovci liked this
Besnik Gjaka liked this
Besnik Gjaka liked this
Edi Tetrica liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->