Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Hepatita toxica

Hepatita toxica

Ratings: (0)|Views: 24 |Likes:
Published by Morad Imad
Hepatita toxica
Hepatita toxica

More info:

Published by: Morad Imad on Aug 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/30/2013

pdf

text

original

 
 
Hepatita toxica
Definitie 
 Hepatita toxica reprezinta o inflamatie a ficatului. Aceasta apare cand ficatul este afectatde substante toxice,sau unele ciuperci otravitoare in urma ingerarii sau a expunerii la ele. In unele cazuri, hepatita toxica apare la cateva ore sau zile de la expunerea la toxic. In alte cazuri, poate dura cateva luni de folosire regulata a toxicului inainte de aparitia simptomelor hepatiteitoxice.Deseori, simptomele hepatitei toxice dispar cand expunerea la respectiva substanta toxica aincetat. Dar hepatita toxica poate produce leziuni hepatice permanente, ducand la aparitia unor cicatrici fibroase ale tesutului hepatic(ciroza)si in unele cazuri la insuficienta hepatica.
Cuprins articol
1.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Simptome
 Formele usoare de hepatita toxica pot sa nu determine aparitia unor probleme observabile si pot fi detectate doar prin teste desange.Cand semenle si simptomele apar, ele sunt similare cu cele ale altor forme de hepatita:- ingalbenirea pielii si a sclerelor (icter);- oboseala;  - pierderea apetitului;- varsaturi si greturi;  - scadere ponderala;- urina de culoare inchisa.
Consultul medical
 Se recomanda consultarea imediata a unui medic la apritia simptomelor si a semnelor de hepatita toxica, printre care icterul sioboseala.De asemeni parintii trebuie sa se adreseze medicului de urgenta daca au suspiciuni ca micutul lor a ingerat o doza mare deacteaminofen sau daca copilul dezvolta semne si simptome ale intoxicatiei cu acetaminofen, printre care:- transipatii;
 
- greturi si varsaturi;- diaree;  - convulsii;  - coma.  Daca parintele suspecteaza o supradoza de acetaminofen trebuie sa solicite ambulanta de urgenta intrucat aceasta intoxicatie poate fi letala daca nu este tratata imediat.
Cauze
 Ficatul realizeaza sute de functii vitale, printre care procesarea nutrientilor ,reglarea coagularii sangelui si producerea bilei, un lichid care ajuta la digestia grasimilor. De asemeni, indeparteaza majoritatea medicamentelor si a altor substante chimice dinsange, desfacandu-le in componente care pot fi mai usor eliminate din organism.Daca conversia acestor substante duce la apritia unor produsi de metabolism care pot fi foarte daunatori pentru ficat. Desi ficatulare o mare capacitate de regenerare, expunerea constanta la substante toxice poate determina leziuni serioase, uneori ireversibile.
Substentele toxice care pot determina leziuni hepatice se impart in doua grupe:
 1. Substente toxice care produc intotdeauna leziuni hapatice (toxice directe). Unele toxine determina intotdeauna leziunihepatice. Solventii pentru curatarea hainelor si substantele prezente in ciuperca amanita fac parte din acest grup. Acestea continotravuri care depasesc capacitatea ficatului de a le procesa, iar produsii de metabolism distrug celulele hepatice. Daca suntdistruse prea multe celule hepatice, ficatul nu mai poate functiona (insuficienta hepatica).2. Substante toxice care pot determina leziuni hepatice (toxine idiosincrazice). Unele toxice determina leziuni hepatice doar la unnumar mic de persoane, care sunt predispuse. Nu este clar de ce unele substente detemina hepatita toxica doar la unele persoane.
Analgezicele eliberate fara reteta
  Nu este necesar ca aceste toxine sa fie cautate mai departe de cabinetul medical. Analgeziceleeliberate fara retetacum sunt aspirina, ibuprofen, naproxen si acetaminofen pot determina leziuni hepatice, in special daca sunt administrate frecvent sau combinate cu alcool.
Medicamentele cu prescriptie medicala
 In teorie, toate medicamentele eliberate cu prescriptie medicala pot duce la leziuni ale ficatului. Multe dintre ele nu determinaleziuni serioase, dar multe dintre ele pot:1.
Halotanul
 Anestezic inhalant, halotanul poate determina leziuni hepatice severe, in special la expunerea repetata. Femeile au un risc dedoua ori mai mare de a dezvolta hepatotoxicitate la halotan decat au barbatii. Persoanele supraponderale au de asemeni un risc mai mare.2.
Izoniazida
 Acest medicament tuberculostatic frecvent folosit poate cauza hepatita dupa doar o luna sau doua de tratament, in special la  persoanele cu varsta peste 50 de ani.3.
Acidul valproic si fenitoinul
 Aceste medicamente antiepileptice sunt cunoscute a avea efecte hepatotoxice si pot determina insuficienta hepatica. 4.
Metotrexatul
 Acest medicament anticanceros, care este folosit si pentru tratamentul  psoriazisului si al artritei reumatoride,poate determina leziuni ale ficatului. Administrarea de acid folic alaturi de metotrexat  poate reduce riscul de aparitie a leziunilor hepatice. 5.
Azatioprinul si mercaptopurina
 Azatioprina este un medicament folosit la pacientii cu transplant renal  pentru ca organismul acestora sa nu rejecteze organul
 
transplantat si este folosit si in tratamentul artritei reumatoide. Mercaptopurina este folosita pentru tratamentul anumitor tipuri decancer. Ambele pot determina leziuni hepatice. Acestea apar la putin timp dupa initierea tratamentului, dar pot apare si maitarziu.6.
Statinele
 Intreaga familie a medicamentelor folosite pentru scaderea colesterolului,care include atorvastatin, lovastatin, rosuvastatin pot duce la aparitia lexiunilor hepatice.7.
Unele medicamente antihipertensive
 Medicatia antihipertensiva  poate determina leziuni hepatice, cum ar fi blocantii canalelor de calciu si inhibitorii enzimei deconversie a angiotensinei. 8.Ketoconazol  Acest medicament antifungic frecvent prescris poate determina hepatita toxica si nu trebuie administrat pacientilor cu afectiuniale ficatului.9.
Antibioticele
 O gama larga de antibiotice  pot detemina afectiuni hepatice. 10.
Steriozii anabolizanti
 Aceste substante pot determina infalmatia ficatului prin interferarea fluxului de bila.
Plante periculoase pentru ficat
 Unele plante, cum ar fi armurariul, pot ajuta la vindecarea ficatului, dar altele pot produce leziuni hepatice. De semeni, plantele pot interactiona cu medicamentele prescrise, ducand la efecte secundare mai serioase decat cele pe care le-ar cauza singure.
Unele dintre plantele considerate periculoase pentru ficat sunt:
 - crusin american; - tufisuri creozote;- tataneasa;- kava;- efedra sinica;
Chimicale industriale care produc leziuni hepatice
 Este necesara consumarea plantelor si a medicamentelor o perioada de timp pana la aparitia leziunilor hepatice. Dar cu unelesubstante toxice lucrurile stau diferit. Unele sunt atat de toxice ca o singura expunere fara protectie poate determina aparitiainsuficientei hepatice.Au fost identificate 20 de produsi industriali care pot produce leziuni hepatice acute sau chiar decesul si alte 150 care pot duce laaparitia hepatitei toxice dupa expunerea mai indelunagata. Printre acestea se gaseste un solvent folosit in curatarea chimica ce poarta numela de tetraclorura de carbon,substantele chimice tricloretilen si ierbicidul paraquant.
Factori de risc
 Riscul de hepatita toxica creste daca pacientul:
- Ia analgezice eliberate fara prescriptie medicala sau anumite medicamente prescrise.
Acest lucru este in mod specialadevarat daca medicamentele sunt luate o perioada lunga de timp sau in doze mai mari decat cele recomandate;
- Prezinta si alte afectiuni hepatice.
Prezenta unei afectiuni hepatice severe cum ar fi ciroza sau steatoza hepatice pot faca ca  pacientul sa fie mult mai sensibil la efectele toxinelor;
- Prezinta hepatita virala.
Daca pacientul are hepatita virala
 – 
 – 
si ia chiar si doze normale de

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->