Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Spoljasnji i Unutrasnji Pristup Knjizevnom Delu

Spoljasnji i Unutrasnji Pristup Knjizevnom Delu

Ratings:
(0)
|Views: 1,154|Likes:
Published by CrazySheep88

More info:

Published by: CrazySheep88 on Aug 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2014

pdf

text

original

 
POJAM I VRSTE INTERPRETACIJE
Interpretacija je poseban tip analize knjizevnog dela. Ucenje o interpretaciji istice potrebu da se uknjizevno kritickoj analizi podje od osnovnog umetnickog dozivljaja dela. Samo funkcija delova,odnosno elemenata dela u ostvarenju jedinstvenog sklada ima vaznost za interpretaciju. Analiza jezika igra najvecu ulogu.
SPOLJASNJI I UNUTRASNJI PRISTUP KNJIZEVNOM DELU
Spoljasnji pristup najrasprostranjeniji nacin proucavanja knjizevnosti, a podrazumeva proucavanje istorijske pozadine, socijalne I drustvene sredine u kojoj se javlja kao I spoljasnjeuzroke.Unutrasnji pristup – podrazumeva tumacenje I analizu jednog knjizevnog dela kao jedinstveneceline sistema znakova ili kao strukturu znakova koja sluzi u narocitu estetsku svrhu; proucava segradivo I struktura knjizevnog dela.
SLOJEVI KNJIZEVNOG TEKSTA (PO INGARDENU:
ZVUKOVNI, ZNACENJSKI SLOJ,SLOJ PRIKAZNIH PREDMETA, SHEMATIZOVANIH ASPEKATA. Slojevi potrebni da se usvakom knjizevnom delu sacuva njegovo unutrasnje jedinstvo I odrzi njegov temeljni znak:1.sloj GLASOVNOSTI reci viseg stupnja koji se u njoj izgradjuju2.sloj JEDINICA ZNACENJA razlicitih stupnjeva3.sloj raznoliko sematizovanih NAZORA4.sloj PRIKAZANIH PREDMETNOSTI I njihove sudbineIngarden proucavajuci ova cetiri slucaja uz dodatak o jezickoj dimenziji pozorisnog dela dolazido konkretizacije estetskog predmeta.
VIDOVI AUTOROVE TACKE GLEDISTA
AUTORSKI PRIPOVEDAC – pripovedanje se poistovecuje sa autoromPRIPOVEDAC SVEZNALICA – pripovedac koji sve zna, prati svoje likove kroz razlicitesredine, govori o njihovom razvitku… NEPOUZDANI PRIPOVEDAC pripovedac sa ogranicenim znanjem, koji namerno propustaneke korakeOBJEKTIVNI PRIPOVEDAC – pripovedac cija se licnost ne zapazaLIRSKA DIGRESIJA – pripovedac nekada komentarise pojedine postupke svojih likova, prica osvojim osecanjima dopunjujuci tako pripovedanje.JEDNOLIKA PERSPEKTIVA u modernoj prozi autorski pripovedac se uzivljava u svet jednog junaka.MNOGOLIKA PERSPEKTIVA ( POLIFONICNOST) – autorovo glediste se pomera sa jednoglika na drugi lik FIKTIVNI PRIPOVEDAC autori govore u prvom licu ali se ne moraju poistovetiti sa autoromZa modernu prozu je karakteristicno menjanje gledista.
TERMINI: SADRZAJ, TEMA, MOTIV, KOMPOZICIJA
SADRZAJ je redosled cinjenica nekog knjizevnog dela onako kako se ono moze prepricati a dase pri tome ne izreknu nikakvi vrednosni sudovi.TEMA podrazumeva predmet o kome se govori u nekom knjizevnom delu I sa kojim je, mahomsimbolicno vezana I osnovna ideja dela. Cesto se sama tema pojavljuje I kao naslov dela.MOTIV to su najuze tematske jedinice koje se mogu dalje razlagati. To su delovi u romanu ili pripovedci u kojima se opisuje jedan predmet , ili jedno lice, ili jedna situacija. Motivi mogu da pokrecu radnju unapred smenjujuci jednu akciju drugom dinamicki motiv. Motiv moze I daslika neku situaciju (opis prirode, predmeta, licnosti I njihovih raspolozenja)staticki motiv.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->