Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cerpen : Daniel Dan Dania

Cerpen : Daniel Dan Dania

Ratings: (0)|Views: 123 |Likes:
Published by onemahmud

More info:

Published by: onemahmud on Jun 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2009

pdf

text

original

 
Cerpen : Daniel Dan Dania
Aduh....sakitnyer...isk..... aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri."Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu"rungut Zakri pd Nisa. Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalintapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandungada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dananak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegasmemanggil Doktor Johari. Doktor Johari(Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukandisebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisameneran ..."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dansekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata DoktorJohari selepas menyambut baby yang keluar itu.Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seoranglagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia"kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkantahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkandiri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak.Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya.Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania. Nisa berasa lega...tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi.Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan
 
sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisahanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itusementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisamengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena.Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanyadihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semuaitu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa. Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali diamembuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung. Zakri ragu anak dalamkandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwindah mengandung...Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa. Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bilamengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapatmemberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak  pernah terlintas di otak jemala Nisa."Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri ."Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa"Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi."Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteriAbang yang sah tak kan Nisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semuakehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminyatetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja.Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada Nisa sakit
 
menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah."Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie,tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu"marah Zakri."Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh ....heee teruk. Nasib akula dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa."Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tauakan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluargakandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri."Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambilmenangis.Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habiswaktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuahPusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif. Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusatmembeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dankeluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuatdemikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakinmembesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempatkerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam-macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->