Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
19Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
tratamentul artrozei

tratamentul artrozei

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,657|Likes:
Published by ruxandra

More info:

Published by: ruxandra on Jun 17, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/29/2013

pdf

text

original

 
TRATAMENTUL ARTROZEI
Electroterapia
Electroterapia este o formă de terapie fizicală, de tip conservator care utilizează diferite forme decurenţi electric (curent galvanic, curent de joasă frecvenţă, curent de medie frecvenţă) şi diverse forme deenergie derivate din curentul de înaltă frecvenţă (unde scurte, microunde, ultrasunet, radiaţii infraroşii,ultraviolete şi laser) sau de joasă frecvenţă (câmpuri magnetice). Acestea sunt destinate ariei curative şiprogramelor de recuperare funcţională în diverse patologii, cu o aplicaţie particulară pentru patologialocomotorie.
 
Această formă de terapie utilizată şi în tratamentul artrozelor, nu poate corecta verigile etiologicedar poate ameliora şi controla :
elementele fiziopatologice (inflamie, edem, hipotonie, hipotrofie musculară,hipersimpaticotonie, durere);
elementele clinice, simptomatice şi funcţionale (durere, contractură musculară, redoarearticulară etc.);
sistemele de retroacţiune biologică, utilizând circuite de tip „feed-back”.Tipurile de electroterapie frecvent indicate şi utilizate în tratamentul coxartrozei şi gonartrozei precum şiprincipalele efecte sunt:a . GALVANOTERAPIA - utilizează curentul continuu (curent galvanic);Modalităţi de aplicare a galvanizărilor :
 
galvanizarea simplă - cu ajutorul unor electrozi sub formă de plăci;
ca baie hidroelectrolitică (galvanică):
baie partială (patru-celulară);
baie completă sau generală (Stanger);
ionoforeza (ionogalvanizarea) - metodă de introducere a unor substanţe medicamentoaseprin tegument, cu ajutorul curentului galvanic (în artroze se utilizează fenilbutazona 1– 3 %la polul pozitiv).b . CURENŢII DE JOASĂ FRECVENŢĂ
 
Ca forme de aplicaţie pentru curenţii de joasă frecvenţă (frecvenţa utilizată terapeutic se înscrie între 0,1 şi 300 – 400 Hz) menţionăm formele utilizate în tratamentul artrozelor:b.1. Curenţii diadinamici – curenţi derivaţi din curentul de la reţea ( curent alternativ sinusoidal cufrecvenţa de 50 Hz ) care este redresat şi modulat , având ca principale efecte (după opinia aproapeunanimă a autorilor) – efecte analgetice , hiperemiante şi dinamogene.b.2. Curenţii Trabert – sunt curenţi dreptunghiulari cu un efect pronunţat analgetic şi hiperemiant;este indicat în formele de artroză dureroase.
1
 
b.3. Curenţii stohastici - sunt curenţi aperiodici (neregulaţi) cu o frecvenţă cuprinsă între 5 – 30 Hz;b.4. Stimularea nervoasă electrcă transcutană ( SNET sau TENS ) constituie o metodănetraumatizantă de combatere a stărilor dureroase acute şi cronice.c . CURENŢII DE MEDIE FRECVENŢĂSunt curenţi alternativi sinusoidali cu frecvenţa cuprinsă ( în terapia frecventă) între 3 – 10 KHz( 3000 – 10000 Hz ) .Curenţii interferenţiali - obţinuţi prin interferenţa a doi curenţi de medie frecvenţă (cu frecvenţediferite).d . TERAPIA CU ÎNALTĂ FRECVENŢĂPrincipalele tipuri de terapie cu înaltă frecvenţă utilizata în tratamentul artrozelor sunt :
undele scurte;
terapia cu înaltă frecvenţă pulsatilă (Diapulse) ;
undele decimetrice:
undele de 69 cm;
undele de 12 cm - microundele.Principalul efect al acestei terapii este cel caloric.e . TERAPIA CU ULTRASUNETE
 
Secţiune specială din electroterapia de înaltă frecvenţă ce utilizează în scop terapeutic vibraţiilemecanice produse de un cristal piezoelectric sub acţiunea unui curent de înaltă frecvenţă (efectpiezoelectric inversat).f . FOTOTERAPIA - utilizează energie radiantă de tipul radiaţiilor infraroşii; sunt radiaţii cu frecvenţacuprinsă între 50000 si 760 nm care determină un efect termic important; secundar efectului caloric.
Termoterapia , hidrotermoterapia , hidrokinetoterapia
Căldura
are eficacitate în atenuarea durerii şi reducerea contracturii musculare care prin ea însăşieste cauză a durerii şi limitării funcţionale.Formele de căldură utilizabile – cu acţiune superficială sau mai profundă – sunt variabile:
aplicaţii de parafină, sac cu sare de bucătărie încălzit, pernă electrică;
electroterapie: lămpi cu raze infraroşii, ultrasunet, unde scurte, microunde;
hidrotermoterapia: băile calde, împachetări cu apă caldă, baia cu bule, baia cu nămol,duşul subacval - asigură în plus descărcarea articulaţiei, relaxare musculară şi sedare;
o formă particulară de kinetoterapie este kinetoterapia în apă (hidrokinetoterapia), care areun efect uşor sedativ, miorelaxant (temperatura apei 36 – 36,5
0
C), facilitând mişcările prindescărcarea de greutate.
2
 
Aplicaţiile locale de căldură pot aduce o uşurare notabilă în suferinţele cronice, torpide cu durere demai mică intensitate.
Crioterapia
 – compresele reci schimbate la 5 –6 minute, masajul cu gheaţă repetat de mai multe ori în cursul zilei – este indicată în durerea acută, putând ameliora foarte mult intensitatea durerii la bolnaviicu un important sindrom inflamator.
Kinetoterapia -
cu mentiuni despre coxartroza si gonartroza
Un program kinetoterapeutic trebuie întotdeauna inclus în orice schemă terapeutică a artrozei;orientarea programului se face în funcţie de stadiul clinico-anatomo-funcţional al bolii.Mişcarea, dozată şi controlată oportun, este indispensabilă pentru menţinerea lubrefierii articulare, încetinind limitarea progresivă a amplorii mişcărilor articulare şi conservarea troficităţii musculare.
Obiectivele
programului de kinetologie recuperatorie:
scăderea durerilor;
creşterea stabilităţii;
creşterea mobilităţii;
creşterea gradului de coordonare şi echilibru la mers.
Programul de kinetologie recuperatorie
 
cuprinde:
Posturările
completează programul de luptă împotriva redorii articulare. Se porneşte de la poziţia deamplitudine maximă permisă de redoare şi cu ajutorul unor forţe exterioare cu acţiune prelungită în timpse încearcă creşterea amplitudinii unghiurilor de mişcare. Se pot utiliza cu folos unele tehnici de facilitareneuro-musculară proprioceptivă, cum ar fi: alternanţa contracţie izometrică – izotonică, stabilizarearitmică, tehnica hold - relax. În coxartroză se evită în special flexum-ul şi rotaţia externă, ca cele maifrecvente devieri, adducţia fiind mai rară. În gonartroză – evitarea flexum-ului; pentru deviaţiile în planfrontal (varus, valgus) posturările directe sunt inoperante, doar posturarea corectoare pentru mers apiciorului prin talonete la pantof are valoare.
Mobilizările articulare
– pentru a menţine sau ameliora amplitudinile de mişcare. În coxartroză se vapune accentul pe extensie, rotaţia internă şi abducţie iar în gonartroză pe recâştigarea extensiei completeşi rotaţia internă apoi pentru mărirea flexiei. Se pot utiliza toate tehnicile cunoscute: posturări, mobilizăripasive, active, scripetoterapie etc.
Tracţiunile – au efect antalgic decontracturant, cresc mobilitatea şi
refac alinierea, pot fi: - manuale –executate în axul membrului inferior la sfârşitul şedinţelor de masaj; se execută succesiv tracţiuni(moderate) şi compresiuni corelate cu ritmul respirator (favorizează circulaţia şi troficitatea); şi - mecanice- prin tracţiuni la nivelul gleznei, practicate zilnic, cu greutăţi de cca. 3 Kg pe membru, perioade lungi detimp, cu efect de reducere a presiunii intraarticulare şi decontracturant.
Refacerea stabilităţii
atât prin exerciţii analitice de tonifiere musculară cât şi prin exerciţii în lanţ kinetic închis;
Refacerea controlului muscular dinamic pentru mers
(coordonare, echilibru, abilitate) astfel încât săfie evitat mersul şchiopătat.
3

Activity (19)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
jos3phine liked this
maria ionita liked this
Nunvailer liked this
Florin liked this
Monica1003 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->