Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Profail SMT Kangar

Profail SMT Kangar

Ratings: (0)|Views: 2,355|Likes:
Published by nikah_kawin

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: nikah_kawin on Jun 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

 
1
A.
 
MAKLUMAT ASAS SEKOLAH
Nama SekolahSEKOLAH MENENGAH TEKNIK KANGARNama Pengetua PN. HJH. NATRAH BT. SAMATAlamat PenuhSEKOLAH MENENGAH TEKNIK KANGARJALAN SEKOLAH DERMA, 01000 KANGAR, PERLIS.Jumlah staf 24Jumlah Guru136Bidang-bidangteknikal/ vokasionalVokasional-ABM, KFL, PPU, BB, EKEN, PPN, PKOM, ERT(SK, KT, RF)Teknik -PKA, PKE, PKM, PGM, PGP, PerdaganganNo. Telefon04-9760471No. Faks04-9782058E-melpengetua@smtkangar.edu.myLaman Webwww.smtkangar.edu.my
B.
 
LATAR BELAKANG SEKOLAH
1)
 
SEJARAH PENUBUHAN (
sejarah daripada pengasas, bilangan pelajar terdahulu, bilanganguru awal, bajet penubuhan dsb
.)Sekolah Menengah Teknik Kangar dibina di atas tapak seluas 30 ekar yang dahulunyamerupakan kawasan sawah padi yang terletak di Jalan Sekolah Derma berhampiranpersimpangan jalan Padang Besar. Dengan kos RM 2.5 juta, sekolah ini telah siap dibina padaakhir tahun 1972 yang dilengkapi dengan bangunan pentadbiran, bengkel-bengkel, bilik darjah,makmal sains dan kemudahan infrastruktur lain. Kursus-kursus yang ditawarkan ialah SainsRumah Tangga A dan B, Kimpalan dan Fabrikasi Logam, Kajisawat Motor, Radio danTelevisyen, Elektrik, Penyejukan dan Penyamanan Udara, Binaan Bangunan dan Perdagangan.Dengan tenaga pengajar seramai 40 orang dan 18 orang staf, sekolah ini terus menerima semakinramai pelajar.Arus perubahan telah melanda sistem pendidikan vokasional di negara kita apabila aliranvokasional dinaikkan taraf sama dengan pendidikan di sekolah menengah akademik denganmenukarkan peperiksaan Sijil Pelajaran Vokasional Malaysia (SPVM) kepada Sijil PelajaranMalaysia Vokasinal (SPMV) pada tahun 1987 serta ditambah dengan aliran kemahiran yangdikenali sebagai Majlis latihan Vokasional Kebangsaan (MLVK).
MAKLUMAT SEKOLAH MENENGAH TEKNIK / VOKASIONAL
 
2Pada tahun 1996 sekali lagi berlaku perubahan yang telah dilaksanakan oleh Jabatan PendidikanTeknikal, Kementerian Pelajaran Malaysia kepada sekolah-sekolah vokasional dimanabeberapan buah sekolah vokasional telah dinaiktarafkan menjadi sekolah menengah teknik bagifasa 1 dengan memperkenalkan beberapa kursus aliran teknikal di sekolah-sekolah tersebut.Sekolah ini juga tidak ketinggalan dalam perubahan tersebut apabila pada tahun 1997, telahdinaiktaraf kepada sekolah menengah teknik fasa 1. Ekoran daripada itu, beberapa bangunanbaru telah dibina untuk menampung keperluan kursus-kursus yang ditawarkan dan pertambahanpelajar termasuk pertambahan bangunan asrama dan dewan sekolah.Dengan kenaikan taraf sebagai sekolah teknik, banyak kursus aliran teknikal telah ditawarkansehingga menjadikan sekolah ini sebagai sebuah sekolah yang paling banyak menawarkankursus dalam pelbagai bidang kepada pelajar-pelajar di negara ini iaitu 6 kursus aliran teknik ,12 kursus aliran vokasional dan 2 kursus aliran kemahiran. Hal ini juga memberi kesan kepadapertambahan bilangan pelajar yang mencapai 990 orang dan tenaga pengajar sudah melebihi 130orang.Selaras dengan reformasi dalam bidang pendidikan kini, fokus bahagian Pendidikan Teknik danVokasional adalah memperkasa pendidikan vokasional dan kemahiran bagi melahirkan modalinsan yang kompiten untuk memenuhi pasaran kerja di negara ini. Sehubungan dengan itu, mulaitahun 2009 hanya kursus-kursus aliran vokasinal dan kemahiran sahaja ditawarkan di sekolahini.2)
 
VISI, MISI DAN OBJEKTIF SEKOLAH
a)
 
Visi
“Sekolah Menengah Teknik Kangar Cemerlang Menjelang Tahun 2011”
b)
 
Misi
Mewujudkan sistem pentadbiran yang cekap, tegas, telus dan berkesan.Memupuk semangat kerjasama dan komitmen yang tinggi dalam kalangan warga sekolah untuk melahirkan budaya kerja yang berkualiti.Melaksanakan pelbagai program bagi meningkatkan pendapaian potensi pelajar dalamkurikulum dan kokurikulum.Berusaha ke arah mencapai kemantapan sahsiah dan jati diri pelajar dalam mewujudkan iklimsekolah yang harmoni.Mengusai Teknologi Maklumat atau ICT dalam kalangan guru, pelajar dan Staf Sokongan.Memastikan suasana dan persekitaran sekolah yang konsudif bagi menjamin rasa selesa, ceriadan selamat.
 
3
c)
 
Objektif 
Mengimbangi bidang AKADEMIK dan TEKNIKAL dengan aspek kerohanian bagi melahirkanpelajar cemerlang dan berkualiti.Menyediakan dan mengukuhkan asas teknikal dan keintelektualan untuk melanjutkan pengajiandalam bidang kejuruteraan.Melahirkan pelajar yang berketerampilan dan mempunyai kepakaran untuk memenuhikeperluan pembangunan negara ke arah negara maju.Mewujudkan pelajar sebagai reformis untuk menjuruskan masyarakat ke arah celik teknologimoden.Melahirkan dan menyediakan generasi mahir dan separa mahir bagi memenuhi keperluan tenagakerja negara.3)
 
PENGETUA (
daripada yang
 pertama hingga ke kini
dan disertakan
 gambar pengetua
)
Bil Nama Tarikh berkhidmat
1Tn. Hj. Mokhtar Bin Hj. Ahmad
PJK
 01/01/1973 – 31/12/19792Tn. Hj. Omar Bin Abbas
AMN
 01/01/1980 – 31/12/19873Tn. Hj. Abdul Razak Bin Dahaman16/02/1988 – 31/10/1992

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Alif Smk Putra liked this
uninonino liked this
Noraidah Kassim liked this
Noraidah Kassim liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->