Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
36Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Modernism Traditionalism Paula 2008

Modernism Traditionalism Paula 2008

Ratings: (0)|Views: 2,103 |Likes:
Published by laur12345

More info:

Published by: laur12345 on Jun 21, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/13/2013

pdf

text

original

 
 Nicio, niciun, niciunul. Niciuna, odata ce, odata cu, Maria Sa, Excelenta Sa
MODERNISM/ TRADITIONALISM
In perioada interbelica literatura romaneasca cunoaste mari transformari in proza, dramaturgiesi poezie. Cele doua directii catre care se orienteaza literatura sunt modernismul si traditionalismul.
Modernismul
, intr.-o larga acceptie, presupune existenta unor tendinte de innoire la nivelformal dar si la nivel de continut in literatura. Modernismului ii corespund cateva curente literareasociate in sec. XX:
simbolismul, expresionismul, dadaismul, avangardismul,suprarealismul, futurismul.
Intr.-o acceptie mai restransa modernismul a fost teoretizat, la noi, de
Eugen Lovinescu
inlucrarile sale “Historia civilizatiei romane moderne”, “ Istoria literaturii romane contemporane” elavanseaza cateva teorii
: teoria imitatiei si teoria sincronismului
.
Teoria imitatiei
pleaca de la conceptia sociologului francez G. Tarde potrivit caruia exista unspirit al veacului care face ca orice civilizatie superioara sa le influenteze pe cele mai putin dezvoltate, preluandu-se mai intai forma iar mai apoi adaptandu-se fondul. Astfel, Lovinescu combate teoriamaioresciana a formelor fara fond. Este cazul, dupa cum stim si al literaturii romane influentate deliteratura franceza.
Sincronismul
vine in completarea teoriei de mai sus, fiindca sincronizarea literaturii cucelelelte se face in baza imitatiei.Literatura romana se sincronizeaza cu literatura europeana in perioada interbelica ca urmare arespectarii catorva principii: - trecerea de la o literatura de inspiratie rurala la o literatura de inspiratieurbana (cazul romanului lui C. Petrescu “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”)cultivarea romanului de analiza psihologica preferandu-se naratiunea subiectiva, intelectualizarea prozei si a poeziei, trecerea, in poezie, de la epic la liric.Prin activitatea intreprinsa de Lovinescu la revista si cenaclu cu acelasi nume “Zburatorul” el promoveaza tineri scriitori precum C. Petrescu, I.Barbu, Hortensia Papadat Bengescu.
Poezia modernista
ii are ca
reprezentanti de seama
pe
T. Arghezi, Lucian Blaga, I. Barbu
.Toti trei creeaza o lirica originala atat ca forma cat si ca tematica.
Tudor Arghezi
aduce in poezia romaneasca tehnica lui Baudelaire, estetica cuvantului, careiaii da o noua dimensiune preferand amestecul de registre stilistice (forme populare alaturi de formefamiliare si chiar argouri) dar si metaforele socante de tipul “ciorchini negri”. Lui i se datoreaza patrunderea cuvintelor politice in poezie, asa cum o marturiseste el insusi in a sa arta poetica“Testament”. “din bube/mucegaiuri si noroi/ iscata-m frumuseti si preturi .noi”
Lucian Blaga
innoieste literatura romana prin concepte originale: cunoasterea luciferica,cunoasterea paradisiaca, metáfora revelatorie si metáfora plasticizata. De asemenea la nivel formal elcultiva versul liber si tehnica ingambamentului.

Activity (36)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Reveral Robert liked this
Bogatu Marian liked this
Reveral Robert liked this
jurnalulelevului liked this
Alexei Mihaela liked this
Diana Mohora liked this
Bogdan Norocea liked this
iuliaa_20 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->