Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
4-Skema Pengajian Al Hadith

4-Skema Pengajian Al Hadith

Ratings: (0)|Views: 247|Likes:
Published by rosli mahkota

More info:

Published by: rosli mahkota on Jun 21, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

 
 1
SKEMA JAWAPAN SOALAN LATIH TUBI PENGAJIAN AL HADIS TKN 4SET 1
1. Maksud potongan hadis ialah:- sesiapa yang mendapatkan atau memperolehi ilmu bererti ia telahmemperolehi bahagiannya yang besar.(1x2=2m)2. dua kelebihan menuntut ilmu:- Allah akan memudahkan jalan ke syurga- Para malaikat sentiasa bersama orang yang menuntut ilmu- Sentiasa mendapat keredhaan Allah Taala- Semua makhluk sentiasa memohon keampunan untuk mereka- Mereka bagaikan bulan purnama menyinari alam berbanding dengancakerawala (2x2=4m)3. dua kesan orang yang tidak berilmu kepada masyarakat:- masyarakat akan jadi jahil- berlaku kemungkaran dengan berleluasa- berlaku pengangguran dan suka berpeleseran- boleh membinasakan masyarakat itu kerana tidak suka mempelajari ilmu pengetahuan
SET 21.
maksud potongan hadis:- pemimpin yang jahil akan memberi atau mengeluarkan fatwa tidak  berasaskan ilmu menyebabkan diri dan orang lain menjadi sesat(1x2=2m)2. Kesan ketiadaan ulamak dalam kehidupan individu:- lahirnya pemimpin yang tidak mempunyai pengetahuan agama- kemungkaran berlaku tanpa batasan- keluar fatwa yang mengelirukan- orang Islam hidup dalam kejahilan ilmu- wujud pelbagai ajaran sesat(2x2=4m)3. Sebab-sebab ilmu pupus:-Allah mematikan para ulamak dan cendikiawan Islam- Orang Islam kurang minat mempelajari ilmu pengetahuan- Tidak mengamalkan ilmu yang dimiliki- Menjual ayat-ayat Allah untuk kepentingan duniawi semata-semata(2x2=4m)
 
 2
SET 31.
Maksud potongan hadith:- orang yang berbuat baik kepada isterinya adalah orang yang terbaik dikalangan isteri kamu(2x2=4m)2. Dua cara membentuk keluarga bahagia:- mencontohi keluarga rasulullah saw- membentuk keluarga beriman dan bertaqwa- Rehlah bersama keluarga- Saling memahami antara satu sama lain(2x2=4m)3. Maksud akhlak menurut Islam:- perbuatan, perkataan dan tingkahlaku yang elok/indah berpandukan Al-Quran dan As-sunnah Rasulullah saw.(1x2=2m)
SET 4
1. Nikmat kurniaan Allah:- nikmat sihat- nikmat masa lapang(2x1=2m)2. Hubungan ibadah dengan kesihatan:- dapat beribadah dengan sempurna- melahirkan tanda kesyukuran kepada Allah- memberi peluang kepada manusia keluar berjihad di jalan Allah- melakukan kerja-kerja kebajikan sesama manusia- mendekatkan diri kepada Allah(2x2=4m)3. Cara mengatasi perkara yang melalaikan:- memberi pendidikan agama dengan sempurna kepada kanak-kanak - menghapuskan tempat-tempat maksiat- mengelakkan diri dari tempat-tempat maksiat(2x2=4m)
 
 3
SET 5
1. Maksud potongan hadis:- aku memohon perlindungan dari sifat lemah dan malas(2x2=4m)2. Dua langkah untuk menghindari sifat negatif:- mendalami ilmu Islam- mendampingi orang yang berakhlak mulia- mempunyai kemahuan untuk berubah- berdoa dan bertawakal ke jalan Allah(2x2=4m)3.Dua sifat negatif yang mesti dijauhi oleh umat Islam berdasarkan hadith:- lemah- malas- penakut- kedekut- pengecut(2x1=2m)
SET 6
1. Peranan iman dalam kehidupan:- benteng daripada melakukan kemungkaran dan maksiat- menenangkan perasaan dari kelu kesah- menentukan segala amalan yang dilakukan akan diterima oleh Allah- untuk membezakan di antara orang beriman dengan orang yang tidak  beriman- memastikan segala amalan mengikut landasan Al-Quran dan As-sunnah- memupuk semangat suka berkorban- panduan berfikir sebelum bertindak (2x2=4m)2.Tiga pengajaran daripada hadis:- Allah menyukai amalan hambanya yang mengikut Al-Quran dan As-Sunnah- beriman kepada Allah beasaskan kepada penerimaan amalan yang baik - orang yang berjihad pada jalan Allah memperolehi ganjaran yang besar disisi Allah- umat Islam dituntut supaya sentiasa menjaga iman daripada dirosakkan- orang yang ingin berjihad memerlukan kepada pengorbanan dalam pelbagai bidang(3x2=6m)

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->