Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
asigurari comerciale curs4

asigurari comerciale curs4

Ratings: (0)|Views: 107|Likes:
Published by c.o_stea

More info:

Published by: c.o_stea on Jun 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/11/2011

pdf

text

original

 
 
ASIGURARI, C4
Despagubirea
este suma de bani pe care asigurarea o plateste asiguratului in cazul produceriiriscului asigurat.Este limita maxima a raspunderii asiguratului. In acordarea despagubirii societatile aplica3 principii:- Principiul raspunderii proportionale- Principiul primului risc- Principiul raspunderii limitate (clauza cu fransiza)
 Raspunderea proportionala
– despagubirea se afla in acelasi raport fata de paguba in care se aflasuma asigurata fata de valoarea reala a bunului asigurat d/p = s/v unde: d – despagubirea; p – paguba; s – suma asigurata; v – valoarea reala. Daca s=v => d=p
 Principiul primului risc
– se aplica la bunurile la care riscul de producere a pagubei totale esteredus (in asigurarea cladirilor volumul sumei asigurate este considerat in acest caz ca reprezentandmaximul de paguba posibila). La acest principiu, raportul dintre suma asigurata si valoarea reala a bunuluiasigurat nu influenteaza niveloul despagubirii. Despagubirea depinde numai de valoarea pagubei si desuma asigurata.
 Principiul raspunderii limitate
(clauza cu fransiza) se caracterizeaza prin faptul ca despagubirease acorda numai daca paguba depaseste o valoare prestabilita. Drept urmare, o parte din paguba va ramanein sarcina asiguratului. Acea parte poarta denumirea de fransiza. Fransiza poate fi atinsa sau simpla sideductibila sau absoluta. In cazul fransizei simple asiguratorul acopera in intregime despagubirea pana lanivelul sumei asigurate daca paguba este mai mare decat fransiza.
 Ex:
fransiza = 100 euro paguba = 500 euro / => asigurarea depaseste cu 500 euroFransiza deductibila se scade din paguba indiferent de volumul pagubei .Asiguratorul acoperanumai partea din paguba care depaseste fransiza.
 Ex 
: fransiza = 100 europaguba = 500 euro / => 500 – 100 = 400 euro despagubire 
 Despagubirea
este suma de bani pe care asiguratorul este obligat sa o plateasca cu scopul de acompensa paguba produsa de riscul asigurat. Despagubirea nu poate depasi suma asigurata si este maimica sau cel mult egala cu paguba, in functie de principiul de raspundere al asiguratorului. 
 Evaluarea in vederea asigurarii 
este operatiunea prin care dse stabileste valoarea bunurilor invederea cuprinderii lor in asigurare. Aceasta trebuie sa fie stabilita in deplina concordanta cu valoareareala a bunurilor pt ca orice exagerare intr-un sens sau altul poate avea consecinte negative, fie ptasigurat fie pt asigurator.
 Supraevaluarea
conduce la slabirea preocuparii asiguratilor pt prevenirea pagubelor sisubevaluarea nu permite in caz de dauna acordarea unei despagubiri cu care asiguratul sa isi poatacompensa intreaga paguba suferita. Valoarea de asigurare poate fi mai mica sau cel mult egala cu valoarea bunului respectiv inregistrata in evidenta contabila sau stabilita in functie de pretul de vanzare cumparare practicat pt acel bun pe piata in momentul incheierii asigurarii. Valoarea in asigurare este un element pecare il intalnim numai in asigurarile de bunuri. 
 Suma asigurata
este conform contractului de asigurare partea din valoarea de asigurare pt careasiguratorul isi asuma raspunderea in cazul producerii fenomenului pt care s-a incheiat asigurarea. Sumaasigurata este limita maxima a raspunderii asiguratorului, ea nu poate depasi valoarea reala a bunuluiasigurat. La asigurarea obligatorie suma asigurata se stabileste pe baza normelor de asigurare. La celefacultative suma se stabileste la propunerea asiguratului cu acordul asiguratorului. 
 Prima de asigurare
suma de bani pe care asiguratorul o plateste asiguratorului pt ca acesta saconstituie fondul de asigurare necesar platii indemnizatiilor in cazul producerii riscului asigurat.In afaraacestui cont societatea de asigurare are obligatia de a mai constitui si alte rezerve prevazute prin dispozitii1

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->