Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
asigurari comerciale curs3

asigurari comerciale curs3

Ratings: (0)|Views: 137|Likes:
Published by c.o_stea

More info:

Published by: c.o_stea on Jun 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/11/2011

pdf

text

original

 
 
ASIGURARI, C321.10.2008Clasificarea asigurarilor
*Dupa regimul juridic si forma de realizare
distingem:
-asigurari obligatorii (efectul legii):
Se caracterizeaza prin faptul ca relatiile de asigurare dintre asiguratisi asiguratori sunt reglementate prin alte normative cu caracter obligatoriu. Astfel de asigurari se practicain toate tarile lumii cu variatii de la o tara la alta.
-asigurari facultative sau contractuale
: Se caracterizeaza prin faptul ca relatiile dintre asigurati siasiguratori se stabilesc prin liberul consintamant al partilor in baza unui contract de asigurare.
*Dupa obiectul asigurarii 
:
-
a
 sigurarea de bunuri 
: au ca obiect valorile materiale. Bunurile de tot felul susceptibile de a fi distrusesau vatamate de accidente sau calamitati ale naturii, indiferent de forma de proprietate. Principalele formede bunuri: asigurarea cladirilor, constructiilor si continutului acestora, asigurarea de transport terestruaerian si maritim, asigurarea terenurilor agricole.
 Asigurarile de persoane
: au ca obiect persoanele fizice pentru cazurile de deces invaliditate permanenta din accidente, de supravietuire, etc.
 Asigurarile de raspundere civila
: Au ca obiect raspunderea unei persoane fizice sau juridice pentru pagubele cauzate si vatamarea unor terti. Enumeram: asigurarea auto, asigurarea de raspundere aconstructorului, a managerilor, etc. Prin asigurarea de raspundere civila se realizeaza protectia patrimoniului asigurarului pentru ca in cazul in care el produce un prejudiciu unui tert, asiguratorul si-aasumat raspunderea si intervine in acordarea despagubirilor persoanelor fizice sau juridice pagubite.
*In raport cu cadrul national in care opereaza:-asigurari interne
: Opereaza pe plan national in cazul fiecarei tari, sunt promovate prin companiile careactiveaza in aceea tara
-asigurari externe
: S-au dezvoltat in masura amplificarii schimburilor de marfuri dintre parteneri dindiferite tari. Se caracterizeaza prin luarea in considerare a unor riscuri care pot afecta bunuri si persoaneaflate in parcurs international (credite de export, asigurari de raspundere civila auto in strainatate) *
 Dupa natura relatiilor partilor implicate in asigurare:-asigurari directe
: Este asigurarea propriu-zisa in care sunt implicati nemijlocit asiguratul si asiguratorulintre care intervine contractul de asigurare. Sunt asigurari aditionale si vizeaza toate ramurile.
-coasigurarea
: Este o forma de asigurare directa in care asiguratul incheie contractul de asigurare pt masa bunurilor asigurabile cu mai multe societati de asigurare in acelasi timp dar in cota parte. Riscurile vizatefiind greu de acoperit de o singura companie de asigurari.
-reasigurarea
: Este o asigurare indirecta, o forma de asigurare a asiguratorului. Aparitia ei este motivatade cresterea valorilor bunului aduse in asigurare si de cerinta impusa asiguratorului de a face fata unor riscuri de o amploare deosebita. Prin reasigurare asiguratorul cedeaza unui reasigurator o parte dinriscurile preluate in asigurare si primele de asigurare aferenta.
Elementele tehnice ale asigurarii
Au un continut cmplet dar o serie de elemente comune:
-Subiectele asigurarii 
implica o serie de parti/subiecte, persoane fizice si juridice intre care se nascraporturi sau relatii juridice pe temeiuri legale sau contractuale; aceste parti sunt: asiguratul, asiguratorul,contractantul si beneficiarul.1
 
 
ASIGURARI, C321.10.2008
Asiguratorul este persoana juridica, societatea de asigurare, care in schimbul primei de asigurareincasate de la asigurati isi asuma raspunderea de a acoperii pagubele produce bunurilor asigurate decalamitati, accidente in asigurarea de bunuri, de a plati suma asigurata la producerea unui anumiteveniment in viata persoanei asigurate la asigurarea de persoane sau de a plati despagubiri pt prejudiciulde care asigurarea raspunde in baza legii fata de terte persoane la asigurarea de raspundere civila.Asiguratul este persoana fizica sau juridica ce in schimbul primei de asigurare platitaasiguratorului isi asigura bunurile impotriva calamitatilor, accidentelor, sau pf ce se asigura impotriva unor evenimente care pot sa apara in viata sa precum si pf sau pj ce se asigura pt prejudiciul pe care il poate produce unor terte persoane.Contractantul asigurarii este pf sau pj ce poate incheia asigurarea fara a obtine calitatea de asigurat.Beneficiarul este persoana care are dreptul sa incaseze suma asigurata sau despagubirea fara sa fieneaparat parte in contractul de asigurare. Sunt situatii in care beneficiarul este desemnat explicit incontractul de asigurare si situatii in care acesta este subinteles.
Obiectele asigurarii
: bunurile, persoanele si raspunderea civila
 Bunurile
sunt foarte diverse; asigurarea de bunuri implica plata unor despagubiri de catreasigurator in favoarea asiguratului in cazul in care datorita unor calamitati sau accidente se produc pagubesau prejudicii bunurilor asigurate.
 Persoanele
pot constitui obiecte in asigurarea prin faptul ca asiguratorul garanteaza pf ca asiguratsau unei terte persoane ca beneficiar plata sumei asigurate la ivirea evenimentului in functie de care s-a perfectat asigurarea.
 Raspunderea civila
constituie obiect al asigurarii prin faptul ca asiguratorul preia obligatia dedespagubire pe care asiguratul le-ar putea avea fata de o terta pf sau pj , careia i-a pricinuit un prejudiciu.
Interesul in asigurare
reflecta manifestarea de vointa favorabila promovarii raporturilor deasigurare intre parti. Este motivat de risc intr-un context social , economic , de mediu , dar poate constituiso efectul unui act educational si al posibilitatilor financiare a pf si pj din mediul de referinta.In asigurarea de bunuri interesul se naste din raporturile persoanelor cu privire la un anumit bun pecare il detine sau il poseda. Interesul reflecta valoarea pecuniara expusa pierderii valorii patrimoniale care poate fi pierduta de asigurat ca urmare a sinistrului.Interesul in asigurare trebuie sa aiba caracteruleconomic si sa fie evaluabil in bani.In asigurarea de persoane interesul este in stransa legatura cu evenimentele sau cu riscul, subincidenta careia se afla persoana: deces, invaliditate. Interesul asigurabil apare ca o optiune pt o prevederesi ca un mijloc de economisire pt termen lung.In asigurarea de raspundere civila interesul se refera la patrimoniul celui responsabil amenintat dea fi micsorat in caz de sinistru cu sumele datorate de asigurat tertului pagubit sau vatamatr pt acoperirea prejudiciului de care este raspunzator.
Riscul
este notiune esentiala si caracteristica pt elementele asigurarii. Are semnificatii multiple:este pericolul sau primejdia posibila; este evenimentul incert posibil si viitor care ar putea afecta bunurile,capacitatea de munca, sanatatea, viata, etc.Riscurile pot fi provocate de forte ale naturii care pot actiona cu caracter accidental sau pot aveaactiune cu caracter permanent. Pot fi provocate de fortele umane, ca urmare a intereselor umane diferite, aintereselor economice sau a programului tehnic, sau de imperfectiunile comportamentului uman.Riscul asigurat este fenomenul sau evenimentul sau un grup de fenomene care odata produsdatorita efectelor sale obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului despagubirea sau suma asigurata. Cu2

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->