Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kesihatan Diri Dan Keluarga

Kesihatan Diri Dan Keluarga

Ratings:
(0)
|Views: 765|Likes:
Published by -_-lll

More info:

Published by: -_-lll on Jun 24, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2010

pdf

text

original

 
KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA
Wajah yang ceria menggambarkan diri yang sihat.Kesihatan diri adalah penting supaya kita dapat melakukan aktiviti dan tugas harian di sampingdapat menumpukan perhatian terhadap pelajaran.Bagi memastikan tahapkesihatan diri yang baik,faktor pemakananperlu mengamalkan pemakananyang seimbang dan mencukupi bagi nenbuhi keperluan tubuh.Keceriaan juga dipengaruhi oleh factor kekeluarga.hubungan yang baik dikalangan anggota keluarga boleh menjadi pendorong kepada kejayaanseseorang murid.Justeru itu,nilai-nilai yang baik perlu dipupuk dandiamalkan oleh setiap anggota keluarga untuk menjamin keharmoniansesebuah keluarga itu.
Kesihatan Diri
Kesihatan diri yang baik berkait rapat dengan pengambilan makanan yangseimbang dan mencukupi untuk kuperluan tubuh badan. Apakah kesandaripada pengambilan makanan yang tidak seimbang dan tidak mencukupikeperluan tubuh? Seseorang individu yang tidak mengambil makanan yangseimbang dan mencukupi keperluan tubuh akan terdedah kepada masalahmalnutrisi.
 
Malnutrisi
Malnutrisi ialah keadaan yang berpunca daripada kekurangan zat makananseperti vitamin. Mineral,protein, karbohidrat, lemak dan serat dalam p pemakanan seseorang individu. Selain pengambilan makanan yang tidak seimbang, masalah penghadaman dan penyerapan makanan di dalam tubuh juga boleh menyebabkan malnutrisi.Malnutrisi boleh mengakibatkan seseorang itu tidak bermaya, mudah pitam, sembab dan kelihatan pucat. Keadaan ini akan menjejaskan kesihatandan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menumpukan perhatian terhadap pelajaran dan tidak mampu melakukan aktiviti fizikal. Malnutrisi juga bolehmerencatkan proses tumbesaran, mengakibatkan penyakit yang serius dankadangkala boleh menyebabkan kematian.Tindakan sebilangan pelajaran yang tidak mengutamakan pengambilansarapan padi boleh membawa kepada masalah malnutrisi. Tabiat ini, jikadiamalkan akan menjejaskan penumpuan pelajar di dalam kelas kerana lesudan tidak bermaya. Pengambilan sarapan padi adalah penting untuk memastikan seseorang individu mendapat bekalan malnutrisi dan untuk memastikan tahap kesihatan yang baik, kita perlu mengambil makanan yangseimbang dan mencukupi bagi memenuhi keperluan harian.Pada umumnya terdapat beberapa faktor yang menyebabkan malnutrisidi sesebuah neara,iaitu tahap kesihatan yang rendah, kemiskinan, tahap pendidikan yang rendah dan kekurangan sumber makanan. Rakyat Malaysiaamat bertuah kerana Negara kita tidak menghadapi masalah malnutrisi yang berpunca daripada kemiskinan dan kekurangan sumber makanan. Masalahmalnutrisi yang berlaku di Negara kita hanyalah disebabkan kurangnya pengetahuan yang seimbang.
 
 
Kekeluargaan
Perkahwinan amat penting dan bermakna kepada setiap individu kerana perkahwinan adalah asas kepada pembentukan sesebuah keluarga. Keluarga pula menjadi asas kepada pembentukan sesebuah masyarakat. Keluarga yang bahagia menjadi kepada sebuah asas masyarakat yang sejahtera.
Institusi Kekeluargaan
Sebuah keluarga terbentuk hasil daripada perkahwinan antara lelaki danwanita. Bagi membolehkan kedua-dua individu ini berkahwin , peraturandan undang-undang yang berkaitan dengan perkahwinan mestilah dipatuhi.Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa perkahwinan itu sah di sisiagama dan masyarakat. Perkahwinan yang sah menjamin kewujudan sebuahkeluarga yang diiktiraf dalam masyarakat.(a)perkahwinanPerkahwinan ialah peyatuan ata ikatan secara sah antara seorang lelakidengan seorang wanita sebagai pasangan suami isteri. Ikatan secara sah bermaksud ikatan yang dibuat mengikut undang-undang dan peraturanagama sesuatu kaum. Ikatan ini menjejaskan tentang hak dantanggungjawab pasangan sebagai suami isteri.Setiap agama menitikberatkan ikatan perkahwianan umatnya, Manusiadigalakkan berkahwin supaya dapat melahirkan zuriat dan bagi memastikanumat manusia terus berkembang. Perkahwinan dapat mengelakkan individudaripada melakukan perbuatan sumbang, tidak bermoral dan menjuahkanhubungan seks bebas. Sebaliknya individu itu akan menjadi lebih bertanggungjawab. Selain itu, perkahwinan juga dapat mengkuhkanhubungan persaudaraan di antara keluarga pasangan yang berkahwin.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
looss liked this
ahmad farith liked this
Arbaeyah Abdul Razak liked this
nurunnajah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->