Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
FONEMUL S

FONEMUL S

Ratings:
(0)
|Views: 3|Likes:
Published by Gia Ionescu
Util parintilor si logopezilor
Util parintilor si logopezilor

More info:

Published by: Gia Ionescu on Sep 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/20/2014

pdf

text

original

 
FONEMUL S
Atunci când impostăm, fixăm, consolidăm sau automatizăm un sunet avemnevoie de mult material imagistic. Pentru a veni în ajutorul colegilor, părinţilor,cadrelor didactice o să ataşez pentru fiecare fonem un dicţionar ilustrat. Dicţionarulcuprinde imagini ce conţin fonemul de recuperat în poziţie iniţială, mediană, finală.În emisia fonemului S pornim de la sunetul prelung al şarpelui ( sssss). Dacă nureuşim să scoatem fonemul astfel, deşi am atras atenţia că buzele imită zâmbetul,că distanţa între dinţi este extrem de mică şi că limba stă relaxată pe planşeulbucal, atunci vom folosi o spatulă. Aceasta se pune pe mijlocul limbii, se prinde uşorcu dinţii şi se imită din nou sunetul S.Următoarea etapă este rostirea silabelor directe, indirecte, a logatomilor şi abiadupă impostarea sunetului astfel, se va trece la rostirea cuvintelor şi apoi apropoziţiilor.
FONEMUL Z
După ce sunetul S a fost automatizat, putem trece la emisia sunetului Z. Este un fel derutină : pornim de la onomatopee, trecem prin silabe şi ajungem şi la cuvinte. Poziţiaorganelor fonatoare este ca şi la S, dar cu mâna pusă pe gât se percep vibraţiilecoardelor vocale.Epopeea emisiei acestui fonem trebuie să fie finalizată prinexersarea cuvintelor paronime ( S-Z )
FONEMELE Ş,J ŞI CE-CI, GE-GI
De ce sunt toate aceste foneme înscrise aici ? Pentru că mecanismele lor dearticulare par asemănătoare, deşi se diferenţiază, pentru că fiecare din ele sebazează pe precedenta. Ca să-l emitem pe J trebuie să-l rostim corect pe Ş, iarpentru CE, CI ne trebuie din nou Ş şi pentru GE, GI ne trebuie J. Ş este o consoanăsurdă, iar J este una sonoră. La ambele gura este rotunjită şi aerul cald se poatesimţi pe podul palmei. Vărful limbii este ridicat. CE, CI se formează din pronunţarearapidă a sunetelor T, Ş,E,/T,Ş,I, iar Ge, GI din pronunţarea rapidă a sunetelor D,J,E /D,J,I.
FONEMUL Ţ
Ca să poată fi emis sunetul Ţ trebuie să fie achiziţionate două sunete : S şi T.Sunetul Ţ este o combinaţie între cele două sunete. De asemenea trebuie formată ocapacitate expiratorie foarte mare. Pentru emisie se pronunţă cu pauze mari la început sunete T şi S (T ........S)urmând ca treptat, pauzele să fie scurtate. După ce s-a reuşit impostarea sunetului,trecem prin acelaşi ritual ( silabe, logatomi, cuvinte, paronime)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->