Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sunetul Ş

Sunetul Ş

Ratings: (0)|Views: 3|Likes:
Published by Gia Ionescu
Logopedie
Logopedie

More info:

Published by: Gia Ionescu on Sep 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

 
Sunetul Ş
 
OBTINEREA SUNETULUI Ş:
Buzele sunt rotunjite.Limba este in forma de cupa, mariginile fiind apropiate de molarii superiori.Concentrarea suflului de aer.Sesizarea cu dosul palmei, a aerului cald la emisia sunetului.
TOATE ETAPELE SUNT NECESARE.
Pentru fiecare efort al copilului sunt recomandatee incurajarile (bravo, foartebine, minunat) cu atat mai mult cu cat copilul se afla departe de a pronunta corect !
Etapa 1.
 
Exercitii generale de dezvoltare a respiratiei,
a miscarii organelor implicate in emisia sunetului (limba, buze),exercitii de auz fonematic. Se deseneaza sunetul pe o jumatate de coala si apoi se coloreaza de catre copil. Astfelcopilul va sti asociatia grafica pentru sunetul afectat. Este bine sa fie pus sus, cu o agrafa, acolo unde copilul nupoate ajunge la el. In momentul pronuntiei corecte si automate, cu ajutorul unui scaun copilul urca si ia desenul pecare il va pastra. (este un simbol al castigarii sunetului, sunet care acum este al lui)
Exercitii de respiratie:
scopul este de formare a unui suflu puternic. Acest lucru se poate realiza prin confectionareaunei barcute din hartie pe care copilul trebuie sa o impinga sufland (trebuie sesizata directia suflului de aer: central,stanga, dreapta), prin suflul intr-o foaie de hartie indoita de la jumatate, intr-un balon, etc.
Exercitii de dezvoltare a muschiului lingual (limbii):
scopul este de contrul asupra directiei si pozitiei limbii. Acestlucru se realizeaza in oglinda, cerand copilului sa miste limba sus, jos, la stanga, la dreapta, sa duca limba in cerulgurii, apoi la dinti, alte exercitii. Este necesar ca in oglinda copilul sa urmareasca miscarea limbii sale.
Exercitii de dezvoltare a auzului fonematic:
scopul este de a diferentia sunetele unele de altele, simple si incuvinte. Imitarea sunetelor din natura prin urmatoarele onomatopee (in soapta sau tare) : trenul face- şşşşşşş;şarpele- ssss; albina- bazzz, bazzz ; vantul- vajjj, vajjj; ţanţarul- zzzzzzz,zzzzzzzz. Pronuntarea unor silabeparonome: sa-se-si-so-su-za-ze-zi-zo-zu. 
Etapa 2.
 
Etapa de impostare ( obtinere ) a sunetului.
Orice persoana care poate pronunta in mod corectsunetul, este capabila cu ajutorul unei oglinzi sa surprinda miscarile de articulatie, valabile in general pentru orice om.Se explica pozitia corecta pentru emisia sunetului. Limba tinuta cupa cu varful spre incisivii superiori, suflul de aer puternic, buzele rotunjite, aerul este simtit cu dosul palmei ca fiind cald. Se cere copilului prin imitatie in fata oglinziisa repete.
Etapa 3.
 
Fixarea si consolidarea sunetului in silabe, in cuvinte, propozitii.
Primele exercitii de pronuntietrebuie facute in soapta , urmand ca pe masura ce se consolideaza pronuntia corecta a sunetului, sa se foloseascavocea din ce in ce mai puternica.
Introducerea sunetului in silabe:
silabe directe (şa, şe, şi, şo , şu, şă)logatomi ( aşa, aşe, aşi, aşo, eşe, eşo, eşu, işi, işo, işu, oşa, oşe, oşu, oşi, uşa, uşe, uşo)silabe cu sens/ fara ( şac, şad, şap, şoc, şec, şed, şef, şet,şic, şie, şit)
Introducerea sunetului in cuvinte:
sunetul in pozitie initiala ( şal, şah, şale, şade, şalupa, şalau, şampanie, şapca, şerif, şina, şirag, şifonier, şort, şuvita,şurubelnita)sunetul in pozitie mediana (uşa, aşa, manuşa, papuşa, maşina, vişina, camaşa, roşu, moşu, aştept, mişca, puşca )sunetul in pozitie finala ( caş, naş, moş, cocoş, duş, tufiş, paloş, leneş, uriaş ).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->