Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
42Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Teknologi dalam islam

Teknologi dalam islam

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 4,366|Likes:
Published by matju
ambik
ambik

More info:

Published by: matju on Jun 26, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2013

pdf

text

original

 
Sains dan Teknologi dalam Islam
Kumpulan 7
Tajuk : Isu-isu Semasa Sains dan Teknologi Dalam Islam.
Kandungan :1.ART2.Bayi tabung uji3.Pembedahan plastik yang diharuskan
Teknologi yang diharuskan oleh Islam
1
 
 Teknologi yangdiharuskan oleh
 
Isu-isu Semasa Sains dan Teknologi Dalam Islam
Muhamad Zulasyraf Ab Razak && Mohd Firdaus Mohd NazirKumpulan CSD3KA1)
Kaedah persenyawaan teknik bantuan Re-produktif (ART). Kaedah ART ialah kaedah yang dilakukan dengan memasukkan sperma/embrio kedalam wanita. Islam mengharuskan penggunaan ART bagi pasangan suami isteri sah yangtidak mampu dikurniakan zuriat melaui proses normal. Kaedah ini menjadi haram apabilasperma/embrio dimasukkan ke dalam wanita selepas kematian suami atau penceraian.Walaupun kaedah persenyawaan ART dibuat sebelum kematian atau penceraian sepasangsuami isteri dan kemudian disimpan beku (sperma dan embrio), ia tidak boleh digunakanlagi jika tiada lagi ikatan perkahwinan.Syarat-syarat yang perlu dipatuhi pasangan suami isteri dalam pelaksanaankaedah ART bagi mendapat zuriat ialah :a.Hanya embrio yang bebas daripada penyakit genetik boleh dipindahkan ke rahimisteri. b.Kajian untuk menukar sifat semula jadi seperti warna kulit,mata dan lain-lainadalah tidak dibenarkan.c.Menyimpan beku sperma dan embrio hanya boleh dilakukan di pusat ART yang bertauliah dan diiktiraf, bagi memastikan sistem dokumentasi yang tepat agar tidak berlaku percampuran benih.
d.
Pemilihan jantina embrio dubenarkan hanya jika jantina itu mempunyai satu penyakit genetik yang serius.e.Kajian yanng berunsurkan komersial dan tiada kaitan dengan kesihatan ibu atau janin tidak dibenarkan.
2)
Bayi Tabung UjiDefinisi bayi tabung uji ialah bayi yang dilahirkan oleh seorang perempuan hasildaripada persenyawaan ovumnya dengan sperma suaminya di luar tubuh perempuan itudengan menggunakan teknik Persenyawaan Luar Rahim (IVF).Sejarah menunjukan Kaedah kelahiran bayi tabung uji melalui IVF berjayadilakukan pada mulanya ke atas haiwan. Orang pertama bertanggungjawabmelaksanakannya adalah Dr. Shang di Boston, US pada tahun 1959 yang telah berjayadengan teknik IVF ke atas arnab.Kejayaan pertama dalam sejarah dunia, Louise Brown atas usaha (Prof) Dr.RobertEdwards di samping Dr Patrick Steptoe. Kejayaan tersebut terhasil selepas 100 percubaanmenemui kegagalan
.
2
 
Isu-isu Semasa Sains dan Teknologi Dalam Islam
Muhamad Zulasyraf Ab Razak && Mohd Firdaus Mohd NazirKumpulan CSD3KA
Terdapat beberapa pendapat ulama’ tentang bayi tabung uji :a)Ada ulama’ yang membolehkan dengan beberapa syarat. b)Ada juga yang menganggap haram kerana seakan-akan mengubah takdir Allah.
c)
Dalam Islam, ulama’ berpendapat, bayi tabung uji bukan mengubah takdir atau ciptaan Allah. Sebab manusia dan doktor berusaha membuat sesuatuyang baru, tetapi hanya berusaha untuk mendapatkan zuriat.Dalam pertemuan ulama’ Fiqah Islam sedunia di Amman, Jordan pada 11-16oktober 1986, membincang dan menghasilkan beberapa keputusan mengenai pembahagian pembuatan bayi tabung uji seperti berikut :Haram secara syariah :
a)
Apabila kesalahan ada pada pihak isteri, sehingga mereka mengambilovum wanita lain untuk dicampurkan dengan sperma suaminya(ke dalamtabung uji atau langsung), kemudian dimasukkan ke dalam rahim isterilelaki. b)Apabila kesalahan pada pihak suami, sehingga keluarga ini terpaksamengambil sperma lelaki lain untuk dicampurkan dengan ovumisterinya(dalam tabung uji atau langsung), kemudian disuntik ke dalamrahim wanita lain.c)Sperma suami dan ovum isteri dalam keadaan baik, akan tetapi merekaingin melahirkan bayi melalui rahim perempuan lain, dengan mengambilsperma dan ovum pasangan dan disatukan (dalam tabung uji ataulangsung),kemudian disuntik kedalam rahim wanita lain.
d)
Sperma suami dan ovum isteri tidak baik atau ingin benih orang lain,sehingga mereka mengambil sperma dan ovum orang lain untuk disimpandi dalam tabung uji atau langsung disuntik kedalam isterinya.e)Apabila lelaki itu memiliki dua isteri, dimana sperma suami dan ovumisteri pertama disatukan dalam tabung uji, kemudian disuntik kedalamrahim isteri kedua.Yang dibolehkan :
3

Activity (42)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Junaidi Johari liked this
nur_zma liked this
matju added this note
huhu
Ashraf Fuad liked this
adli_natino liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->