Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Povijest ljudskog roda

Povijest ljudskog roda

Ratings: (0)|Views: 998|Likes:
Published by Spectator

More info:

Published by: Spectator on Jul 01, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/23/2013

pdf

text

original

 
Gertrude van Pelt 
 ARHAIČNA POVIJESTLJUDSKOGA RODA 
( Die archaische Geschichte des Menschengeschlechtes )
First Edition copyright ©
1934
by Theosophical University Press.
 
Naslov ove knjige mogao bi biti i drukčiji: „Povijestevolucije", ali izabrala sam gornji naziv, jer on, u većojmjeri, ističe misao o beskonačnom postojanju.Proces evolucije čovjeka još nije završen. Ljudski rodse nalazi u ranom stadiju, a naša planeta nije se mnogoudaljila od sredine svog životnog vijeka.Materija je skoro u cjelini sastavljena iz zapisa u „Tajnojnauci" od H. P. Blavatsky. Da bi se izbjeglo svako odstupanje od smisla, upotrijebljene su njene riječi koliko je to bilo moguće.Radi se o pokušaju primjene otkrića iz PrastareMudrosti, kako bi se život ljudi na ovom planetu prikazao u pravom redoslijedu. To su otkrića koja je H. P.Blavatsky s toliko hrabrosti i savršene snalažljivosti prenijela Zapadu.„Tajna nauka" riznica je učenja, koja doslovce izgledaneiscrpna; jer što se čovjek više razvio, više mu otkrivanjen sadržaj. Čitavo područje ljudskog mišljenja ovdjenalazi svoje prosvjetljenje. Svaka izreka u spisima H. P.Blavatsky puna je mogućnosti: sve grane nauke u njenimsu spisima tako bogato zastupljene, da je u početkuljudski duh zbunjen i ošamućen veličinom njenog djela.Ona sama o teozofiji kaže u „Tajnoj nauci" I, str. 272:
1. 
 
"Ali, moderna nauka ne vjeruje u 'dušu stvari' i zatoodbacuje čitav sustav antikne kozmogonije.Nepotrebno je reći da ovaj sustav nije produkt fantazije jednog ili više izoliranih bića, već je to cjelo vito svjedočanstvo tisuća generacija vidovnjaka,koji su svi imali svoja iskustva, kojima su ispitivaliispravnost iskustava prenošenih usmenim putemod starijih rasa mladima, u odnosu na učenja višihi uzvišenijih bića, čija je zadaća da bdiju nad djetinjstvom čovječanstva."Mi ćemo nastojati - pri čemu ćemo se strogo držati teksta - da iz mnogih navedenih činjenica, kojima to djeloobiluje, izvučemo skicu onoga, što je H.P.Blavatsky reklau vezi našeg nekadašnjeg Jastva, kako bi doveli u kronološki red činjenice u korist onih koji su previše zaposleni da bi čitali čitavo djelo. Oznake sveska i straniceomogućit će, onima koji to žele, provjeru materijala i njegovu dalju razradu.Kada bi čitava ljudska obitelj poznavala svoju povijesti imala je uvijek pred očima, primijenio bi se stav premaživotu. Novo dostojanstvo, nova hrabrost i osjećaj odgo- vornosti ovaj bi svijet pretvorili u raj. Svatko bi u dru-gome vidio nešto dublje i veće nego što je to danas slučaj.Disharmonija koja je postala navikom, te se tako dubokousadila u naš ljudski duh, ne bi više bila nit vodilja našegmišljenja, ratovi bi prestali sami od sebe, nestali bi, jer  više ne bi imali hrane.

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
otashev liked this
mjokic liked this
mjokic liked this
zejkoca liked this
HogarXP liked this
anpu4026 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->