P. 1
Josef Bodanski - Neki to Zovu Mir

Josef Bodanski - Neki to Zovu Mir

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 905 |Likes:

More info:

Published by: НационалнаСлобода on Jul 02, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2013

pdf

text

original

 
 
Josef BODANSKI
 
NEKI TO ZOVU MIR 
 
U ISCEKIVANJU RATA NA BAL-KANU
 
Prevod s engleskog:
 
Veljko NIKITOVIC
 
 
PredgovorUvod autora
 
DEO I
 
1Mir islamista2Stvarno Sarajevo posle Dejtona 3Mudzahedini? Koji mudzahedini? 4Istinsko znacenje sporazuma Dejton-Pariz5Pocetno operativno grananje6Pocetak IFOR-a 7Hvatanje u kostac s prisustvom IFOR-a8Novo lice bosansko-muslimanskihsnaga 9Novo pregrupisavanje mudzahedina 10AID i teroristicka elita 11Suocavanje sa stvarnoscu 12Islamisticka teroristicka infrastruk-tura 13Tajna infrastruktura14Prava iranska efektiva 15Islamisticke elitne snage16Prepoznavanje pretnje 17Udeo Irana DEO II
 
1Regionalno vojno naoruzanje i dinamika2IFOR u ravnotezi 3Regionalno vojno jacanje4Preobrazaj bosansko-hercegovacke vojskeDEO III
 
1Posle eksperimenta2Priprema za borbu 3Izmedu stvarne dinamike i politike4Uloga islamistickog terorizma 5Suocavanje sa stvarnoscu i istorijomOdabrana bibliografijaO autoru
 
 
 PREDGOVOR 
 
Mozda je najznacajniji strateski aspekt tekuce runde sukoba u prethodnoj Jugoslaviji bila kombinacijatuposti, pometnje i pogresnog usmerenja koje je prozelo javnost sirom sveta i politicke stavove - paprema tome i udruzeno nacionalno donosenje odluka u svim zemljama - kao rezultat najuspesnijih nizovapoduhvata psiholoskog ratovanja posle Drugog svetskog rata. Na mnogo nacina, psiholoske strategije iizvrsenja bili su najsofisticiraniji ikad videni i istinski su odrazavali doba kojim dominiraju informativnetehnologije.
 
Jasno je da je sukob, od propasti prethodne Jugoslavije, bio obelezen sa dva znacajna cinioca:
 
- Pobednici su vodili rat kao psiho-politicki sukob, sa svim konvencionalnim ratnim sredstvima i drugimincidentima koje su oni preduzimali i kontrolisali kao deo sire vazne strategije. Za njih, konvencionalnoratno sredstvo, ukljucujuci odbranu teritorije i gradana, bilo je podredeno visim, spolja nametnutimpolitickim ciljevima odredenih uticajnih grupa velesila.
 
- Gubitnici su bili oni koji su sukob vodili sa "klasicnog" stanovista: koristeci mobilizovano drustvo dabrane i ucvrste teritoriju svoje domovine i kulture trazeci snagu i uzajamnu zastitu unutar sebe.
 
Neki od ucesnika - oni povezani u to vreme s "pobednicima" - delovali su s pretpostavkom da ce pobedaproisteci iz toga kako medunarodna zajednica sagleda "istinu" i "pravednost" situacije i da ce oni prematome odrediti upravo kako ce "istina" i "pravda" biti predstavljeni. U tu svrhu, njihovi napori su biliusredsredeni na kontrolisanje krajnje osnovice oblasti sukoba: percepcija i oruda koja grade tu percepciju.
 
Pa ipak, drugi ucesnici - oni koji su bili ocrnjeni i koji su izgubili najvise teritorija i pretrpeli najvisegubitaka i progona, sa sigurnim izgledima da ce se jos toga desiti - delovali su s pretpostavkom da cebraniti svoju zemlju, kulturu, religiju i istoriju svojim zivotima, zeleci radije da tako urade sami i izolovani.Njihovo stanoviste da ce "istina na kraju izaci na videlo" i da ce, konacno, "pravda prevladati", bilo jezasnovano na nemoci da sagledaju da su njihovi protivnici instinktivno znali: istoriju, istinu i pravdu pisu iodreduju pobednici. Istorija je zaboravila civilizacije koje nisu trijumfovale.
 
Josef Bodanski, koji je napisao knjigu OFANZIVA NA BALKANU: MOGUCNOST ZA IZBIJANjE SIREG RATAKAO POSLEDICA INOSTRANE INTERVENCIJE U BOSNI I HERCEGOVINI, koju je objavilo Drustvo zamedunarodne strateske studije (International Strategic Studies Association - ISSA), novembra 1995.,nastavio je svoja pomna istrazivanja balkanskog sukoba kao dela sveobuhvatnog studijskog programaISSA. Knjiga NEKI TO ZOVU MIR: U ISCEKIVANjU RATA NA BALKANU, jeste jedna jos podrobnija studija otome kako situacija u prethodnoj Jugoslaviji i dalje ceka na resenje.
 
G. Bodanski, temeljan i ozbiljan istrazivac sa snaznim poimanjem istorije, pokazuje u ovoj studiji kako suse kratkorocni politicki ciljevi u administraciji Sjedinjenih Drzava tako tesno priljubili uz dugorocnepoliticke ciljeve iranske vlade, i drugih, da bi omogucili klimu da budu ostvareni, sto ce voditi u dalji i jostragicniji rat u prethodnoj Jugoslaviji. On zasigurno jasno pokazuje istinske strukturne promasaje, iz cegaproizlazi da je potpuno cinican pokusaj da se "iznudi" u osnovi nefunkcionalan mir u Bosni i Hercegovinisamo da bi se udovoljilo politickom programu administracije Sjedinjenih Drzava koja traga za "pobedama"napolju da bi se to odrazilo na biracko telo kod kuce.
 
Obimno i nepristrasno istrazivanje i analiza koju je preduzeo Bodanski cini ovu knjigu temeljnomliteraturom za vise vladine sluzbenike sirom sveta, zato sto je balkanska kriza - ako sasvim zanemarimokoliko je u ekonomskom smislu vec kostala clanice Ujedinjenih Nacija - vec imala snazan uticaj naoblikovanje posthladnoratovskog sveta. Jos vise znacajnih grananja usledice tokom godina.
 
Kriticko odobravanje OFANZIVE NA BALKAN i njen politicki uticaj sirom sveta ohrabrio je ISSA da nastavi sizucavanjem sukoba. NEKI TO ZOVU MIR je knjiga koja ne zahteva da je citalac vec upoznat s knjigomOFANZIVA NA BALKAN, ali ove dve knjige dobro upotpunjuju jedna drugu. U ovom najnovijem deluBodanski iscrpno pokazuje da je ono sto se danas dogodilo na Balkanu sastavni deo temeljnih globalnihstrateskih tokova koji ce uticati na ravnotezu sutrasnjice.
 

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
nerminic liked this
Nenad Veljkovic liked this
Mirsad liked this
dakicstevan liked this
maxvlad liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->