Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
41Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Herba Dan Tumbuhan Ubatan

Herba Dan Tumbuhan Ubatan

Ratings:

4.67

(1)
|Views: 9,433|Likes:
Published by hani3122

More info:

Published by: hani3122 on Jul 03, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/13/2013

pdf

text

original

 
HERBA DAN TUMBUHAN UBATAN PENGENALAN
Manusia menggunakan tumbuh-tumbuhan sebagai puncamakanan dan perubatan semenjak zaman batu. Segalapengalaman dan pengetahuan diturunkan melalui mulut ke mulutdan di warisi turun temurun. Namun begitu, apabila duniasemakin moden manusia mencari penemuan baru. Kini, setelahpuas disogok pelbagai bahan tiruan, manusia kembali kepada asaliaitu alam semulajadi.Perubatan tradisional berkait rapat dengan sejarah sosiobudaya manusia. Setiap masyarakat di dunia ada sejarahperubatan asli tersendiri. Di Malaysia, perubatan tradisionalterbahagi tiga iaitu Melayu/Orang Asli, Cina dan India. PerubatanCina berasaskan Confucius, India Ayurveda manakala Melayucampuran budaya Hindu, Arab dan Orang Asli.Walaubagaimanapun, semuanya ada ciri sepunya iaitu bahanmentahnya berasal dari tumbuhan.
TUMBUHAN HIJAU PENUH KHASIAT
Sebanyak 76 spesis paku-pakis dan 1215 spesis tumbuhanberbiji di Semenanjung Malaysia didakwa berkhasiat ubatan,termasuk untuk kecantikan. Lebih 125 ribu jenis tumbuhan adakhasiat perubatan yang berasaskan penggunaan. Polapenggunaan perubatan tradisional kalangan lelaki biasanya untukmenjaga kesihatan, meningkatkan tenaga mental, fizikal dankeupayaan lelaki. Hampir 40 peratus kegunaannya untuk orangperempuan bagi tujuan kecantikan seperti awet muda,melangsingkan badan, kegebuan kulit serta meningkatkan dayatarikan seks, mengawal perjalanan haid dan menjarangkan anak.Bahagian tumbuhan yang lazim digunakan ialah akar,batang, daun, ranting, buah dan juga keseluruhan pokok.Lazimnya ia berbentuk kasar seperti akar kayu yang dikeringkanatau bentuk segar yang direbus dan diminum airnya. Hanyasegelintir diproses, seperti jamu, makjun dan minyak urut/urat.Secara umum kajian setakat ini yang dilakukan oleh ProfesorMadya Dr. Marziah Mahmood daripada Jabatan Biokimia danMikrobiologi UPM (1993) membuktikan benar mengenai dakwaandan kepercayaan tentang kebaikan 10 jenis spesis tumbuhankumpulan kunyit dan jarum emas. Namun begitu, khasiat yang
 
ada tidak stabil dan mungkin hilang dalam pemprosesan ataumelalui peruapan. Terutama jika barangan tersimpan lama dalampasaran.
Rahsia Di Sebalik NamaPudina
 Tumbuhan ini sejenis herba dan senang ditemui di tempatlembap. Daunnya boleh dimakan sebagai ulam. Daunnya dansedikit perahan air limau ditumbuk lumat, dipupuk pada dahiuntuk ubat sakit tekak. Minyak yang didapati daripada daunnyadikenali sebagai minyak perlu atau
 peppermint 
. Mujarabdigunakan untuk sakit kerongkong dan sebagai perasa masakanatau gula-gula.
Mata Pelanduk 
 Tumbuhan ini sering ditemui di kawasan belukar dan pinggirhutan. Bahagian akar dan daunnya sering digunakan untukperubatan. Akarnya dianggap mujarab untuk campuran ubat sakitmeroyan. Air rebusan akarnya diyakini baik untuk mengubat sakittekak atau dada. Tetapi awas, jika minum terlalu banyakmenyebabkan seseorang muntah. Daunnya elok untuk mengubatpenyalit sengal-sengal tulang. Lumatkan daun beserta akarnyalalu pupukkan pada tempat yang sakit. Buahnya yang berwarnamerah dan manis, boleh dimakan sebagai ulam.
Dukung Anak 
Pokok yang tumbuh di tepi-tepi jalan dan serata tempat lapangini banyak khasiat dan rahsia. Air dan rebusan pokok ini diminum,mampu mengubati penyakit cirit-birit. Malah kajian sainsmembuktikan ia mampu menurunkan tekanan darah tinggi.Perahan air daripada pokok ini juga dikatakan mujarab mengubatikudis dan luka. Bagi mengelakkan anak kecil dijangkiti penyakitdemam kuning (
 jaundice
), ambil secekak pokok ini dan masakdengan sedikit susu kambing. Pokok Dukung Anak juga seringdirebus bersama tebu hitam, pegaga dan gula batu untukdijadikan ubat penawar sakit dada mereka yang menghidap sakitbatuk berdarah.
Serai
Pokok ini lazim ditanam untuk kegunaan masakan. Selainpenambah perisa, ia mampu menaikkan aroma masakan.
 
Dipercayai daunnya yang ditumbuk lumat apabila dipupuk padadahi mampu meredakan sakit dan ketegangan kepala. Malah bisa-bisa badan atau sengal sendi-sendi mampu diubati melalui caraitu. Air perahan serai berkesan mengalak gigitan nyamuk apabiladisapu pada kulit. Mereka yang tidak lawas membuang air kecilboleh minum air rebusan daun dan akar serai. Malah ia mencegahperut daripada kembung. Pati akarnya boleh digunakan sebagaipewangi untuk syampu rambut serta mewangikan pakaian.
Putarwali
Ia hanya boleh ditemui di dalam hutan dan air rebusan akarnyamampu mengawal paras gula darah. Patinya boleh membebaskanhormon insulin sekali gus meningkatkan penggunaan glukosa dantisu badan. Selain itu didakwa ia mampu mengembalikankekuatan tenaga batin lelaki yang telah berusia.
 Jarum Emas
Ia sejenis rumput yang boleh ditemui di kawasan lapang. Tumbuhan parasit ini hidup menumpang pada pokok lain sertatidak berakar. Air rebusannya dipercayai mampu mengubat sakitpinggang, sakit urat saraf dan elak untuk ibu bersalin. Punsaranan pengkaji sains, ia harus direbus mengikut cara teratur.Lima batang pokok harus direbus bersama 0.5 liter air.
Kacip Fatimah
Ia sejenis tumbuhan hutan berkayu kecil. Minum airrebusannya dikatakan mampu memudahkan ibu bersalin. Malahia dikatakan elok diminum sewaktu ibu berpantang.
Tongkat Ali
 Tumbuhan ini dikatakan mampu mengurangkan tekanan darahtinggi apabila diminum air rebusan akarnya. Malah penyakitseperti sakit jantung, kencing manis serta sakit kepala bolehdiredakan dengan mengamalkan minuman air rebusannya. Ibubersalin sering dicadangkan minum air rebusannya untukmengubati luka.
Pepanggil
 Tumbuhan ini berbunga merah, mempunyai ketinggian diantara enam hingga lapan kaki. Daunnya jikalau direndam dandiminum dikatakan mujarab sebagai julap pencuci usus. Bengkak

Activity (41)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
chessper82 liked this
Mohd Fasran liked this
aal_tahani liked this
syafawati_mia liked this
misa20 liked this
Rizuan Yusof liked this
khoili liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->