Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
67Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pengertian Kesantunan

Pengertian Kesantunan

Ratings:
(0)
|Views: 5,129|Likes:
Published by puventhran

More info:

Published by: puventhran on Jul 03, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/10/2013

pdf

text

original

 
Pengertian Kesantunan
 Kesantunan (politiness), kesopansantunan, atau etiket adalah tatacara, adat, atau kebiasaanyang berlaku dalam masyarakat. Kesantunan merupakan aturan perilaku yang ditetapkan dandisepakati bersama oleh suatu masyarakat tertentu sehingg kesantunan sekaligus menjadiprasyarat yang disepakati oleh perilaku sosial. Oleh karena itu, kesantunan ini biasa disebut"tatakrama".Berdasarkan pengertian tersebut, kesantunan dapat dilihat dari dari berbagai segi dalampergaulan sehari-hari.
Pertama,
kesantunan memperlihatkan sikap yang mengandung nilaisopan santun atau etiket dalam pergaulan sehari-hari. Ketika orang dikatakan santun, makadalam diri seseorang itu tergambar nilai sopan santun atau nilai etiket yang berlaku secara baik dimasyarakat tempat seseorang itu megambil bagian sebagai anggotanya. Ketika dia dikatakansantun, masyarakat memberikan nilai kepadanya, baik penilaian itu dilakukan secara seketika(mendadak) maupun secara konvensional (panjang, memakan waktu lama). Sudah barang tentu,penilaian dalam proses yang panjang ini lebih mengekalkan nilai yang diberikan kepadanya.Ciri-Ciri
Kesantunan Berbahasa
 1.
Cara sapaan lisan/bertulis menurut bahasa Melayu dengan sopan santun supayatidak dianggap sebagai biadab atau tidak berbudi bahasa. 
2.
Kehalusan budi bahasa dalam memakai atau menggunakan bahasa ataukesopanan ketika menggunakan bahasa.
3.
Dalam kesantunan berbahasa, bahasa Melayu mempunyai sistem sapaan danpanggilan yang tersendiri.
4.
Sistem sapaan dan panggilan ini melibatkan penggabungan gelaran, rujukanhormat dan ganti nama.
5.
Kesantunan berbahasa mempunyai ciri-ciri yang tertentu. Penggunaan kosa katadan ganti nama diberi perhatian khusus agar sesuai dengan kedudukan, pangkat,umur, dan keakraban hubungan.
 6.
Bahasa halus mengikut Asmah Haji Omar ``disamakan dengan pendidikan yangpenuh dengan adab tata tertib.''
7.
Kesantunan berbahasa juga dikaitkan dengan penggunaan bahasa halus,termasuk di dalamnya ialah laras bahasa istana. Antara ungkapan berkenaan ialahpatik, tuanku, berangkat, bersiram, bersemayam, junjung kasih, bercemar duli dansebagainya.
 8.
Kata dan ungkapan bertatasusila banyak digunakan dalam keadaan biasa.Pemilihan kata dan ungkapan cuma bergantung kepada kedudukan, pangkat, umurdan keakraban hubungan.
 
 
9, Lihat contoh berikut:
PakDigunakan untuk orang lelaki yangs amasebaya dengan ayah kendiri.MakDigunaka utnuk orang perempuan yangkira-kira sebaya dengan emak kendiriTokDigunakan untuk orang lelaki atauprempuan yang kira-kira sebaya dengandatuk atau nenek kendiri.AbangDigunakan untuk orang lelaki yang tidaksetua ayah kendiri dan juga tidak semuakendiri.KakakDigunakan untuk orang perempuan yangtidak setua emak kendiri dan juga tidaksemuda kendiri.AdikDigunakan untuk orang lelaki ataupermepuan yang lebih muda daripadakendiri.
 
10.
 
Gelaran Pak atau Mak ketika berkomunikasi ditambah dengan Cik, menjadi MakCik atau Pak Cik
 
11. Jenama kekeluargaan terbahagi kepada:i. Jenama kekeluargaan pertalian darah (Pak Long, Mak Long, Pak Ngah, Mak Ngah,Pak Lang, Mak Lang, Pak Njang, Mak Njang, Pak Cik, Mak Cik, Pak Su, Mak Su.Gabungan nama kekeluargaan asas (Abang (bang) dan Kak dengan jenamakekeluargaan pertalian darah hanya terbatas kepada Long, Ngah dan Cik sepertiBang Long, Kak Long, Bang Ngah, Kak Ngah, Bang Cik dan Kak Cik.ii. Jenama kekeluargaan ikatan perkahwinanDiwakili oleh kata menantu, mentua dan ipar. (Pak Mentua, Mak Mentua dan TokMentua). Ipar digunakan untuk merujuk kepada ahli-ahli dalam keluarga suami atauisteri selain menantu danmentua. Contoh: abang ipar, kak ipar, adik ipar mak longipar, mak ngah ipar dan sebagainya.12.
 
Gelaran Pergaulan Bebas
 
Biasanya
Cik 
digunakan untuk perempuan yang belum berkahwin, manakala
Encik 
untuk lelaki sahaja.
 
13. Gelaran Pergaulan Tak Bersahaja (Formal)
 
Tuan - digunakan untuk lelaki yang lebih tinggi pangkatnya daripada kendiri, danorang lelaki bergelar Haji, Doktor, Profesor dan Syed.
 
Encik, Cik - boleh digunakan untuk orang lelaki yag lebih tinggi pangkatnya, daripadakendiri seperti Encik Ahmad atau Cik Ahmad.Puan - untuk perempuan sahaj ayang pangkatnya lebih tinggi daripada kendiri, danperempuan yang mempunyai gelaran Doktor, Profesor dan sebagainya.Saudara - digunakan untuk orang lelaki atau perempuan yang seumur dengankendiriatau lebih muda, dan hubungannya belum rapat dewngan kendiri atau digunakandalam rujukan kepada ahli-ahli dalam mesyuarat,perbahasan dan sebagainya.Saudari - digunakan untuk perempuan sahaja dalam konteks yang sama denganpenggunaan gelaran saudara.Tetuan - hanya digunakan dalam surat rasmi yang ditujukan kepada para pemilikatau pentadbir syarikat perniagaan (termausk syarikat guaman) seperti: TetuanSyarikat Sinaran Sdn. Bhd.)
 
14. Gelaran Warisan
 
Contoh
Raja
(Perak, Selangor),
Pangeran, Pangeran Anak, Pangeran Muda
(BruneiDarussalam)
Tengku
(Kelantan, Pahang, Kedah, Terengganu).Gelaran keturunan orang-orang besar;
Megat 
dan
Puteri 
(Perak),
Nik 
(Kelantan),
Wan
(Kelantan, Terengganu),
Abang
(Sarawak);
Datu
(Sabah),
 Awangku, Pangeran
dan
Dayangku
(Brunei Darussalam),
Tan
(di Kedah) dan
Tun ( 
Terengganu)Gelaran warisan kepada keturunan Nabi Muhammad s.a.w. seperti
syed 
atau
sayid 
bagi lelaki dan
Syarifah
bagi perempuan. Sesetengah pihak mengatakan bahawagelaran
Syarif, Syekh
dan
Siti 
 juga tergolong ke dalam gelaran jenis ini.Gelaran warisan daripada keturunan yang berasal dari luar Malaysia seperti
Raden
(Jawa),
Daeng
(Bugis),
Sidi, Sutan
(Minangkabau),
Teuku
dan
Teungku
(Aceh).
 
15.
 
Gelaran Kurniaan, Tun, Toh Puan, Puan Sri, Datuk (Datuk Seri, Datuk Paduka,Datuk Setia), Datuk (Satuk Patingi, Datuk Amar), Datin Paduka (gelaran yangdikurniakan oleh kerajaan negeri Selangor), Toh Puan (isteri kepada datuk diTerengganu)
 
Pendeta Za'aba (gelaran kurniaan yahng diberikan oleh pertubuhan seperti KongresBahasa Melayu Ketiga (1956). Gelaran Bapa Kemerdekaan kepada Tunku AbdulRahman Putra Al-Haj.16. Gabungan Gelaran
 
(a) kekeluargaan + keagamaan. - Pak Haji

Activity (67)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Sia Mee Mee liked this
voon_ling_1 liked this
voon_ling_1 liked this
Farida Prafita Goestami liked this
Ct Fazillah liked this
Nia Za liked this
Roslina Bt Ghazali Ina liked this
Zai Mur Zatty Zahra liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->