Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
66Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Hyrje Ne Shkencat Kompjuterike

Hyrje Ne Shkencat Kompjuterike

Ratings:

4.67

(9)
|Views: 9,220 |Likes:
Published by Arbana Ibaj
Kompjuteri është bërë pjesë e pandarë e jetës së shumë njerëzve sot. Tregu çdo ditë na ndesh me teknologji nga më të rejat, si celularët, televizorët digital, e-book reader, iPOD etj. Puna e shumë njerëzve sot është thjeshtuar, kjo falë zhvillimit të teknologjisë me hapa gjigandë. Materiali që i paraqitet lexuesit është një prezantim i përgjithshëm mbi kompjuterin. Ky material synon të hedhë bazat e nevojshme në shkencat kompjuterike. Trajtohen në mënyre të thjeshtë pajisjet e kompjuterit, më pas kalohet në një detajim të memories dhe cpu. Më tej vazhdohet me arkitekturën e von Newmann, shpjegimin e koncepteve software dhe hardware, dhe në fund materiali mbyllet me një lexim për detyrat e sistemit operativ.
Kompjuteri është bërë pjesë e pandarë e jetës së shumë njerëzve sot. Tregu çdo ditë na ndesh me teknologji nga më të rejat, si celularët, televizorët digital, e-book reader, iPOD etj. Puna e shumë njerëzve sot është thjeshtuar, kjo falë zhvillimit të teknologjisë me hapa gjigandë. Materiali që i paraqitet lexuesit është një prezantim i përgjithshëm mbi kompjuterin. Ky material synon të hedhë bazat e nevojshme në shkencat kompjuterike. Trajtohen në mënyre të thjeshtë pajisjet e kompjuterit, më pas kalohet në një detajim të memories dhe cpu. Më tej vazhdohet me arkitekturën e von Newmann, shpjegimin e koncepteve software dhe hardware, dhe në fund materiali mbyllet me një lexim për detyrat e sistemit operativ.

More info:

Published by: Arbana Ibaj on Jul 06, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2014

pdf

text

original

 
 
 
2 |
Faqe Arbana Ibaj
 
Hyrje
Kompjuteri është bërë pjesë e pandarë e jetës së shumë njerëzve sot.Tregu çdo ditë na ndesh me teknologji nga më të rejat, si celularët,televizorët digital, e-book reader, iPOD etj. Puna e shumë njerëzve sotështë thjeshtuar, kjo falë zhvillimit të teknologjisë me hapa gjigandë. Materiali që i paraqitet lexuesit është një prezantim i përgjithshëm mbikompjuterin. Ky material synon të hedhë bazat e nevojshme në shkencatkompjuterike. Trajtohen në mënyre të thjeshtë pajisjet e kompjuterit, më pas kalohet në një detajim të memories dhe cpu. Më tej vazhdohet mearkitekturën e von Newmann, shpjegimin e koncepteve software dhehardware, dhe në fund materiali mbyllet me një lexim për detyrat esistemit operativ.
Përmbajtja 
1.
 
Prezantim i përgjithshëm me pajisjet e jashtme dhe të brendshme.2.
 
Detajim i pajisjeve të brendshme.3.
 
 Arkitektura e Von Newman.4.
 
Software dhe hardware.5.
 
Sistemet operative.6.
 
Disa koncepte të përgjithshme.
 
3 |
Faqe Arbana Ibaj
 
apo jeni kthyer nga dyqani bashkë me kompjuterin personal të sapo blerë dhe keni një sërëpyetjesh në kokë. Në fakt shitësi ju ka “bërë lëmsh” duke ju pyetur mbi firmat dhe kapacitetet epajisjeve të kompjuterit, ndërsa përgjigjet tuaja ishin zgjedhjet midis çmimeve, ose keni qenë me fatdhe kompjuteri iu është bërë dhuratë. Gjithsesi muajt kalojnë dhe tregu ofron gjithmonë pajisje tëreja, ose një pajisje prishet dhe sido që ka vajtur puna me blerjen e kompjuterit, do ju duhet të dinidisa gjëra që herës tjetër të zgjdhni midis cilësisë dhe nevojës tuaj dhe jo vetëm në varësi të çmimit.Bashkangjitur kompjuterit tuaj keni marrë dhe këto shënime (megjithëse kjo varet nga ofruesi):
Nr Pajisja LLoji1
Mainboard
2
Procesor
3
RAM
4
Hard Disk 
5
Kartë Grafike
6
Modem
7
Network Card
8
Monitor
9
Kasë + Ushqyes
10
CD/DVD Drives
11
Tastierë + Mouse
12
Speakers + Kufje+ MikrofonLloji varion dhe pikërisht për këtë ju kanë pyetur në dyqan. Këto “shënime” janë parametrat ekompjuterit. Renditja e mëposhtme është bërë për efekt kuptueshmërie, duke i ndarë pjesëtpërbërëse të kompjuterit në pajisje të jashtme dhe të brendshme (d.m.th ndodhen jashtë kasës sëkompjuterit dhe brenda saj).1.
 
Monitori
është ekrani nga ku ju po lexoni këtë material. Monitorët janë dy llojesh:a.
 
CRT (Cathode Ray Tube).
Këta janë monitorët tradicionalë të ngjashëm me ekranin etelevizorit. Në bazë të parimit të punës së këtyre ekraneve është drejtimi i një tufeelektronesh nga një fushë elektrike drejt ekranit i cili është i mbuluar së brendshminga një shtresë e hollë elementesh fosforeshentë të cilët kur goditen nga elektronetshndërrohen në një pikë të ndritshme që në gjuhën e kompjuterit njihet si pixel.b.
 
Ekrane të sheshtë.
Këto janë ekranet me të cilët janë të pajisur të gjithë laptopët porgjithmonë e më shumë edhe kompjuterat e “zakonshëm”. Përvec se te kompjuterat,ekrane të sheshtë mund të keni parë edhe tek televizorët që i quajme shkurt plazma.Në fakt plazëm është emri i njërës nga dy teknologjitë më të suksesshme nëprodhimin e ekraneve të sheshtë: Plasma (PDP Plasma Display Panel) dhe LCD(Liquid Crystal Display). Teknologjia plasma e shfaq pamjen në sajë të ndricimit të
S

Activity (66)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
cimibaka liked this
Artan Gashi liked this
cimibaka liked this
Esma Hoxha liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->