Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
88Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Keruntuhan Akhlak

Keruntuhan Akhlak

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 9,000|Likes:
Published by mahadiibrahim

More info:

Published by: mahadiibrahim on Jul 06, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2013

pdf

text

original

 
Keruntuhan Akhlak – Krisis yang mencemaskan.
Oleh Mohamad Noor Shafie
 BERSIRI
 Bahagian 1 Fokus dalam keluarga.
Cakap ajuk yang kita bualkan lantaran mengeluh akibat akhlak para remaja dan umatIslam hari ini yang sudah runtuh moralnya sering terdengar seperti ini, “kau tengoklahakhlak mereka, dah rosak betul. Apa nak jadi kalau sepuluh tahun akan datang....?”. Di negara kita hari ini, di mana-mana sahaja kita pergi kita akan melihat gelagatremaja/orang Melayu yang majoritinya Islam cukup keterlaluan dalam mempamerkanakhlak mereka. Di mana sahaja, kampung, desa pendalaman, pekan, pekan-pekankecil, maupun bandar apatah lagi bandaraya besar seperti Kuala Lumpur, Johor Baharu, Ipoh, Penang dan merata lagi, keruntuhan akhlak di kalangan masyarakatIslam amat ketara sekali. Ini hanya kita bicarakan di negara kita sendiri. Bagaimanakalau kita perluaskan skop ke negara jiran seperti Singapura dan Indonesia, makakeruntuhan akhlak para remaja/orang Islam tidak berkesudahan malah mungkin lebihdahsyat lagi. Bagaimanakah lagi dengan remaja di negara-negara Islam yang lain dandi seluruh pelusuk alam ini. Jawapannya sama iaitu “keruntuhan akhlak” paramasyarakat Islam ini cukup kritikal dan gawat sekali. Persoalannya bagaimanakesudahannya? 
Masalah akhlak umat Islam hari ini.
 Sebelum kita membicarakan masalah keruntuhan akhlak umat Islam dengan lebih jauhmaka mari kita renungkan antara keruntuhan akhlak yang dimaksudkan itu. 
1.
Pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan yang tidak terbatas tanpa memilikilagi sebarang perasaan malu.
2.
Terlalu berani mengadakan perhubungan jenis secara haram dan seks bebassehingga tidak pernah rasa berdosa dan takut pada pembalasan selepas mati.
3.
Berkelakuan tidak senonoh antara lelaki dengan perempuan di kalayak ramaiataupun di tempat tersembunyi.
4.
Bersekedudukan lelaki dengan perempuan seumpama suami isteri tanpa melaluiakad nikah yang sah.
5.
Sudah terlalu ramai orang Islam hari ini teramat berani dan tanpa ada perasaanragu sanggup melahirkan anak luar nikah atau “
anak haram
”.
6.
Kaum wanita Islam yang berpakaian singkat dan mendedahkan bahagian tubuhbadan dengan megah dan bangga tanpa segan silu.
 
7.
Kaum lelaki yang sudah terlalu gemar dan menjadikan cara hidupmempergunakan wanita untuk melepaskan
nafsu haiwaniah
nya.
8.
Budaya meminum alkohol atau arak sudah menjadi cara hidup sebahagian orangIslam yang tertentu di masa ini. Tidak ada perasaan takut malah merasa megahkerana berani minum apabila orang Islam lain melihatnya.
9.
Budaya ketagihan dadah dikalangan lelaki dan wanita Islam hari ini yang telahmenjadikan dadah sebagai dunia baru mereka.
10.
Ketagihan kepada muzik yang mengkhayalkan secara berlebihan dan sanggupterkinja-kinja menari-nari sehingga hampir lupa kepada dunia nyata.
11.
Golongan remaja Islam yang melibatkan diri dalam kegiatan sumbang,menyalahi undang-undang, lumba haram, gengstar, perasugut, menjual maruahdiri dan banyak lagi yang seiring dengannya.
12.
Anak-anak yang sudah tidak menghormati lagi kepada ibu-bapa, guru-guru,orang tua dan masyarakat marhaen.
13.
Golongan yang sudah tidak menghormati lagi terhadap budaya Melayu dantradisi Islam yang diamalkan sejak dahulu.
14.
Terlalu sedikit umat Islam hari ini yang boleh membaca Al-Quran dan menghayatiIslam sebaliknya sebahagian besar kita samada dewasa atau remaja ataukanak-kanak sudah tidak mengerti bacaan AlQuran dan melaksanakan perintahAllah.
15.
Berpuluh-puluh lagi senarai keruntuhan akhlak yang dapat saya senaraikantetapi memadai yang di atas sahaja. Selebihnya saya harapkan para pembacatambahkan sendiri.Persoalan yang berligar apakah faktor yang menjadikan keruntuhan akhlak begituserius hari ini? Bagaimana mengatasi masalah ini? Bagaimana supaya dapatmengembalikan masyarakat yang hanyut ini kepada jalan yang benar? Berjayakah kitadalam usaha mengajak masyarakat Islam kembali menghayati ajaran Islamsepenuhnya? 
Tidak ambil berat soal agama.
 Jawapan yang paling utama dan yang paling baik kepada persoalan dan permasahanyang dibentangkan di atas tadi ialah
kerana kita umat Islam hari ini sudah tidakmengambil berat lagi terhadap soal-soal agama
.Kita leka dengan masa yangdihabiskan untuk duniawi, mencari harta sebanyak mungkin, mencari wang untukmemenuhi poket, mengejar rezki secara berlebihan dan semua ini menjadikan kitamengabaikan tugas kita untuk agama bagi diri sendiri, agama untuk isteri, suami danlebih-lebih lagi agama buat anak-anak yang menjadi amanah sebagai melahirkanmereka umat Islam sejati atau
mukmin syadiqan
. 
 
Mari lihat dalam keluarga kita sendiri. Apakah anak-anak kita telah memahami Islamdengan sebaiknya? Apakah keluarga kita termasuk dalam golongan orang yangmenunaikan tuntutan agama yang paling
basic 
iaitu menunaikan sembahyang limawaktu? Anak-anak kita sudah dilatih berpuasa? Anak-anak kita boleh bersyahadahtauhid dan syahadah Rasul dengan lancar? Anak-anak kita sudah boleh membaca Al-Quran? Khatam Quran? Kalau jawabannya YA. Ada pertanyaannya lagi adakah kita iniadalah anak yang taat kepada kedua ibubapa? Kita tidak pernah melukai ataumengecilkan hati ibubapa kita? Begitu juga dengan anak-anak kita, adakah merekaanak yang taat, hormat dan kasih kepada kita atau anak-anak kita selalu sahaja engkar kepada nasihat arahan dari kita? Semuanya ini asas dan perdu segala pokok didikanyang akan menentukan arah tuju anak-anak dimasa hadapan.Secara peribadi saya amat sedih dan menitiskan airmata apabila ada anak-anak remajayang datang kepada saya yang mengakui dia tidak mengerti apa-apa berkenaanagama. Umur sudah belasan tahun tidak kira lelaki atau perempuan, apabila disuruhmencuba kalimah syahadah, langsung lafaz kalimah yang diucapkan itu tidak tepatsegala sebutannya. Ditanya lagi kaedah bersuci, niat puasa, niat junub hanyadilafazkan dalam bahasa Melayu sahaja. Kenapa? Kerana katanya tak tahu dalambahasa Arab sebab tak boleh membaca. Jadi apabila inilah jawaban yang diberikanmaka tidak usah saya bertanya lagi soal-soal sembahyang kerana sudah pasti dia tidakdapat menghafal ayat-ayat sembahyang kerana tidak boleh membaca. Inilah sebabnyaasuhan sehingga boleh membaca Quran itu adalah peringkat awal sebelum melangkah jauh mengenali dan mendalami agama dengan lebih mendalam. Bukan seorang remajayang sedang membesar hari ini bernasib sepertinya malah jutaan remaja lagi yangmenghadapi fenomena yang sama. Apakah nasib mereka di masa depan? Yang paling kita khuatiri dan bimbangkan sekali ialah remaja-remaja ini apabilamembesar tanpa ada asas Al-Quran, tanpa asas agama mudah hanyut terjebak dalamsegala kemungkaran.
Ini tidak termasuk apabila kita perhatikan betapa budayamemurtadkan umat Islam seperti menghasut menjadi kristian begitu rancak bergiat cergas.
Cuba kita renungkan sejenak. Jika remaja yang ada asas agama punmasih boleh dipesongkan hidup mereka apatah lagi remaja yang membesar tanpa adaasas agama langsung. Asas seperti fardu ain, fardu kifayah, rukun iman, rukun Islambelum cukup bentengnya bagi menahan serangan godaan nafsu dan bisikan syaitanyang melakukan serangan bertubi-tubi. Hanya keimanan yang tinggi, taat sepenuhnyakepada ajaran agama, memahami Islam secara syumul dapat memperkukuhkan imanmenjadi ketahanan kepada segala serangan. Maka dapat saya katakan
didikan agama yang kukuh
adalah tunjang kepadamembentuk akhlak seseorang Islam itu. Dalam apahal sekalipun didikan agama yangsempurna, menanamkan
keimanan
yang hakiki, semangat dan roh Islam tulin dalam jiwa raga adalah benteng yang paling kukuh untuk pertahankan roh dan jasad dariserangan luar yang cuba merosakan seseorang individu Islam. Maka kita sebagaiibubapa mari renungkan sejenak apakah anak-anak yang di dalam didikan kita sudahkita berikan segala asas dan keperluan agama. Jika belum atau anak-anak kita tidak

Activity (88)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
RobiyahBaco liked this
Rihaz Razak liked this
Mehamad Sulong added this note
I like it semua pihak yang terlibat ambil perhatian dan berazam jangan terlibat dengan gejala kerusakan moral dan akhlak.Terima kaseh.
Naufal Kamal liked this
Mohd Daus added this note
thank for this note
Mohd Hafidzuddin Mohd Maarof liked this
Ruhen Sandran liked this
Nazira Ramzi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->