Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
114Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Lekovito bilje

Lekovito bilje

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 23,961|Likes:
Published by snezana12

More info:

Published by: snezana12 on Jul 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2013

pdf

text

original

 
 _______  _______ 
LEKOVITO BILJELEKOVITO BILJE____________
1
 
Andjelika- Angelica archangelica
 
Umbelliferae
 
Angelica - Angélique
 
Anđelika je vrlo krupna, snažna i lepa, do 2m visoka zeljasta biljka.Stablo je pravo išuplje, dosta debelo, golo, cevasto i u gornjemdelu granato. Listovi su triput perasto usečeni,vrlo krupni i na osnovi mehurasto obuhvatajustabljiku. Štitaste cvasti se nalaze na vrhustabljike i ogranka, i imaju mnogo cvetovazelenkaste ili žućkaste boje. Rizom je mesnat,krupan, kratak i gusto obrastao du gačkimkorenjem. Cveta jula i avgusta, plod je jajolik,pljosnat i krilat, žućkastobeličaste boje. Celabiljka ima svojstven prijatan aromatičan miris.Ukusa je najpre oslatkog, a zatim aromatičnoljutog.
Gaji
se po močvarnim mestima, uspeva nalakom, rastresitom, plodnom i močvarnomzemljištu. Retko se nalazi divlja biljka.Razmnožava se semenom, ono se moraposejati čim sazri, jer brzo gubi klijavost.Dobijeni rasad se rasađuje na stalna mestapočetkom jeseni i mora se često okopavati iobilno navodnjavati. Destilacijom samlevenihplodova, rizoma i korenja dobija se vrlocenjeno etarsko ulje.
Sastav:
Rizomi i korenje sadrže 0,30—1% etarskog ulja, oko 6% smole, pektina,sitosterola, kumarina, raznih kiselina i drugih materija. U plodovima ima 0,5—1,5%etarskog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i drugih sastojaka. Glavni sastojak ulja jefelandren.
Upotreba:
Već nekoliko hiljada godina anđelika se koristi za lek i začin. Delujepovoljno naželudačno crevne organe, olakšavavarenjeodstranjuje gasove i teškoće, koje zbog toga nastaju. Nije škodljiva i ne izaziva naviku. Zbog prijatnog mirisa svi jerado uzimaju. Od anđelike se proizvodi etarsko ulje u industrijskim količinama kao itinkture, ekstrakti,
 
alkoholature i dr. Čaj je još prijatniji od svežih držaka i korenja, jer jeveoma aromatičan i povoljno utiče naraspoloženjebolesnika. Koristi se za poboljšanjeapetita, varenja kao i protiv gasova, nadimanjagrčevai drugih smetnji.
Narodna imena:
angelika (Orfelin),angelica, anđelika, anđelski koren,anđeosko drvo, vrtna vanelka, gozdnikoren, žlahtna angelika, kadlinac,kravogaz, kravojac, siriš. Angelicasilvestris u narodu se naziva: angelika,anđelski (anđeoski) koren, borštnaangelika, divlja anđelika, koren svetogaduha, kravojec, trubaljka, trubelj. 
2
 
Anis - Pimpinella Anisum
UmbelliferaeAnise - Anis vert, anis cultivé
 
Anis je jednogodišnja zeljasta biljka,visoka 20-60 cm. Anis raste divlje okoistočnog dela Sredozemnog mora. Drogapotiče samo od gajene biljke.Anis je vrloprijatnog, jakog aromatičnog mirisa naanetol, a ukusa slatkog, aromatičnog,toplog i naljutog, sličnog moraču. Anis serazlikuje od plodova ostalih štitarica potome što je obrastao malim jednoćelijskim,bradavičastim dlakama debelih zidova i imamnogositnih masnica.
 
Sastav:
Anis sadrži 1,5-4 % etarskog ulja, oko10 % masnog ulja, 20 % belančevine išećera.Anisi aetheroleum dobija se destilacijom pomoću vodene pare iz zrelih svežihplodova
 
Upotreba
anisa i njegovog ulja je česta i raznovrsna, naročito u narodnoj medicini idečjoj praksi. Razne pastile i bombone, likeri i druga sredstva za uživanje, preparati zazube i usta i dr. takođe sadrže anisovog ulja. Plod dodaju hlebu i kolačima kao kim.Upotreba i dejstvo slični su zvezdastom anisu i moraču:ekspektorans,karminativ,stomahik(spazmolitik),galaktagogi korigens mirisai ukusa mnogih neprijatnih lekova. Stimuliše sekreciju žuči i pljuvačke. Dejstvo uja naneuro-muskularnisistem objašnjava njegovo uspešno dejstvo protivkašlja,gastralgijei kolika.
3

Activity (114)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
swoozie liked this
Bosko Dotlic liked this
Radomirka Vukicevic added this note
predivno,po onome što sam delimično pogledala . Obuhvaćen veliki brdj biljaka , kratko i jasno opisano. Srdačan pozdrav. <3
wweett liked this
sunticigor_569820879 liked this
Gazela Bejbe Lilly liked this
Manojlovic Vaso liked this
Margaritas Ante Porcos liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->