Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
19Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Peranan Program Nilam

Peranan Program Nilam

Ratings:
(0)
|Views: 3,200|Likes:
Published by kri38_leo

More info:

Published by: kri38_leo on Jul 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/03/2013

pdf

text

original

 
PERANANJAWATANKUASANILAMSEKOLAHMENENGAH
Setiap staf sekolah memainkan peranan penting dalampelaksanaan program NILAM. Setiap individu mempunyaiperanan tertentu. Program yang dimainkan adalah sepertiberikut :
PENASIHATPENGETUA/GURUBESAR
Pengetua sebagai pentadbir sekolah bertanggungjawab memastikankejayaan pelaksanaan dan keberkesanan program ini.
PENGERUSIPENOLONGKANAN1
a. mempengerusikan setiap mesyuarat jawatankuasa programNILAM.b. Memahami dasar dan matlamat program.c. Memberi taklimat kepada guru dan ibu bapa.d. Memastikan pelaksanaan Program NILAM berjalan denganlancar melalui :- Penyeliaan- Perjumpaan dengan guru- Temu bual murid dan ibu bapa secara informal- Laporan pelaksanaane. Menentukan keberkesanan jadual pelaksanaan ProgramNILAMf. Mengambil tindakan susulan bagi mengatasi kelemahanprogram.g. Mengenal pasti guru untuk menghadiri kursus dan seminaryang berkaitan dengan bacaan dan seumpamanya.h. Menyemak dan mengesahkan rekod bacaan muridi. Meluluskan peruntukan kewangan dan yang berkaitan j. Mengesahkan laporan yang berkaitan Program NILAM
TIMBALANPENGERUSIPKHEM/PKKO-KURIKILUM/
 
PENYELIAPETANG
a. Menjalankan tugas Pengerusi semasa ketiadaan beliau.b. Membantu Pengerusi merancang, melaksana, menyelaras,memantau dan menilai Progran NILAMc. Membantu Pengerusi untuk menjayakan Program NILAMd. Membantu Pengerusi mengenal pasti kelemahan ProgramNILAM dan mengambil tindakan.e. Menyelia aktiviti-aktiviti yang menyokong Program Nilamf. Memastikan Program NILAM dilaksanakan mengikutperancangan.g. Menyediakan pengurusan kewangan Program NILAMh. Menyemak dan mengesah rekod bacaan murid.
PENYELARASPROGRAMGURUPERPUSTAKAANDANMEDIA.
a. Memberi taklimat tentang pelaksanaan Program NILAMpada setiap awal tahun.b. Menentukan program dan menyedia kertas kerja aktiviti yanghendak dilaksanakanc. Merancang anggaran perbelanjaan Program NILAMd. Menganjurkan aktiviti Program NILAM peringkat sekolah.e. Memastikan program NILAM berjalan lancar.f. Menjadi urus setia untuk pemberian anugerah NILAM diperingkat sekolah.g. Mengenal pasti dan membimbing calon untuk anugerahNILAM peringkat negeri.h. Mendapatkan pengesahan laporan dan data NILAM daripadaPengetua / Guru Besar.i. Menghantar laporan dan data NILAM ke PKG j. Menyemak dan mengesah rekod bacaan murid.
 
SETIAUSAHAGURUNILAM
a. Menyimpan rekod, minit mesyuarat dan surat menyuarat.b. Menyelaras perjalanan mesyuarat dan hal-hal lain yangberkaitan.c. Membantu Penyelaras Program menjalankan aktivitiNILAM.d. Mempamerkan data dan maklumat ( kertas kerja, laporan,bahan, data) dan menyerahkan kepada penyelaras program.e. Menyediakan laporan berkala dan laporan tahunan bertulisuntuk dikemukakan kepada Penyelaras Program dan salinankepada Pengerusi.f. Menyemak dan mengesahkan rekod bacaan murid.
PENOLONGSETIAUSAHAGURUDATANILAM
a. Mengumpul data rekod membaca dab Rakan Pembacadaripada Guru Tingkatan/ kelas setiap bulan.b. Memasukkan data ke pengkalan data.c. Menganalisis data rekod membaca dan rekod aktiviti RakanPembaca.d. Menyerahkan analisis data rekod membaca murid dananalisis aktiviti Rakan Pembaca kepada Guru NILAM.e. Mengemas kini data NILAM.f. Menyemak dan mengesahkan rekod bacaan murid.

Activity (19)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
SJKC SUNGAI DURIAN liked this
kieah liked this
Faridah Rasdin liked this
Zx Teoh liked this
Katiri Sahirin Haimin liked this
pluglaptop liked this
Norhashimah Abdul liked this
Nur Arieyna liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->