Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sains K2 SPM 2010- Kupasan Mutu Jawapan Calon

Sains K2 SPM 2010- Kupasan Mutu Jawapan Calon

Ratings:
(0)
|Views: 580|Likes:
Published by Cikgu Faizal
Komen keseluruhan bagi kesilapan2 biasa yang dilakukan dalam Peperiksaan SPM sebenar.

Diharapkan, Calon SPM 2013 mengambil iktibar dari pengalaman calon SPM tahun terdahulu dan memantapkan teknik menjawab untuk menjamin anda mendapat keputusan terbaik.

Semoga semua Calon SPM 2013 berjaya memanfaatkan dokumen ini.

Selamat berjaya...
Komen keseluruhan bagi kesilapan2 biasa yang dilakukan dalam Peperiksaan SPM sebenar.

Diharapkan, Calon SPM 2013 mengambil iktibar dari pengalaman calon SPM tahun terdahulu dan memantapkan teknik menjawab untuk menjamin anda mendapat keputusan terbaik.

Semoga semua Calon SPM 2013 berjaya memanfaatkan dokumen ini.

Selamat berjaya...

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Cikgu Faizal on Oct 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/10/2014

pdf

text

original

 
1511/2 SAINS 2
Sains 2
1
Kupasan Mutu Jawapan SPM 2010
BENTUK KERTAS SOALAN
Kertas Sains 1511/2 mengandungi 3 bahagian:
 
Bahagian A: Mengandungi 4 soalan struktur (no 1-4) yang menguji KemahiranProses Sains.Bahagian B: Mengandungi 5 soalan struktur (no 5-9) yang menguji KonstrukPengetahun dan Kefahaman. Jumlah markah 30.Bahagian C: Mengandungi 3 soalan esei. Soalan 10 menguji Konstruk KemahiranProses Sains. Soalan 11 dan 12 menguji Konstruk Kefahaman dan Aplikasi Sainsiaitu berkaitan membuat keputusan, menyelesai masalah dan mengkonsepsi.Soalan-soalan ini merupakan soalan pilihan dimana calon dikehendaki menjawab 1soalan sama ada soalan no 11 atau 12. Jumlah markah 10.
PRESTASI KESELURUHAN
Calon mempamerkan mutu jawapan yang lebih baik. Calon dapat menjawab soalan-soalan di bahagian A, B dan C dengan baik mengikut kehendak soalan. Semuakemahiran yang diperlukan oleh calon seperti kemahiran proses sains, pengetahuandan kefahaman sains serta kemahiran aplikasi sains dapat dikuasai oleh calonuntuk menjawab soalan.
PRESTASI MENGIKUT KUMPULAN CALONKumpulan Tinggi
Calon dalam kumpulan tinggi didapati meningkat bilangannya jika dibandingkandengan tahun sebelumnya. Prestasi calon menunjukkan mutu jawapan yang sangatmemuaskan. Jawapancalon adalah terancang dan mematuhi kehendak soalan.Calon kumpulan ini mempersembahkan mutu jawapan yang tinggi dalam bahagianC terutama soalan C10 iaitu kemahiran mengeksperimen. Calon mempamerkankemahiran berfikir dan strategi berfikir yang tinggi iaitu konstruk menyelesaikanmasalah dan membuat keputusan. Calon mempunyai kemahiran saintifik yangtinggi. Dengan itu calon berkebolehan merancang eksperimen dengan baik.Kemahiran berkomunikasi calon adalah sangat baik. Calon boleh membuat analisisdata dan mempamerkan jawapan dalam bentuk graf atau carta dengan tepat.
 
Sains 2
2
Kupasan Mutu Jawapan SPM 2010
Kumpulan Sederhana
Calon dalam kumpulan sederhana juga meningkat bilangannya. Calon bolehmenjawab semua soalan tetapi kurang menjawab dengan tepat dalam bahagian Cterutamanya soalan 11 iaitu konstruk menyelesaikan masalah. Ada peningkatanmutu jawapan bagi Soalan C10 iaitu soalan mengeksperimen.Walaubagaimanapun, calon masih keliru dalam mengenalpasti pembolehubah,menyenarai radas dan bahan dan penjadualan data. Prestasi calon di bahagian Amemuaskan. Jawapan kurang tepat dalam soalan bahagian B iaitu soalan B 7 danB 9. Didapati calon kurang menguasai kandungan tajuk tersebut. Calon masih tidakboleh memberikan definisi secara operasi dengan baik. Calon cuba menjawabsoalan C 12. Walau bagaimana pun, kualiti jawapan adalah sederhana kerana calontidak dapat menguasai kehendak soalan C12(a).
Kumpulan Rendah
Mutu jawapan calon kurang baik. Kebanyakan calon tidak menjawab bahagian C.Jawapan calon tidak mengikut kehendak soalan. Jawapan tidak terancang danlaras bahasanya adalah lemah. Calon juga tidak dapat menjawab soalan konstrukpengetahuan dan kefahaman di bahagian B kerana pengetahuan sainsnya sedikit.Kemahiran saintifik dan kemahiran berfikir adalah lemah.
PRESTASI TERPERINCIBAHAGIAN ASoalan 1
Kekuatan calon ialah boleh mengukur panjang daun dengan tepat, mengelas datadengan tepat dan melukis carta bar dengan betul seperti contoh (a), (b) dan (c) dibawah.(a)(b)
 
Sains 2
3
Kupasan Mutu Jawapan SPM 2010
(c)Kelemahan calon ialah tidak dapat melukis carta bar dengan kelebaran yang tepatseperti contoh (a) di bawah. Calon juga cenderung melukis dua bar untuk satubacaan yang akan memberikan 6 bar daripada 3 bar sahaja, seperti contoh (b) dibawah.(a)(b)

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
C Pn Noor liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->