Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Manastirea Plaviceni

Manastirea Plaviceni

Ratings:
(0)
|Views: 7|Likes:
Published by sever1980
Momente istorice
Momente istorice

More info:

Published by: sever1980 on Oct 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2013

pdf

text

original

 
Manastirea Plaviceni
Manastirea Plaviceni
 Manastirea Plaviceni, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Alunisul, este o manastire decalugari cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil,important monument arhitectonic din Tara Romaneasca a epocii lui Matei Basarab,astazi aflat in faza de reconstructie. Manastirea Plaviceni este situata in sudul tarii, in arealul comunei Plopii Slavitesti din judetulTeleorman. Ruinele manastirii sunt situate in lunca inundabila a Oltului pe raza satului Dudu, laaproximativ 33 de kilometri Nord-Vest de Turnu Magurele si 30 de kilometri sud de localitateaDraganesti-Olt.
 
 Pe locul manastirii a fost mai intai o biserica. Se spune ca aceasta  biserica a fost ridicata de Doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazul,care, urmarita de turci, s-a ascuns intr-un alun mare, astfel a scapat de urmaritori. Pentru a-I multumi lui Dumnezeu ca a ocrotit-o a ridicat pe acel loco biserica, iar trunchiul alunului l-a lasat altar de rugaciune. Mai tarziu, pe acelasi loc, VorniculDragomir a ridicat aceasta manastire. De aici si numele de Manastirea Alunis.Schitul este ctitorit de marele vornic Dragomir de Plaviceni, in timpul domniei lui MateiBasarab, intre anii 1646-1649.
 
Aflata astazi intr-o avansata stare de ruina, arhitectura initiala se releva numai din resturile bisericii, ale zidurilor de incinta si turnului clopotnita, precum si din datele obtinute in urmasapaturilor arheologice efectuate intre anii 1995-2000.Biserica"Arhanghelul Mihail"este construita pe un plan treflat, specific arhitecturii manastiresti a epocii cand a fost ctitorita. Impunatoare si bine proportionata, are dimensiunile medii de 20.5metri lungime si 6.5 metri latime in dreptul absidelor laterale.In pronaos au fost dezgropate trei morminte cu cripta, probabil apartinand ctirorilor. Zidul cedespartea naosul de pronaos este de masiv strapuns de o deschizatura. Pictura murala interioara,aflata si ea intr-o stare deplorabila, inca mai pastreaza portiuni din cea originala, atentia fiindatrasa de fresca votiva care, in urma studierii atente de catre specialisti, surprinde un adevaratalbum genealogic al familiei ctitorului.Pe exterior, lacasul de cult, era inconjurat de un brau de caramizi asezate in forma de dinti.Portalul intrarii se remarca printr-un ancadrament ornat cu o superba decoratie litica ce imitasculptura in lemn.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->