Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
educatiaformala

educatiaformala

Ratings: (0)|Views: 4|Likes:
Published by Cristina Daniela

More info:

Published by: Cristina Daniela on Oct 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/21/2013

pdf

text

original

 
Educatia formala, nonformala, informalaEducatia este un fenomen care a aparut odata cu societatea umana sicare a suferit pe parcursul dezvoltarii societatii o serie de modificari. De laactiunea empirica de pregatire a tinerei generatii pentru viata sociala si panala actiunea fundamentata din epoca moderna, educatia a parcurs un drumlung devenind o stiinta autentica, cu legitati si statut propriu.In paralel cu evolutia conceptualizarii educatiei s-au impus la nivelconceptual, strategic si actional termini noi legati de diversificarea surselor influentelor educationale. Din perspectiva educatiei permanenteinvatamantul apare ca o etapa importanta in formarea individului, dar nusingura. Pornind de la conceptual de invatare si prin echivalenta cu acesta, ina doua jumatate a secolului XX Coombs si Ahmed au diferentiat trei tipuride educatie: formala, nonformala si informala.
Educatia formala
cuprinde totalitatea influentelor si actiunilor organizate si sistematice, gradate cronologic si elaborate in cadrul unor institutii specializate, in vederea formarii personalitatii umane; este educatiaintentionata, sistematica si evaluata, incredintata unor educatori cu o pregatire speciala.
Trasaturi caracteristice:
 
- este institutionalizata, realizandu-se in institutii destinate acestei activitatiin cadrul sistemului de invatamant;- este proiectata riguros sub aspectul finalitatilor, continutului si temporalsub forma documentelor scolare cu caracter oficial;- este organizata sub forma activitatilor instructiv-educative concrete incadrul procesului de invatamant;- este dirijata de un corp profesional specializat , specialisti pe domenii destudiu si persoane investite special cu facilitarea invatarii pentru o categoriede beneficiari cu un statut complementar- elevi, studenti;- este reziliata intr-un cadru pedagogic determinat, cu metode si mijloace de predare, invatare si evaluare cu functii pedagogice precise;- este intotdeauna evaluata social, potrivit unor criterii sociopedagogiceriguroase si vizeaza cunoasterea atat a rezultatelor activitatii instructiv-educative, cat si a procesului educational;- este generalizata, permitand accesul tuturor indivizilor la valorile siexperienta umanitatii;- este prioritara din perspectiva politicilor nationale privind dezvoltarearesurselor umane, fiind principala tinta a politicilor educationale.
Educatia nonformala
cuprinde totalitatea actiunilor organizate in modsistematic, dar in afara sistemului formal al educatiei (extrascolare, parascolare, periscolare). Traditional, aceasta forma de educatie a fostconsiderata in raport de complementaritate cu educatia formala subraportul finalitatilor, continutului, si modalitatilor concrete de realizare.
Trasaturi caracteristice
:
-marea varietate si flexibilitate a acestor situatii educationale;-caracter optional, facultativ;
 
-diferentierea continuturilor si a modalitatilor de lucru in functie deinteresele si capacitatile participantilor;-valorifica intreaga experienta de invatare a participantilor;Aceste tipuri de activitati se realizeaza in mediul socio-cultural camijloace de divertisment sau de odihna active, sub indrumarea cadrelor didactice; unele dintre ele vizeaza educatia adultilor (actiunile parascolare, actiuni de reciclare, de reorientare profesionala).
Educatia informala sau incidentala
include totalitatea influentelor neintentionate, eterogene si difuze, prin care fiecare persoana dobandestecunostinte, abilitati si aptitudini din experientele sale zilnice.
Trasaturi caracteristice:
-spontaneitatea contextului in care experienta educationala serealizeaza, ceea ce genereaza un efect discontinuu si nesistematic alacestora;-atractivitatea si diversitatea stimulilor educationali care fac caimpactul formativ sa fie relevant si semnificativ pentru subiect;-absenta restrictiilor sau a standardelor, care stimuleaza nevoia decunoastere autonoma, libera a persoanei;-varietatea continutului informational, acoperind toate domeniile decunoastere;-caracterul dominant al valorilor promovate, functie de specificulsocio-cultural al comunitatii de apartenenta si de aspiratiile morale sispirituale ale subiectului;-efectele “perverse” ale acestor experiente educationale, atunci candsunt in contradictie cu valorile promovate de educatia formala.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->