Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Darurat Tanah Melayu

Darurat Tanah Melayu

Ratings: (0)|Views: 491|Likes:
Published by pnyu

More info:

Published by: pnyu on Jul 30, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2012

pdf

text

original

 
DARURAT
Darurat Tanah Melayu
merupakandarurat yang telah diisytiharkan oleh kerajaanBritishdi Malaya dari tahun1948hingga tahun1960. Darurat ini diikuti dengan penarikan hak-hak sivil, pemberian kuasa istimewa kepada pihak polis, dan langkah-langkah lain yang bertujuan untuk mengongkong kegiatan politik haluan kiri,terutamanyaParti Komunis Malaya(PKM). Perang gerila merupakan sebahagian daripadakonflik yang sedang berlaku antara PKM dan parti haluan kiri yang lain dengan kerajaanBritish bermula dari penyerahkalahan Jepun pada tahun 1945 sehingga penandatangananperjanjian damai antara komunis dengan kerajaan Malaysia pada Disember 1989.
Punca darurat
Bolehlah dikatakan bahawa segala bermula selepas pendudukan Jepun 1942-1945. PKMdan MPAJA (Malayan People Anti Japanese Army). Nasionalisme orang Tanah Melayu yangtelah dipengaruhi oleh orang Jepun semasa pendudukannya telah mendorong kepadamereka supaya ingin bekerajaan sendiri.Pembunuhan seramai tiga orang pengurus ladang berbahasaInggerisdiSungai Siput,Perakpada tahun1948, telah menyebabkan kerajaan mengisytiharkan
darurat
diseluruh Tanah Melayu. Sebulan selepas itu PKM diharamkan. Yang paling teruknya, boleh dikatakan dengan pengharaman PKM oleh kerajaan Britishkerana dianggap sebagai parti politik yang radikal. Pengharaman ini telah menimbulkanketidakpuasan hati oleh kebanyakan ahli dalam PKM kerana jasa mereka telah dilupakanoleh British semasa dalam penentangan Jepun.Dengan itu, ketua PKM, telah mengubahkan dasarnya yang bersikap sederhana kepadabentuk yang agresif, iaitu dengan pembunuhan. PKM memulakan dengan mogok bersamadengan kesatuan sekerja, serta penubuhan Persatuan Buruh Baru (New Democratic YouthLeague).Namun, pemogokan itu telah gagal dan undang-undang yang baru dibuat oleh Britishuntuk melemahkan PKM, seterusnya PKM menggunakan serangan bersenjata untukmendapatkan apa yang mereka dirasa patut.Hubungan PKM dan British yang semakin teruk dan setelah Chin Peng sebagai ketua yangbaru, gerakan bersenjata dibuat, dengan pembunuhan 3 ketua Kuo Min Dang (KMT), dan3 orang pengurus ladang getah yang berbangsa Eropah, termasuk 1 penolong, pada 12-6-1948 dan 15-6-1948. Darurat Negeri diisytiharkan di Johor pada 19-6-1948.
 
Langkah mengatasi darurat
Undang-undang Darurat telah diisytiharkan. Antaranya adalah termasuk:1.Parti politik yang bersifat radikal diharamkan.2.Sesiapa yang disyaki dengan kegiatan komunis akan ditangkap, serta dibuangnegeri.3.Hukuman bunuh dibuat untuk sesiapa yang dianggap bersuhabat dengankomunis.Pada masa darurat kira-kira 40,000 tentera termasuk beberapa rejimenaskarMelayutelah dikerah untuk menghapuskananasir komunis. Mereka dilengkapkan dengan peralatan kelengkapan perang, sepertimeriam,kapal terbang, dankapal laut. Ketenteraan British juga telah diperketatkan. Polis British dan mata-mata khas telahbertambah ke 70,000 orang. Home Guarddiperkenalkan supaya lebih banyak orang yang mampu membanteras komunis, iaitu sebanyak 200,000 orang. Bantuan tentera dariKomanwel (British, Australia, New Zealand, Gurkha dan Fiji), Polis Khas dan PerkhidmatanNegara telah dibuat.Perintah Berkurung telah dibuat di kawasan yang telah mempunyai pengaruh komunis.Kawasan Putih dan Hitam telah diperkenalkan supaya British boleh memudahkan prosesmereka dalam membanteras komunis. Kawasan Putih adalah bermaksud kawasantersebut telah bebas daripada anasir komunis, dan sebaliknya yang ada pada kawasanhitam. Antara semua negeri, Melaka adalah negeri yang pertama mendapat gelaranKawasan Putih.Sekatan jalan raya dan kawalan kampung telah dibuat oleh Home Guards di kawasanyang mungkin sebagai kawasan yang mempunyai pengaruh komunis, dengan itu, merekaboleh menyemak sesiapa sahaja dan juga berhak merampas barang yang mereka ada.Kad Pengenalan diwajibkan supaya mereka boleh menangkap sesiapa sahaja yang tidakada kad pengenalan. Kerajaan British telah mewajibkan semua penduduk Tanah Melayumesti membuat kad pengenalan sebaik sahaja mereka berumur 12 tahun sahaja.
 
Sir Harold Briggs juga melancarkan rancangannya (Rancangan Briggs) untukmembanteras komunis. Rancangannya adalah termasuk:1.Penempatan semula orang Cina. Ini adalah kerana sebahagian besar daripada ahliPKM adalah orang Cina, dan banyak orang Cina telah tinggal di kawasansetinggan semasa pendudukan Jepun (Rujuk pendudukan Jepun). Dengan kawalandari orang Cina, jadi masalah untuk membanteras komunis adalah lebih senang.
2.
"Kampung baru" telah diperkenalkan. Kampung telah dibina di bahagian kawasanbaru yang dipilih adalah dibuat untuk menempatkan orang Cina.Kedua-dua langkah ini adalah penting, kerana kawasan setinggan orang Cina dianggapsebagai sarang untuk PKM dan tempat PKM untuk mendapatkan maklumat sertamakanan. Dengan setiap Kampung Baru yang dikawal oleh Home Guards, jadi peluanguntuk PKM and Min Yuen (pengintip PKM) untuk memberi malumat dan barang keperluankepada PKM yang melancarkan serangan gerila.Meskipun pasukan keselamatan telah diperkuatkan, namun tindakan ketenteraan secaralangsung untuk menghapuskan komunis kurang berjaya. Ini kerana kumpulan komunistidak bertempur secara berdepan. Tetapi mereka menjalankan tindakan secaragerila. Terdapat juga kumpulan yang membantu dan memberi sokongan kepadaParti KomunisMalayaiaituMin Yuen. Undang-undang darurat telah ditamatkan pada 31 Julai1960. Dalam tempoh 12 tahunperintah darurat dilaksanakan, kira-kira 11000 nyawa terkorban, termasuk 2500 orangawam.Bagi menangani ancaman komunis, secara ringkasnya, pihak British telah melaksanakanbeberapa dasar:-1.Pembahagian daerah kepada kawasan putih dan kawasan hitam.2.Memindahkan setinggan berhampiran hutan ke kawasan selamat terlindungdaripada peras ugut pengganas dalam rancangan yang dikenali sebagai kampungbaru.
3.
Pengenalan sistemkad pengenalan bagai memudahkan seseorang itu dikenal pasti.4.Menggunakan pengangkutan udara bagi membawa tentera bagi menggempurpengganas. Sekarang ini dikenali sebagai kumpulan tindak pantas. Setiap kalipengganas menyerang, mereka akan diburu habis-habisan bagi melemahkansemangat mereka bagi menyerang (discourage).5.Memperkenalkan ISA.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Masnawi Said liked this
keenureeves liked this
ctzam1203 liked this
Zalina Ahmad liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->