Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Newsletter volume 5 Issue 41.pdf

Newsletter volume 5 Issue 41.pdf

Ratings: (0)|Views: 46|Likes:
Published by AACO
Newsletter volume 5 Issue 41.pdf
Newsletter volume 5 Issue 41.pdf

More info:

Published by: AACO on Oct 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

 
kete respect qe te ben populli yt.(Kam para-sysh president Obamen nga I cili kemi shume per te mesuar .Perparesi per presidentObamen eshte populli I tij, ai popull qe ezgjodhi.Dhe ai asnjehere dhe ne asnje kohenuk ka shprehur qe “ishin fjale fushate”, por  perkundrazi po lufton me force te rindertojeshtresene mesme amerikane si dhe te ndihmo- je studentet te mos paguajen % per borxhinqe marrin per shkollen, si dhe per te aksiden-tuarit apo veteranet.Perparesi per te nuk eshte biznesi I madh por biznesi I vogel qe tandihmoje ate .Ne antiteze me presidentObamen shohim ne Shqiperine e derrmuar nga disa palo politikane qe e kthyen vendin simall te babait.Andaj dhe populli I denoi me 1milion vota .Por cndodhi me tej .Ku shkuanketa 1 milion vota qe denuan dhe larguankriminelet nga qeveria , me ke u pasua? Kush po mendon deri sot per popullin qe I dhavoten dhe e hipi ne ato karrike te shenjta ? ??Perse keta qe populli u dha mirbesimin eshperdorojne kete mirbesim te tij.Cfaj ka populli I shkrete per kete? Kush e pengonKM e sotem te pregatise draftin per ndry-shimin e sistemit zgjedhor qe eshte a-ja edemokracise ne bote , ku te gjithe te kandi-dojne te barabarte , deputetet te kandidojneme emra dhe presidentin ta zgjedhe populli?Te kete hapsire per deputete te pavarur si dhete respektohet diaspora qe eshte e injoruar 23vjet te kandidoje dhe te votoje per vendlindjen? Shenja t e para te neodiktaturesse kesaj qeverie te sapoardhur I shohimkryesisht ne zgjedhjet bashkiake, ku nje KQZkraci dhe konsolidonte dy neodiktatore( sipas platforms ramiziste qe shperbeuPPSH ne PD dhe PS .)Si mund te va-zhdojm me kete system ku vazhdojme te jemi ne nje forme te re diktature me tesprovuar se ajo ramiziane .Akoma nuk poshohim rilindje , ate rilindje qe popullikerkonte te filloi, por per fat te keq jo qes’po fillon por po konsolidohet nje formetjeter neodiktature.Populli qe largoi njeneodiktator nje kriminel me 1 milion vota po zhgenjehetme ardhejn e tyre ne pushtet.Se pari , akoma s’po shohim ndonje tenta-tive per te ndryshuar sistemin nga I cilifilloi korrupsioni galopant I qeverise semeparshme si dhe vrasjet macabre.Akomanuk po shohim ndonje drite te gjelbert sedo te nisin reformat per nje rilindje tevertete jo te rreme .Ne pergjithsi kur  populli te beson per gjene me te shtrenjte jeten e tij duhet tu jeshe mirnjohes per 
POPULLI VOTOI PER TE LARGUAR KRIMINELET POR JO PER TE
SPECIALPOINTS OFINTEREST:

Albanians voted toget rid of a dictator!!

No Sided articlesand no restrictionfor our members,our guest and ourfriends.

Latest needs for ourcommunity and thelatest resolutions

Our Free Voicethrough our words.
INSIDE THISISSUE:
Votimet
Faqe1,3
Masakra
Faqe1-5
Erisa Xhaxho,
Faqe2-3,4-5
Raimonda Moisiu,Afrim Krasniqi,Vullnet Mato,
Faqe5-79, 12
Vasil Tabaku,Cezar Ndreu,
Faqe6-77,-9,10-1417-19
AdresaAnetaresimi
Faqe28
“NEW LIFE” JETA E RE
Our Words Weekly Issue 
Tetor 28, 2013 Volume 5, Issue 41
Masakra serbe e vitit 1913, vriten 620 burra e djem në fshatin Topojan (fq.5)
 
Masakra serbe e vitit 1913, vriten 620 burrae djem në fshatin Topojan
TOPOJAN O MOS VDEKSH KURRË,KE SHKRUE EMNIN NËFLAMUR!Krejt Opoja për 3 vjetS’mun’ pastroj vendin e shkretë…”Me armë në dorë ra në llogoret e luftës në lakune Gllobocicës Baftjar Dana, Esat e Brahim Iseni,Arif Muharremi, Qazim Bislimi, Shaqir Hasa e i plagosur Ferruk Tafili. Ende pa u ftohur grykat e pushkëve të luftëtarëve të bajrakut të Topojanit,në përgjigje të thirrjes së Islam Spahisë dheRamadan Zaskocit, zunë llogoret në Kolosjanmë 15 nëntor 1912, ku në ballë të sulmit ishinmbi 3 mijë luftëtarë në krye të të cilëveqëndronte Ramadan Cajki, Jemin Alia (Zyberi),Sali Spahia, Osman Lita, Bajram Gjana, CenDaci, Sul Elezi etj. Heroizmin e luftëtarëve të betejës së Lumës në qafën e Kolosjanit e kanëtrajtuar shumë studiues, pena të holla e të vyerae s’lind nevoja ta trazoj por për kontributin eJemin Alisë në ballë të trimave të Topojanit dotë shënoj: Qe impuls i madh rreshtimi iluftëtarëve të Topojanit nga llogoret në Gllobo-cicë drejt e në Kolesjan, çka e thotë kënga:“Te madhe briti Islam SpahiaBini burra se erdh BrekijaPara u prinë Jemin AliaJemin Alia tufë e fesTan asqerin do ta pres…Ber Jemini nje topall / Tan asqerin e çiti n’hall”Dhe lufta për mbrojtjen e trojeve tona vazhdone gjaku s’rreshti së derdhuri e kënga pa refrenvazhdon kësaj radhe për betejën e Koritnikut(Pikëllimës)Tetor 1913 – viti i Konferencës famëkeqe tëAmbasadorëve në Londër ku Fuqitë e Mëdhasakatojnë hapësirën shqiptare duke e copëtuar atë në favor të shovinistëve fqinjë – objekt ikësaj masakre ishte dhe krahina jonë, e cila përballë hordhive serbe rreshtohet në Koritnik:
Votat e Shqiptareve
POPULLI VOTOI PER TE LARGUAR KRIMINELET POR JO PER TE VEN-DOSUR HARPAGONETA DO TE VAZHDOJE QEVERIA E RETE NDALE TRANZICIONIN APO AJOESHTE VETE NJE QEVERI TRANZI-CIONI…
(QEVERIA ASISTENCE “CROWNAGENT “ PER SHERBIMIN DOGANOR)? Në pafshi ndonjë ditë të bëhem copëranga marazi, siç thonë, të plas, t'ia bëj "krak" jo kujtimet e Trojës, as gjarpërinjtë monstra, po indiferenca juajdo të bëhet shkak I.KadareJemi ne ditet e fundit te muajit tetor .Ngagjithe ai I nxehte I madh deri me 23 qer-shor , ai tension I madh electoral ku populli pervec temperatures se kohes kish dhetemperature e larte te semundjes 23 vjecareqe I varferoi deri ne kocke ne Shqiperi , mene fund I clriruar nga ajo teperature besoidhe shpresoi qe me ne fund do te stabi-lizohej ajo temperature shkaterruese per ta.Shpresoi, shume , aq shume sa duroi per te fituar.Por cndodhi .Megjithse kane kaluar 50 dite , 10 dite me shume se te dyzetat ,gjithe ato premtime ne fushaten elektorale ,ai program qe ne jemi rilindja akoma s’po eshohim kete rilindje per popullin shqiptare……Si mund te kemi rilindje kur vete vazhdojmeme sistemin dictatorial , me ate system qekrijoi dictator te rinj me 2008, me ate sys-tem qe frenonte forcat progresiste per demo-
 
Page 2 Our Words
ÇËSHTJE TË STRATEGJISË MAR-KETING TË SHËRBIMEVE TËPËRDORURA NË TREGUN E SIG-URIMEVE NË SHQIPËRIMA.ERISA XHAXHO
Aspekte te tjera unike Shërbimeve FinanciareRezultateKompanitë e sigurimeve mënyrë të koordinuar herë rrisnin tarifatnë maksimum dhe më pas i ulnin ndj-eshëm ato.Shqipëri vijon mbetetende problem raporti mes siguracionit që paguajmë për automjetet dhedëmshpërblimit që marrim në raste aksi-denti.Luhatja e çmimit TPL-vetë makinave ka ulur besimin e klientëve, tëcilët presin momentin kur siguracioni tëulet.Liberalizimi ka bërë LiteraturaInformacin i mbledhur , rreth produkteve të tregut, pranë shoqërive : Atlan-tik , Intersig , Insig , Sigal , Sigma, Interalba-nia, EurosigmaArmendáriz de Aghion, B. &Morduch, J. (2005). “The Economics of Microfinance”Churchill, C., Reinhard, D. &Qureshi, Z. (2006). IntoAction:“Microinsurance – Making insurance work for the poor”, Report Summary Microinsur-anceconference, MunichNevruz Koçi, Sherif Bundo, ZenelShalari, “Pasiguria dhe Sigurimet” (2002)Von Neumann–Morgensternutility theorem, Wikipediaështë një problem më vete.Ky numër ka ardhur duke urritur dhe duhet që të ketë një kontrolledhe për këtë aspekt, pasi përbën kosto.Gjithsesi, çmimet që aktualisht aplikohennë vendin tonë janë realisht disa herë të ulëta sesa në Europë, ndër më të ulëtatnë botë”.Liberalizmi i tregut të sigurimit tëdetyrueshëm të mjeteve të transportit karezultuar me efektin e kundërt që pritej,duke pasur një çmim standard.Kompanitë e sigurimeve Shqipëri rezultojnë me mungesa të thek-suara në strategjitë e marketingut , kjo sirezultat I mungesës së eksperiencës ,mungesës së personet të trajnuar, strate-gjive “agresive” dhe konkurrencës “të pandershme”siguracioni një javë të kapë vlerën e 22mijë lekëve dhe javën tjetër të 8 mijëlekëve. Nëse me liberalizimin pati një uljetë madhe të çmimeve që nga drejtues tëkompanive të sigurimeve janë quajtur edhe ulje të rrezikshme, tashmë çmiminuk është më në ato nivele.Tarifat e primit pas liberaliz-imit, të cilat patën një ulje të përkohshme,që ishte e rrezikshme, nuk krijoninmundësi që të paguheshin dëmet e klien-tëve.Nga ana tjetër duhet vlerësuar që 45 për qind e automjeteve në Shqipëri janë të pasiguruara. Dëmet e papaguaranga mjete të pasiguruara ndaj mjeteve dheklientëve të makinave shqiptare janë 4.2milionë euro sot, që presin të paguhen.Tregu i sigurimeve duhet shkojë drejt tarifave reale, të cilat mund tëkontrollonin dëmet ndaj klientëve”. Niveli tepër i lartë i mjeteve të pasiguruara
ÇËSHTJE TË STRATEGJISË MARKETING TË SHËRBIMEVE TË PËRDORURA NË TREGUN E
të ulet në bisedime, atëherë shqip-tarët, në hapësirën politike të vetduhet të krijojnë sistem paralel.Krejt kjo, në rrugën paqësore, politike dhe demokratike. Mjaftonmosbindja civile, pasive apo ve- pruese e shqiptarëve, që Maqedoniafragjile të lëkundet dhe që nacional-istët maqedonas të fillojnë të men-dojnë në mënyrë racionale.Çfarëdo qeverie në Shkup, pa shqiptarët në të, s’do të kishtelegjitimitet – as të brendshëm e as të jashtëm. Maqedonia, pa shqiptarëtnë qeveri, pëson infarktvdekjeprurës.Asnjë bashkësi etnike nëEvropë nuk është e nëpërkëmbur sishqiptarët në Maqedoni, të cilëtrreth një fronti politik të përbashkët;- Të hartojnë projekt kombëtar për zgjidhjen reale tëçështjes shqiptare nëMaqedoni;- Ta shpallin të pavlefshëm kushtetutën ekëtij vendi;- T’i propozojnë palës maqedonase afatkonkret për fillimin e bisedimeve për njëmarrëveshje historikendëretnike.Po qe se palamaqedonase nuk pajtohet
INJORIMI IMARRËVESHJES SËOHRIT APO INTER-PRETIMI INJËANSHËM I SAJ – GJENERATOR KRIZENË MAQEDONI ngaXhelal Zejneli
Partitë politikeshqiptare:- Duhet tandërpresin veprimin e tyrenë institucionet e sistemit;- Të vënë morato-rium mbi veprimtarinë partiake;- Të bashkoheni
INJORIMI I MARRËVESHJES SË OHRIT APO INTERPRETIMI I NJËANSHËM I SAJ – 
 përbëjnë 30% të popull-sisë së përgjithshme të saj, përballë një grupi etnik paidentitet. Politikarepresive e Gruevskit ua përkujton atyre kohën e perënduar të opresionitrankoviqist. Kur ështëfjala për shqiptarët,ndërmjet VMRO-së sëGruevskit dhe gligo-rovistëve proserbë, nuk kaasnjë dallim. Te asnjëri prej tyre, shqiptarët nuk duhet të gjejnë partnerëstrategjikë. Shqiptarëtkurrë, në asnjë rrethanëdhe për kurrfarë interesi,flamujt partiakë nuk duhett’i lidhin me flamurëte “partnerëve” sllavë.Kriza e tash-me ndërmjet faktorit politik shqiptar dheatij maqedonas ështëedhe pasojë e vitit2006, kur shqiptarëtrendnin të hynin nëqeveri edhe si hum- bës. Qeveria e tashmeështë e paqëndruesh-me. Në një qeveri tëre shqiptarët duhet tëhyjnë me platformë tëstudiuar në hollësi.Faktori politik shqip-tar duhet t’ia bëjë medije palës maqedo-nase se nuk hyn në
It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
qeveri pa qëllime politike dhe paideal kombëtar. Të jesh në qeveri pa qëllim politik dhe pa idealkombëtar, do të thotë se je bërë pjesë e saj për interesa të indi-vidëve, të grupeve dhe të koni-unkturës.Fërkimet brenda faktorit politik, jo vetëm që janë të arsye-shme, por edhe të domosdoshme.Jo përplasje për të zënë pozita, por dallime në pikëpamje në funksiontë kauzës. Politikanët, jo gjith-monë duhet të jenë pragmatikë.A nuk është kontradiktore:edhe të jesh pjesë e qeverisë, edhetë sillesh si opozitë?! A nuk është paradoksale: edhe të jesh ministër i qeverisë, edhe të botosh shkrimekundër saj?!Çështjet kombëtare me
Immigration reform NOW!!!She did not ask whatreligion or race thepoor were she justhelped them!!!
Consult on that...or is it to close toyour pocket??Where are the stolen funds??? Who was in charge of the false projects??? UNDP budget public infor-mation!!! One Name….L.R. aka L.XHDEADHis action still echo worldwide...act now r suffer lat-er…..Why has she not resigned yet?No one elected her? Why thevoice of the people is not beingheard???What’s hiding behind her?Bankers Petroleum needs t returnthe funds back to Albania rightfulowners and explain the Englishaccounts to the foreigners
 
Page 3 Volume 5, Issue 41
Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyrePOPULLI VOTOI PER TE LARGUAR KRIMINELET POR JO PER TE VENDOSUR HARPAGONET
e cunguar jo e bazuar ne ligj dhekushtetute injoron kandidatin e FRDsepse duhet te fitojne militantet e PD?Akoma kemi heshtje apo me keq PSkerkon koalicion me FRD qe per muaFRD ben shume gabim qe ben koali-cion me PS per te fituar bashkine eKorces nder kohe qe FRD te ngrejezerin per ndryshimine sisitemitzgjedhor , system ai qe nuk do taeleminonte kjo KQZ e cunguar sepseata do te kishin vezhguesit e tyre ne baze.Perse FRD nuke ngre zerin qeurgjent te plotesohet KQZ e cilaeshte jofunksionale antikushtetuese temarre vendime me eleminuar kandi-datin per bashki te FRD.Ja praneglizhenca e FRD , mosngritja ezerit te saj per mosndryshimin esistemit megjithse kane kaluar 50dite , demtoi imazhine demo-kracise.Perse Km nuk e pregatit se pari draftin e ndryshimit te sistemit por as qe I ndjehet zeri per kete (seme sa kuptojme shyqyr qe hipi ne atekarrike ) se ate qe organizoi me 21 janar sipas ketyre veprimeve s’paskaqene per popullin qe deri me sotakoma spo I permend per t’i ndesh-kuar vrasesit e 21 janarit por ben te paditurin ( kur vete I organizoi por nuk doli ne demonstrate por vetem seqendroi lart tek kullat duke vezhguar nga lart si ne kullen eifel demostrues- perdorim per te huajt? Rilindasite shkrine pasurine e tyre per kombin jo per te huajt.Cju pengon te anulloni koncensionete huaja qe kane marre naften dhemineralet shqiptare ? Perse nuk kontrolloni parate qe I ka dheneShqiperise BB dhe Jambarber Malltezi I perdori sikur ia fali babai? Zonja 3 milioneshe persenuk vendoset para drejtesise .Jute pregatisni dosjen e saj, cju pengon? Prandaj ne shikojme teGARE E FUTUR NE LISTAT EZEZA NGA BB te na bejeasistence.Zoti Km I Shqiperise jeni gabim ne ate rruge qe po efusni Shqiperine ,Stop.Ne ju themiStop sa s’eshte vone .Stop po errenoni dhe ju popullin.Perse nuk forconi drejtesine , ligjin por kerkoni te paguani te huajt me parate e shqipatreve kur populliska kothere buke ne tavo-line .Cfare rilindje do te beni jukur parate e popullit I vini neit qe po vriteshin, kur u dogj kati I pare I kullave po u vinte zjarri neate kolltuk ku pinin kafet esuksesit , u ngriten menjehere edolen jashte , ndersa zotin Ngjela Icili qendroi ne ballet e de-mostruesve duke protestuar einjoroi ne mynyre te hapur dhe 21 janarin e harroi( nuk bera fushatete prangos njerezit, fjala e tij megazetaren Ilva Taren)…..po per cfare e bere fushaten zoteri tehipje ne ate karrike dhe tembeshtetesh zonjen Blair per temos humbur kuncensionin e naftesshqiptare qe ia fali qeveria ber-isha , per te mos humbur milionatqe fiton nga Shqiperia dhe popullieshte ne varferi dhe ju kerkoni para borxh nga BB se eshte arka bosh ????????/c’hipokrizi e castit…..s’kemi me cfare te paguajme punonjesit.Ne ju themi kenizoteri , dhe keni shume .Shqiperiaeshte nje perle buze Adriatikut eJonit.Eshte nje thesar I pacmuar ku te huajt po behen bilionere dheshqiptaret po rrenohen ne maksi-mum sepse ju nuk mendoni per  popullin por per xhepat tuaj.Perseduhet te miratoni nje kompani tehuaj per asistence ne dogana ,kompanine CROWN AGENT ,AGJENCI PRIVATE BULL- ju jo nje KM te rilindjes por te rivdekjesse shqiptareve.Nese ju nuk ndryshonisistemin zgjedhor , nese ju nuk largoni tehuajt nga koncensionet qe ua dhakrimineli qe e largoi populli me 1 milionvota , nese ju vendosni miqte tuaj nekompani te fuqishme mendoj qe populliu zgjua, 21 janarin ata se kane harruar kurre sepse po te harrojne 21 janarin dote harrojne vetveten( ndersa ju sic eshohim e keni har-ruar se nuk de-mostruat por Ishikuat si ne nje filmreal nje tragjedi qe po luhej mbi trupat eshqiptareve te pa- jete.)Zotin Ngjela eeleminuat ne vend qeti jepnit vendin qemeritonte sepse ishai ne balle te de-mostruesve jo ju zotiKM .Andaj ju mundta harroni 21 janarin por jo shqiptaret.Jumund te harroniGerdecin , por joshqiptaret, ju mundta harroni Skardilad Konomin por joshqiptaret, ju mund ta harroni agjentinisa Copa por jo familja e tij dhe shqip-taret, ju mund ta harroni deputetin so-Vogël. Studjues të shumtë kanë pohuar prejardhjen e njëjtë të pel-lazgëve dhe etruskëve. Ndërsatoskët e Shqipërisë lidhen meEtruskët (ose trushët) dhe që uvendosën në Jugun e Shqipërisërreth viteve 40 p.e.s. pasi në Itali pati trazira ndërsa Epiri ishte i boshatisur, pasi Paul Emili moriskllevër gjithë epirotët (rreth150.000 banorë).[Parantezë. Vendosja e toskëve në jug të Shqipërisë ka krijuar idenë sedy dialektet toske dhe gege ndahennga lumi Shkumbin. Ose ju in-tereson ta reduktojnë shtrirjen realetë toskëve dhe të gegëve. Në këtëmënyrë nuk përfillet Homeri, qëgegët (gigas=gjigandët) i shikontetë shtrirë që nga Akrokeraunet(Himara) dhe nuk specifikohen siduhet dy ndarjet e mëdha gege dhetoske që në realitet janë Pellazgëtdhe Tirrenët (Etrurët=Etruskët) që janë një popull, sipas pohimeve tëhistorianëve. Etrurët jetonin nëAzinë e Vogël dhe u shpërngulën nëItali. Është për këtë arësye që di-alekti tosk është më pranë italishtesdhe më larg gjuhës së lashtë greke,ndonëse si shtrirje gjeografikelashtësi. Historia mo-derne nuk përfilli faktinse Perandoria Romake equajti gjithë Ballkaninme një emër, Ilirik. Kahistorianë që shprehinhabi që PerandoriaRomake e quajti Ilirik gjithë Ballkanin. Ndërkohë që Roma enjihte etninë e fiseve që përbënin Ballkanin. Atavetë ishin pasardhës tëfiseve trojano-dardane qëlëvizën pas rënies sëTrojës. Një pjesë e tyrelëvizi drejt Europës dhenjë pjesë mbeti në Ball-kan, ku jetonin fise tëtjera të të njëjtit trungdhe të së njëjtës gjuhë.Romën e ndërtuan pasardhësit e Ene dar-danidit nga familjambretërore e Priamit tëTrojës. Në kohën e pushtimit romak tëBallkanit në drejtimin eRomës kishte edheetruskë që rridhnin ngaEtruria në Azinë e
Dibra, Maqedonia (elashtë dhe e re) dhe''Skavica'' (1) Nga Linda
 etj. Bashkimi i fjalëverokore shqip, që i japinkuptim fjalës, ështëmekanizmi me të cilinmund të kuptohen dhezbërthehen shumë fjalë jovetëm të gjuhës angleze por dhe të gjuhëve të tjera.Është për këtë arësye qëdibranët, sikurse edheshqiptarët në përgjithësi, ekanë të lehtë mësimin egjuhëve të huaja sepse nëthelb ato kanë fjalë shqipe, pasi gjuha shqipe ështëgjuha që qëndron nëthemel të gjuhëve in-doevropiane.Shqiptarët u quajtën pasardhës të ilirëve dhe uidentifikuan vetëm meIlirinë. Ndonëse ka pasur  përpjekje që të reduktonintrojet ilire vetëm në njëtrekëndësh alban, shumëmë i vogël sesa shtrirjareale që ka patur në
Dibra, Maqedonia (e lashtë dhe e re) dhe ''Skavica'' Nga Linda
 
(vijon)
toskët janë më pranë tyre,ndërsa dialekti geg ështëmë pranë greqishtes sëlashtë. Në këtëkëndvështrim merr kuptimedhe shqiponja dykrerësheqë shpreh shtrirjen gegë-toskë nga lindja në perëndim dhe jo nga veriunë jug.]Etruskët e Italisë kishin tënjëjtat rite sikurse edhefiset e Ballkanit. Sula,senator romak, ndeshet nëhistori në vitin 98 paraerës sonë, kur luftontekundër dardanëve “Nëkëtë kohë Sula mundi pjesërisht edhe dardanët,skordiskët, dalmatët dhemedët; të tjerët i mori në besë.” [Eutroppi] Siçshihet nga referenca për Sulën funksiononte riti i besës, sikurse edhe i betimit mbi gur. PashkoVasa në librin e tij“Shqipëria dhe shqiptarët”thotë: “Përpara se Sula tëlargohej nga Roma, për tëluftuar kundër Mitridatit,kërkoi nga Cina,drejtuesi i partisë sëMariusit, një betimsolemn, nëpërmjet tëcilit ai të zotohejsolemnisht se nuk dotë ndryshonteqeverisjen në Romë,gjatë mungesës së tij.Sula dëshironte qëkëtë betim, Cina, tëmos ta bënte për  perënditë romake, por sipas ritit të vjetër etrusk, të cilët ekishin trashëguar,këtë rit, nga pel-lazgët, dhe që bëhejmbi gurin e shenjtë.Cina e kreu betimin,duke vënë një gur, nëfillim, mbi shpatullate tij, e duke e hedhur  pastaj menjëherë prapa dhenjëkohësisht dukemallkuar veten, nëseai do të shkelte betimin.”. Ky betimështë i njohur edhe për dibranët.Skënderbeu dhe tendenca për tashtrembëruar atëKur lidha në fillim nocion Dibër,Maqedoni dhe “Skavicë” thashë që kam parë një korrelacion ndërmjet tyre. Për tëargumentuar këtë po trajtoj edhe sulminqë u ndërmor kohët e fundit ndaj figurëssë Skënderbeut, dhe synimi dashakeqas ikëtij sulmi.Tendencën për të tjetërsuar historinë eshqiptarëve e shikoj sot në tendencën për të denigruar figurën e Skënderbeutdhe për ta nxjerrë atë sllav. Pra jo vetëmlashtësia ishte jo shqiptare por edhemesjeta duhet të dalë jo shqiptare. Por nëse me lashtësinë dalin bllof, sepsedihet koha e ardhjes së sllavëve nëBallkan, me mesjetën mund të manip-ulojnë, pasi në këtë periudhë sllavëtishin konsoliduar disi në Ballkan dhemund të pretendojnë mbi territoret ku uvendosën. Dhe ndonëse krahina nga kukishte nënën Skënderbeu ishte shqiptare,meqenëse sot banojnë edhe sllavë kanëtë drejtë që ta quanin sllave. Nuk ështërasti i parë që historia shkruhet nga etashmja në të shkuarën. Këtë gjë kanë bërë edhe me grekët, ku çdo gjë paratyre quhet paragreke, ndonëse nuk është

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->