Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
19Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sociologija rada

Sociologija rada

Ratings: (0)|Views: 3,533 |Likes:
Published by Danielle_1

More info:

Published by: Danielle_1 on Aug 01, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/13/2013

pdf

text

original

 
Sociologija rada
Prof.Dr.sc. Josip Obradović
PREDAVANJA 2005/2006
 
Definiranje rada
Autori se ne slažu što pripada u rad: plaćeni ili plaćeni + neplaćeni.U najširem smislu, definicija: Rad je aktivnost kojom se mijenja prirodaili čovjekova okolina ( R. Brown, 1978).Sociolozi su se dosad bavili izučavanjem
plaćenog rada
.
Rad i ne-rad
Izvan znanstvenog interesa ostao velik broj aktivnosti: – Rad u kućanstvu – Briga za djecu i odgoj – Rad u dobrotvornim društvima i udrugama.
Rad u zemljama u razvoju
U zapadnim zemljama- plaćeni rad.U zemljama u razvoju- između 50 i 70% svih radnih aktivnosti odvija seu neformalnim organizacijama ili izvan organizacija, pa ga je teško definiratikao rad.Takav rad izložen je iskorištavanju.
Rad u povijesnim razdobljima
Različito značenje, uloga i prestiž.Antička Grčka- radili samo robovi; rad se prezirao.Stari Rim- slično gledanje.Viktorijanska Engleska- glorifikacija rada.Knjiga: Clayre: Biblija rada, 1851.- rad je doživljaj Boga.
-1-
 
Rad i klase
Za aristokraciju- rad neprihvatljiv, raditi jednako je sramoti.Za srednju klasu rad je moralna odgovornost.Za radničku klasu- rad je prisila, zbog čega često odbacuju rad, neprihvaćaju ga ili čak mrze.
Rad i anarhisti
Anarhisti- odbacuju rad.,Kao suprotnost Bibliji rada- Kropotkin (1883) kaže: Trebamo najprijezadovoljiti životne potrebe i doživjeti radost i slobodu, pa ćemo tek ondapočeti raditi”.Slično mišljenje: Lafargue (knjiga: Pravo na ljenost), na prvo mjestostavlja duhovni mir, a rad ga prema njemu remeti.
Rad i socijalni filozofi
Hegel- čovjek u nastojanju da dominira prirodom realizira svojudominaciju i humanost kroz rad.Marx- u ranim radovima: rad omogućuje samoaktualizaciju čovjeka ipruža mu zadovoljstvo.Rad i socijalni filozofi (2)
Morris
- slično mišljenje s Marxom, samo još radikalnije stanovište:klasa vlasnika se niti ne pretvara da radi.
Gorz-
osnovni kriterij u radu ne smije biti profit, nego zadovoljstvo iopća dobrobit zaposlenih.
Gorz
je preteča humanizma.
Suvremena gledanja na rad
Humanisti, socijalni psiholozi, sociolozi: Dubin (1962): središnjost radakao najvažnije životne aktivnosti- suprotnost je alijenacija.Argyris (1964): problem poimanja rada kao traženja smisla.Intrinzična motivacija i zadovoljstvo radom najizravnije povezani ssadržajem rada.
Suvremana gledanja na rad (2)
-2-
 
Imučan radnik
(Goldhorpe i sur. 1968) izučava vrijednosni sustav imotivaciju dobro plaćenih radnika- sličniji su srednjoj klasi. ( Dobra plaća bidokinula radničku klasu).• Pojam
orijentacija na rad
(80-ih godina)-razlike u orijentaciji međuspolovima i klasama.
Radno opterećenje muškaraca i žena
Prema podacima za EU: prosječni radni tjedan za muškarca: rad u kući iizvan kuće zajedno: 56 sati, a za ženu: 67 sati.Samo 22% muškaraca sudjeluje u pomaganju u kući.Za zemlje u razvoju vjerojatno su ti odnosi i nepovoljniji.
Spol i rad u domaćinstvu
Tijekom cijele povijesti ženama je pripadalo: održavanje kuće, briga zaukućane, odgoj djece, kao i poslovi izvan kuće koji se odnose na pomoć ibrigu za druge.Zbog toga su takvi poslovi izvan kuće bili feminizirani, te je postojalatendencija da budu i slabije plaćeni.Rad u kućanstvuPrimarno rad koji se ne plaća, zato je istraživanje bilo zapušteno.Izostavljanjem te teme iz istraživanja sociolozi su isključili veliki dioljudske aktivnosti koja ima značajne socijalne posljedice.
Orijentacija na rad
Tradicionalna pretpostavka- muškarci su orijentirani rad a žene na kućui domaćinstvo.Sve više pokazatelja govori o primjerenijoj podjeli prema profesiji, a neprema spolu.Pojedinci visokog obrazovanja, bez obzira na spol, orijentirani na radviše nego pojedinci nižeg obrazovanja.
Položaj rada tijekom povijesti
Rad je primarno društvena aktivnost.Zbog specifične socijalne situacije, rad je tijekom povijesti imao različituulogu, značenje i društveni položaj.
-3-

Activity (19)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Haris Bajramovic liked this
niko123ja liked this
sea_shepherd_1 liked this
Marin Komsic liked this
Marin Komsic liked this
Darthvaderw liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->