Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kursus Pengurusan Majlis Dan Protokol 2009

Kursus Pengurusan Majlis Dan Protokol 2009

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 2,869|Likes:
Pengurusan Majlis dan Protokol
Pengurusan Majlis dan Protokol

More info:

Published by: Mohamad Shuhmy Shuib on Aug 05, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

 
Kursus Pengurusan Majlis dan Protokol 2009
 
7 & 8 Julai 2009, Hotel Armada, Petaling Jaya, 9 a.m - 5 p.m
 Yuran Pendaftaran RM 980 setiap peserta ( yuran termasuk minum pagi , petangdan makan tengahari selama 2 hari, nota kursus dan Sijill Kehadiran Kursus )
esebuah organisasi sama ada kerajaan atau swasta, pertubuhan atau persatuan tidakdapat lari dari menganjur dan menguruskan majlis, sama ada rasmi atau tidak rasmi,diperingkat dalaman, organisasi, negeri, malahan diperingkat kebangsaan atauantarabangsa. Pengurusan dan perlaksanaan majlis dengan sempurna bukan sahaja akan dapatmencapai matlamat dan objektifnya, tetapi juga dapat mengelakkan pembaziran masa,kos dan tenaga. Ianya turut memberi gambaran positif bukan sahaja terhadap organisasidan penganjur, malahan terhadap individu yang terlibat.Kursus ini memberi pendedahan kepada para peserta tentang perancangan danperlaksanaan majlis mengikut protokol. Selain dari memberi pengetahuan dankemahiran asas yang cukup dalam bidang pengurusan majlis dan asas protokol majlis,kursus ini juga memberi pendedahan dan bimbingan bagaimana caranya menguruskanmajlis dengan cekap dan sempurna. Majlis yang berjalan dengan kemas, lancar danmenepati protokol akan dapat menaikkan imej dan martabat sesebuah organisasi ataupenganjurnya di mata masyarakat, negara dan dunia.
OBJEKTIF
Memberi pengetahuan dan kemahiran asas dalam pengurusan majlis dan asas protokolmajlis;Mengenalpasti perkara-perkara utama dalam pengurusan majlis;Mempelajari teori dan amali menguruskan majlis serta kemahiran protokol, etika sertaetikat, dan komunikasi;Mempelajari pengurusan majlis rasmi dan tidak rasmi, formal dan tidak formal diperingkat organisasi, negeri, kebangsaan dan peringkat antarabangsa; dan,Mengenalpasti kesilapan yang sering berlaku semasa mengurus dan mengendalikanmajlis.
Siapa Yang Patut Hadir 
Pegawai dan Kakitangan Kerajaan peringkat Professional dan Sokongan,
Pegawai dan Kakitangan Swasta,
Badan Berkanun, Pertubuhan, Persatuan, Badan-Badan Sukarela
Sesiapa yang terlibat atau berminat untuk mengendali serta ingin menambahpengetahuan mengenai pengurusan majlis dan protokol.
 
Terma dan Syarat
(
Sila Hubungi Puan Yazmin Yahaya sebelum mendaftar)
1. Lengkapkan borang pendaftaran, hantarkan melalui email atau faks atau posbersama cek/salinan
 payment slip/ guarantee letter 
sekurang-kurangnya
satuminggu sebelum kursus bermula.
2. Semua pembayaran hendaklah melalui
PERSADA RAY ENTERPRISE
(Maybank Account
512343533024
)3. Sebarang pembatalan penyertaan seminggu sebelum kursus bermula tidakakan dipulangkan yuran, tetapi pihak Persada RAY menerima peserta gantian.4. Penyertaan rasmi peserta akan dikira apabila cek/local order diterima dandilangsaikan.5. Pihak penganjur mempunyai hak untuk mengubah masa, tarikh dan tempat jikaberlaku perkara yang tidak dapat di elakkan. Jika ini berlaku, peserta akandiberitahu terlebih dahulu mengenai perubahan tersebut.Untuk pertanyaan, sila hubungi:- Yazmin YahayaEmail:-yazmin.persadaray@gmail.com H/P :- 019-207 6883Ofiice :- 03– 8064 4264
Nota:-
- Sila faks borang penyertaan ke
03- 8064 4254
-Sijil penyertaan akan diberikan kepada peserta yang menghadiri penuh kursus ini.
- Kursus
in-house
 juga boleh disediakan di atas permintaanDato’ Habibah Zon
berkelulusan Sarjana Muda Sastera dengan Kepujian dari UniversitiMalaya dan mendapat Diploma dalam Pentadbiran Arkib, dari National Archives of India.Beliau juga telah menerima Commonwealth Fellowship untuk Promote CommonwealthUnderstanding di London. Beliau merupakan seorang Pegawai Arkib sejak tahun 1972dan seterusnya menjadi Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia dari tahun 1995- 2003.Selepas bersara beliau telah dilantik menjadi Ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajarandari 2003-2008. Mempunyai pengalaman yang luas didalam pengurusan majlis dan protokol untukJabatan, negeri, kebangsaan dan antarabangsa. Beliau terlibat dalam perancangan danpengurusan majlis-majlis peringkat Kebangsaan seperti Pembukaan Memorial TunAbdul Razak, Memorial Tunku Abdul Rahman, Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan,Galeria Tun Mahathir, Pustaka Peringatan P.Ramlee, Pameran/ Perarakan Warisan
 
Warkah Melayu, Pengisytiharaan Dokumen Memory of the World, Majlis PolemikSejarah Malaysia, Persidangan Sejarah Lisan dan banyak majlis-majlis yang lain lagi. Untuk peringkat Antarabangsa, terlibat sebagai laison officer untuk Perdana MenteriNegara Saint Kitts and Nevis semasa Persidangan CHOGM, ahli JawatankuasaKebangsaan Tilawah AlQuran Peringkat Antarabangsa; menganjurkan InternationalVideo Conference on Good Governance and Electronic Records, Unesco Memory of theWorld Conference, Southeast Asia Regional Branch of the International Council of Archives Round Table Conference, International Audio Visual Archives Conference danlain-lain lagi. Beliau juga telah mengikuti kursus asas dan lengkap mengenai protokol anjuranKerajaan Malaysia dan swasta. Oleh kerana beliau sering keluar negara untukmenghadiri mesyuarat, persidangan, membentangkan kertas kerja dan memegang jawatan diperingkat antarabangsa dsbnya, beliau telah didedahkan dengan pelbagaisuasana protokol. Beliau juga telah diberi latehan protokol semasa menghadap QueenElizabeth di Buckingham Palace dan menghadiri pembentangan kes Pulau Sipadan danLigitan di Mahkamah Agung Dunia di Den Hague, Holland. Pengalaman danpengetahuan beliau dalam protokol banyak membantu beliau dalam menguruskanmajlis.
Protokol dan Etiket dalam Pengurusan Majlis Rasmi 
Kursus protokol dan etiket dalam pengurusan majlis rasmi adalah perlu untuk setiappegawai atau kakitangan awam , khususnya yang terlibat dalam pengendalian majlisatau semasa menghadiri sesuatu majlis rasmi. Prinsip dan amalan protokol perludifahami kerana sebarang ketidakcekapan akan memberi gambaran negatif terhadaporganisasi atau individu yang terlibat. Justeru, individu yang terlibat perlu melengkapkandiri dengan pengetahuan dan kemahiran yang berkaitan, di samping mempunyai rasatanggungjawab bagi memastikan setiap majlis yang dikendalikan berjalan dengan lancar dan sempurna. 
Objektif kursus :
Mengenal pasti perkara-perkara utama yang perlu dititikberatkan dalammengendali atau menghadiri sesuatu majlis rasmi
Berbincang bagaimana mengendalikan sesuatu majlis rasmi
Mengenal pasti kesilapan- kesilapan yang sering berlaku semasa mengendaliatau menghadiri sesuatu majlis rasmi 
Kandungan Kursus :
Pengenalan kepada protokol dan etiket
Kaedah penyusunan tempat duduk mengikut amalan protokol
Susunan bendera Malaysia dan bendera-bendera negeri
Pengacaraan majlis formal
Tanggungjawab dan peranan penyambut tetamu
Cita rasa berpakaian dan pengayaan diri
Etiket dalam perbualan sosial
Kaedah penyusunan tempat duduk bagi majlis jamuan makan mengikut protokol

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
fatimah shaary liked this
Lydia Lee liked this
Md Zainal Mohamad Ali liked this
mashira019 liked this
Mohd Adham Mohamed liked this
Ilham Reza liked this
Ulfa Annisa liked this
Fadil liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->