Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
45Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Permainan Tradisional

Permainan Tradisional

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 2,585|Likes:
Published by ganeshema83

More info:

Published by: ganeshema83 on Aug 06, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

 
Permainan Tradisional
Jengkek Kapal Terbang
Maksud permainan tradisional ini ialah permainan yang ditubuhkan oleh orangmelayu dari dulu lagi.Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak laridaripada memberi hiburan dan kegembiraan. Di samping itu, secara tidak langsungwawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahapkesihatan yang memuaskan. Namun, untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan, kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. Konsep ini cukupterserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampungterutamanya sejak dahulu hingga hari ini. Permainan ini popular dengan nama "Jengkek Kapal Terbang".Permainan ini boleh dikatakan sudah sebati kepada kanak-kanak perempuanmemandangkan sebahagian besar pemain yang mengambil bahagian ialah kanak-kanak  perempuan. Namun begitu, tidaklah terlalu janggal sekiranya kanak-kanak lelaki punturut bermain sama. Namun, "kapal terbang" itu diperolehi daripada petak ataugelanggang itu yang khusus dibina untuk bermain. Gelanggangnya terdiri daripada petak- petak empat persegi yang disusun sedemikian rupa yang menampakkan imej sebuah"kapal terbang". Terdapat lima petak empat segi yang dilakarkan sebaris. Pada petak keempat terdapat tambahan satu petak lagi di kiri dan satu lagi di kanan yang menimbulkanrupa sekali imbas seperti sayap kapal terbang. Di sebelah kanan pada petak pertama pulaterdapat tambahan petak yang berukuran separuh petak yang dipanggil "tangga" yangkelihatan seperti ekor kapal terbang.Kawasan bermain jengkek ini tidak perlu luas. Memadai jika kawasan itu dapatmenampung 8 buah petak. Kanak-kanak perempuan terutamanya tetap menunjukkankewibawaan mereka. Sedar dan tahu pentingnya keselamatan, mereka memberikan perhatian yang sewajarnya ke atas tapak permainan. Jika terdapat tunggul atau kayu,maka dibersihkan dahulu. Keselamatan tapak perlu dititikberatkan kerana tapak tidak mudah dipindah-pindahkan. Paling kurang, permainan ini dimainkan oleh 2 orang. Jikalebih ramai yang terlibat, tentu lebih seronok. Sebelum itu "buah" untuk permainan mestidisediakan, ianya diperbuat daripada sesuatu objek yang agak sesuai contohnya kepingan papan penutup botol dan apa sahaja asalkan berat agar hasil lemparan nanti lebih mantap.Bagi menentukan siapa yang layak mula dahulu, satu undian yang unik dijalankan.Masing-masing berdiri bahu-membahu membelakangi garisan tadi. Kemudian masing-masing melempar "buah" secara membelakang, sejauh yang mungkin. Siapa yang jauhmendapat hak bermain yang pertama.
 
Permainan ini nampak mudah tetapi akan menyusul pelbagai halangan yangsemakin lama semakin sukar. Dalam pusingan pertama pemain disyaratkan membawa"buah" dengan cara menatangnya di atas belakang tapak tangan. Jika "buah" terjatuh, pemain dikira "mati". Ini bermakna pemain seterusnya mendapat peluang berjengkek.Jika pemain berjaya menamatkan 9 "ting" dan 2 "Brak" tanpa menjatuhkan "buah", dia perlu melambung "buah" dan menyambutnya secara kaut dengan kedudukan tapak tanganmenghala ke bawah.Kemudian barulah dia berhak mendapatkan "rumah". "Buah" mestilah mendaratdi mana-mana petak iaitu dengan melempar membelakangi gelanggang untuk mendapatkan rumah. Dengan itu, pemain lain tidak boleh bertingting lagi dalam petak "rumah" orang. Pemain lain boleh bertingting di petak "rumah" orang dengan kebenarantuannya. Nilai juara dalam permainan tingting kapal terbang terletak pada "kemewahan"iaitu banyaknya "rumah" yang berjaya dimiliki seseorang pemain. Malah permainan ituterpaksa ditamatkan apabila semua petak sudah bertukar menjadi "rumah". Namun bukanlah secepat dan semudah itu menukarkan semua petak menjadi "rumah".Seandainya "buah" yang dilemparkan mendarat di "rumah" sendiri, maka rumah itu dikira "hangus" iaitu bertukar menjadi petak semula dan pemain dikira "mati".Sistem undian yang unik dijalankan. Satu garisan panjang dilakarkan di atastanah, masing-masing berdiri bahu membahu membelakangi garisan dan melemparkan"IBU" sejauh yang mungkin. Giliran pemain ditentukan dengan melihat jarak masing-masing dari garisan. Salah seorang pemain berjengkek dengan membawa "IBU" di atastangan mengelilingi petak-petak tersebut. Salah seorang pemain berjengkek denganmembawa "IBU" di atas tangan mengelilingi petak-petak tersebut. Pemain berjengkek memasuki kesemua petak dan terpaksa melangkah terus dari petak 3 ke petak satu kerana petak nombor 2 sudah ada tuan rumah. Permainan Jengkek Kapal Terbang dan jugadikenali sebagai Tinting Kapal Terbang.Sebenarnya, permainan ini juga ada pengajaran nilai-nilai moral iaitu semangatkerjasama, timbang rasa, tolak ansur, saling menghormati dan kesabaran.Lakaran gelanggang "Jengkek Kapal Terbang". Nama "Kapal Terbang" itu diperolehi daripadagelanggang yang disusun sedemikian rupa danmerupakan imej sebuah kapal terbang.

Activity (45)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ren Swan liked this
محمد اخسانو الدين liked this
Elisha Paul liked this
Nikanes Farha liked this
Mohd Faisal Bin Zaini liked this
Cik Miezah liked this
Shaf Arie liked this
herlena liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->