Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Teknologi Dalam Pendidikan Khas

Teknologi Dalam Pendidikan Khas

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 1,527|Likes:
Published by SK KAMPUNG BOYAN

More info:

Published by: SK KAMPUNG BOYAN on Aug 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2013

pdf

text

original

 
Teknologi Dalam Pendidikan Khas
1.0 PENGENALAN 
 Teknologi maklumat memainkan peranan yang sangat penting dalam usahamembantu Malaysia menjadi sebuah negara yang maju. MSC( MultimediaSuper Corridor ) ialah suatu projek teknologi maklumat yang sangat pentingke arah meningkatkan taraf ekonomi negara, taraf pendidikan rakyat,peningkatan sains dan teknologi, peningkatan perdagangan antarabangsadan pentadbiran yang lebih bersistematik.Pengajaran Pembelajaran Berbantukan Komputer ( PPBK ) telah dapatdikenal pasti sebagai bahan yang dapat membantu guru dan pelajar didalam kelas untuk meningkatkan pengetahuan dan pengalaman merekadalam mata pelajaran yang diikuti. Pihak Kementerian sedang berusahamenyediakan bahan PPBK yang secukupnya bagi 4 mata pelajaran iaituMatematik, Sains, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris yang akan digunakanoleh pelajar-pelajar. Peranan guru-guru adalah untuk memberikan bantuansebagai fasilitator di kalangan pelajar. Teknologi maklumat telah mengubah cara manusia bekerja pada zamankini.Teknologi maklumat ini dapat mempermudahkan tugas sertameningkatkan prestasi guru seperti penggunaan teknologi untuk kerja-kerjapengurusan dan kerja-kerja pengajaran pembelajaran. E-Ekonomi merupakanisu utama yang disarankan oleh Perdana Menteri kita, maka seharusnyapengetahuan tentang teknologi maklumat adalah penting bagi guru-gurudalam membentuk generasi yang akan datang.Bagi mengembangkan pemikiran dan minda pelajar khususnya,pendekatan pengajaran dan pembelajaran teknologi maklumat di sekolahperlu digubah kepada pemikiran penyelidikan, mengumpul maklumat,menganalisis data ke arah menggalakkan kreativiti dan motivasi pelajar.Pendekatan pengajaran secara tradisional secara pembelian nota-notaseharusnya dikikis dari pemikiran guru sebaliknya guru-guru perlu
 
dibekalkan pengetahuan dan kemahiran ke arah mendapatkan maklumatmelalui komputer.Pengajaran dan penggunaan komputer ( PPBK ) ini adalah aturcarakomputer yang menggunakan teknik-teknik kepintaran buatan untukmembantu seseorang belajar.Mikrokomputer digunakan untukmenyelenggara aktiviti pengajaran dengan berpandukan kepada programyang dibentuk oleh penulis perisian. Murid berinteraksi dengan programkomputer atau perisian melalau terminal.Perlaksanaan pengajaran dan pembelajaran berasaskan komputermemerlukan pendekatan pengajaran dan pembelajaran yang tertentu.Pendekatan ini perlu digunakan untuk memastikan pelajar dengan kebolehandan minat yang berbeza dapat menggunakan teknologi komputer sebagaialat pembelajaran untuk menyelesaikan masalah pembelajaran merekaSelain itu, pendekatan ini juga perlu bagi memastikan pelajar-pelajar yangkeluar daripada sistem pendidikan negara dapat memainkan perananmereka secara berkesan untuk memajukan masa depan negara yangberteraskan teknologi dan mengharungi zaman teknologi maklumat ini.
2.0 MATLAMAT PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BERASASKANKOMPUTER
2.1 Menyediakan satu panduan perlaksanaan proses pengajaran danpembelajaran mengenai perkakasan komputer yang mudah serta dapatmengoptimumkan masa guru dan pelajar.2.2 Memberikan keselesaan kepada pelajar untuk belajar dan menerokailmu pengetahuan dan kemahiran mengenai komponen perkakasaankomputer berdasarkan kadar keupayaan masing-masing.2.3 Memudahkan pelajar menimba ilmu pengetahuan asas, konsep, prinsipdan fakta mengenai komponen perkakasan komputer berdasarkankandungan bahan yang disediakan.2.4 Membolehkan pelajar agar berdikari dalam mencari maklumat danpenemuan untuk memenuhi sebarang tugasan.
 
2.5 Mencetuskan satu perbincangan yang menarik di kalangan pelajar danguru.
3.0 OBJEKTIF PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BERASASKANKOMPUTER
3.1 Dapat memberi pengetahuan dan kemahiran mengenai kepentingan dankomponen sistem komputer dalam teknologi maklumat.3.2 Dapat menjana kefahaman mengenai jenis dan fungsi komponenkomputer dan yang berkaitan dengannya dalam menjayakan matlamatpengajaran dan pembelajaran mata pelajaran teknologi maklumat.3.3 Dapat memberi pendedahan dan pengalaman kepada pelajar tentangkepentingan menjaga dan membaikpulih sistem komputer masing-masing.
4.0 PEMBELAJARAN BERASASKAN KOMPUTER
Prinsip pembelajaran berasakan komputer berlaku apabila pembelajarandilaksanakan melalui penggunaan komputer. Komputer digunakan di dalambilik darjah untuk membantu kaedah pengajaran tradisional. Alat elektronikini boleh menyimpan arahan dan data dalam memorinya dan melaksanakanarahan dalam susunan yang logik. Terdapat pelbagai jenis PPBK yangmempunyai kelebihan dan kesesuaian masing-masing dalam penggunaanmatapelajaran di peringkat rendah, menengah dan tinggi.
4.1 Latihtubi
Latihtubi adalah suatu latihan yang diberikan oleh komputer untukmeningkatkan pengalaman pembelajaran. Komputer akan memberikansoalan dan merakamkan semua jawapan yang betul atau salah. Seterusnyakomputer akan memberikan maklum balas kepada pelajar. Ini akanmembolehkan pelajar yang kurang berpengalaman dapat mengikutiperjalanan pelajaran mengikut tahapnya sendiri dan dapat memaparkankemajuannya pada bila-bila masa sahaja. Sebagai contoh, apabila membuatlatihan Matematik, para pelajar tidak akan merasa tegang jika terdapatkesalahan dalam latihan yang mereka buat. Mereka akan memperbaikikesalahan itu dan akan cuba menjawabnya sekali lagi.
4.2 Tutorial

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Hossain Baharun liked this
Nasrun Abd Manaf liked this
Nasrun Abd Manaf liked this
Haziqah Nasir liked this
syazreena1707 liked this
rahimi67 liked this
Mohamad Norainor liked this
Jali Omar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->