Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
22Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
REFLEKSI kertas kerja PJ

REFLEKSI kertas kerja PJ

Ratings:
(0)
|Views: 1,708|Likes:
Published by shaleh ramones

More info:

Published by: shaleh ramones on Aug 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

 
REFLEKSI
Saya telah melaksanakan aktiviti kumpulan melalui penyediaan kertaskerja. Ini merupakan kali pertama saya melakukan kaedah ini. Saya di beritugasan untuk menyediakan sebuah kertas kerja program rekreasi luar untukmurid sekolah rendah tahap 2 dari kelab rekreasi.Program rekreasi luar yang akan dijalankan melibatkan seramai 40 murid dan 5orang guru. Program ini juga akan dipenuhi dengan pengisian empat jenis aktivitirekreasi. Antaranya ialah abselling, flying fox, jungle trekking dan orienteering.Kertas kerja yang dibuat menyediakan program rekreasi yang akan melibatkanmasa selama 4 hari 3 malam.Saya gembira dan berpuas hati kerana kertas kerja yang dirancangdapat dilaksanakan dengan berkesan. Semua ahli kumpulan melibatkandiri secara aktif. Arahan dipatuhi dan semua ahli kumpulanmenyumbang idea dan pendapat yang bernas.Saya memulakan penyediaan kertas kerja dengan membahagi tugas kepadaBeberapa ahli kumpulan mengikut kebolehan. Saya memberi cadanganyang sesuai untuk dibincangkan. Ahli kumpulan yang lain juga turutmenyumbangkan idea untuk dibincangkan.Saya menjelaskan mengenai aktiviti serta langkah-langkah dan peraturan yangperlu dipatuhi yang dipilih mengikut pilihan tempat program rekreasi luar. Sayarasa saya telah bertindak sebagai penyumbang idea yang berkesan dalampenyediaan kertas kerja ini.
 
Gambar 1 : Tempat rujukan(Pusat Sumber IPIK)Gambar 2 : Perbincangan diadakan di mana-mana
 
Kekuatan
Murid akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan, melalui carasebegini dapat menwujudkan pesaingan yang sihat diantara kumpulan sertamemupuk semangat kesukanan yang tinggi. Disamping itu juga, acara sebeginimenjadikan badan murid cergas dan sihat. Sikap bertolak ansur danbekerjasama dapat disemai dalam diri murid dan sekaligus dapat membentukTerdapat empat aktiviti rekreasi yang akan dijalankan iaitu abselling, flying fox, jungle trekking dan orienteering.Objektif utama aktiviti rekreasi ini dijalankan bertujuan mendapat keseronokan,ketenangan minda dan kepuasan kendiri. Aktiviti rekreasi juga membolehkan kitamenikmati kehidupan di luar rutin harian dan memberi kesan yang positif terhadap aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial. Pembabitan dalamaktiviti rekreasi dapat membina jati diri dan ketahanan mental di sampingmemupuk semangat setia kawan.Aktiviti rekreasi yang dijalankan ialah abselling. Melalui acara yang dijalankanianya dapat mengeratkan hubungan silaturahim sesama mereka dan memupuksemangat kesukanan dalam kumpulan. peribadi yang baik dan mulia. Sebagaicontohnya murid bekerjasama dalam menyediakan peralatan yang hendakdigunakan. Setiap murid menjalankan tugas masing-masing dengan penuh rasatanggungjawab. Nilai-nilai ini perlu dikekalkan supaya murid dapatmempraktiskan di luar kawasan sekolah.Disamping itu juga, murid dapat mempelajari bagaimana memanipulasikan alatyang digunakan. Dalam aktiviti jungle trekking dan flying fox, keberanian muriddapat di uji dan di cabar. Kekuatan dan kelebihan ini dapat menjadikan aktivtirekreasi ini mencapai objektif dan matlamat sebenar.

Activity (22)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Eunice Liu liked this
Chin Chaw Yet liked this
Kleynton Deklyn liked this
Tan Lb liked this
Medline Taha liked this
Abu Aiman liked this
Wan Izmawati Wan Ibrahim liked this
Ramiza Ta-ibon liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->