Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
2.Baza Conflictului Surse Si Motive

2.Baza Conflictului Surse Si Motive

Ratings: (0)|Views: 234|Likes:
Published by simionvio

More info:

Published by: simionvio on Aug 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2015

pdf

text

original

 
1.2. Baza Conflictului: surse si motive
 
Cauzele generatoare de conflicte, pot fi cautate atat in elementele de ordinpsiho-sociologic, cat si in elemnetele ce caracterizeaza fiecare organizatie in parte. Putemdiscuta astefel despre conflicte la baza carora stau
diferentele in ceea ce privestepregatirea profesionala
si depre conflicte la baza carora stau
diferentele inperceperea realitatilor si a sistemelor de valori.Diferentele in pregatirea profesionala,
constitue o cauza inerenta de conflictin orice grup sau organizatie. In constructia competentelor intervin trei factori si anume:
1.
factorii personali
2.
factorii sociali
3.
factoriiorganizatoriciDobandirea competentelor necesita trecerea unei perioade, in care de obicei seacumuleaza stari tensionale pe seama incapacitatii indeplinirii unor sarcini si obligatiuni,iar sentimentul de revolta apare firesc, ca urmare a comparatiei cu unuu membri aigrupului.
Diferentele in perceperea realitatilor si in sistemul de valori,
fac oameniisa reactioneze in baza a ceea ce ei percep ca este realitate, deseori aceste perceptii fiindunele inselatoare. Cateva dintre aceste elemente distorsioante sunt:
 Imaginea inamicului diabolic:
membri unui grup transforma imaginea membrilor grupuluiopus in „inamicul” caruia ii asociaza toate relele si dezastrele.
 Imaginea moralei grupului:
prin care evaluarea de catre grupuri, atat a propriilor actiuni,cat si a actiunilor grupului advers, se realizeaza prin dublu standard (unul favorabilpropriului grup si altul defavorabil grupului oponent)
 Imaginea din oglinda:
grupurile rivale tind sa impartaseasca perceptii reciproc eronateunul edspre celalalt (in masura in care un grup tinde sa creada edspre un alt grup ca este„rau”, acesta din urma va manifesta la randul lui aceleasi perceptii).
 
FACTORII GENERATORI DE CONFLICTE
Echitatea la locul de munca:
este strans legata de procesul motivatioal. Angajatii suntci mai motivati sa participe la eficienta organizatiei in momentul in acre ceea ce ofera se aflain raport direct cu ceea ce primesc in schimb. Perceptia de echitate este insa influentata side ceea ce se crede ca primesc ceilalti. Sa ne imaginam ca un angajat va primi un salariumult mai mare decat asteptarile sale. El va fi foarte multumit si se va comport aca atarepana in momentul in acre va afla ca un alt coleg, in aceleasi conditii de munca, cu aceleasiatributii, cu aceleasi studii ca ale lui, primeste un salariu mai mare. In acel moment vaaparea starea de nemultumire, de dezinteres, datorita urmatorilor factori:-In juedcarea nivelului de recompensare, angajatul nu are in vedere une etalon, el vacompara retributia lui cu cea a unei persoane aflata intr-o situatie similara.-Inechitatea apare atunci cand un angajat considera inegal raportul dintre ceea ce oferasi ceea ce primeste.-Inechitatea creeaza o tensiune pe care angajatul incearca sa o inlature.-De obicei, perceptia de inechiatate, in sensul unei remuneratii mai mici, este mai edsintalnita decat invers, fiind mai usor de acceptat un salariu mai mare, care da nastereunei motivatii puternice, decat situatia inversa care este intolrabila.
Deficientele in comuniacre:
se pot constitui ca surse ale conflictuluiindeosebi atuncicand sunt oferite informatii insuficiente, sau cand sunt distorsionate anumite informatii cusau fara voia persoanelor implicate. Subiectii trebuie sa aiba in vedere eliminarea oricarorfactori ce pot crea deficiente in comunicare si sa creeze un climat de satisfacere a nevoilorgrupale (informarea la locul de munca, raporturi interpersonale apropriate, satisfacereanevoilor de apartenenta).
Comportamentele dificile ale unor persoane:
asa numitii angajati problema suntfoarte usor de recunoscut in cadrul organizatiilor, ca urmare a reactiilor emotionale pe carele genereaza. Conflictele de aceasta natura pot fi rezolvate numai schimband schimband inpersonalitate acele conditii care le-au creat. In practica insa, acest lucru este destul e dificil,ceea ce ne face sa credem ca persoanele cu probleme comportamentale (colericul,incapatanatul, barfitorul, sadicul), pot crea o atmosfera incendiara la locul de munca.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Sergiu Neagu liked this
Diana Furculita liked this
12BACAU liked this
titiridvatidva liked this
rain forest liked this
Denisa liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->