Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
28Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kesekan lalu lintas

Kesekan lalu lintas

Ratings:
(0)
|Views: 3,895|Likes:
Published by aliaasakini

More info:

Published by: aliaasakini on Aug 17, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

 
Kesekan lalu lintasPengenalan
Pembangunan yang begitu pesat di sesuatu kawasan akan menjana aktivitiekonomi kawasan tersebut. Hal ini akan menarik lebih ramai penduduk terutamanyapenduduk luar bertumpu ke kawasan tersebut. Keadaan ini menyebabkan timbulnyabeberapa masalah seperti setinggan, kesesakan lalulintas dan sebagainya. Keadaan ini juga tidak kurangnya berlaku di Malaysia.Kepesatan pembangunan di Malaysia sememangnya sudah dikenali seanterodunia.Namun di sebalik pembangunan yang begitu rancak secara langsung kita tetapmenghadapi masalah yang begitu rumit untuk diselesaikan, contoh masalahtersebutialah masalah kesesakan lalulintas. Di Pulau Pinang, pembangunan pesatdisusuli dengan berbagai masalah terutama sekali masalah lalulintas dan selain itu,banjir ,pencemaran sekitar ,percanggahan gunatanah dan lain-lain lagi. Masalah kesesakan lalulintas menjadi isu kajian kumpulan kami, di mana lokasikami lebih tertumpu diJalan Jelutong.Hal ini kerana Jalan Jelutong merupakan salah satu laluan utama pengguna ke pusat bandar Georgetown* dan jugalaluan utama  pengguna keluar dari pusat bandar, yang semestinya mengundang kepada kesesakanakibat perkembangan pesat aktiviti di pusat bandar tersebut. Kelewatan seringkalidialami terutamanya waktu sibuk. Di samping itu kami juga merasakan bahawakesesakan lalulintas ini bukan hanya berlaku di waktu puncak iaitu waktu pejabat atauwaktu sekolah, bahkan di setiap masa. Kesannya, ia menggangu kelancaran operasiaktiviti ekonomi di kawasan tersebut.Persoalan sekarang adalah sama ada Jelutung Expressway yang bakal disiapkandan dilancarkan penggunaannya akan dapat menyelesaikan masalah tersebut di atas.Diharap penyelidikan ini dapat memberi gambaran sebenar mengenai impak dankeadaan sebenar kesesakan di Jalan Jelutung. Amat penting kajian ini dibuat untukmemberi cadangan penyelesaian yang sewajarnya.Oleh hal yang demikian, atas kesedaran pentingnya aspek lalulintas dan kesanatau impak kesesakan lalulintas, penyelidik memilih bidang ini untuk dijadikan bahanpenyelidikan. Satu kajian perlu dilakukan bagi mengenalpasti punca, kesan, ramalanuntuk mengenalpasti gambaransebenarnya masalah kesesakan lalulintas di JalanJelutung. Dan seterusnya mengemukakan cadangan bagi mengurangkan masalahkesesakan di kawasan tersebut.
Contoh
Kesesakan makin kritikal
 Jika benar kerja-kerja melebarkan jambatan akan siap pada bulan September tahun depan,adakah masalah kesesakan di Jambatan Pulau Pinang dapat diatasi sepenuhnya?
 
TERPERANGKAP dalam kesesakan lalu lintas sehingga berjam-jam lamanya bukan lagi perkara luar biasa bagi pengguna Jambatan Pulau Pinang yang sering berulang-alik antaraSeberang Perai dan bahagian pulau.Kerancakan aktiviti ekonomi di Pulau Pinang terutamanya di bahagian pulau menyebabkan lebih120,000 kenderaan keluar masuk menggunakan jambatan itu setiap hari. Jumlah itu bertambahkepada 130,000 pada musim perayaan dan cuti sekolah.Pengendali Jambatan Pulau Pinang, Penang Bridge Sdn. Bhd. (PBSB) mengenal pasti puncautama kesesakan ialah penutupan satu lorong bagi kedua-dua hala untuk kerja-kerja pelebaran jambatan sepanjang 13.5 kilometer (km) itu dan kemalangan jalan raya.Beberapa orang pengguna tetap Jambatan Pulau mempunyai pandangan sendiri mengenai puncakesesakan lalu lintas di atas jambatan yang mula beroperasi sejak tahun 1985 itu.Abdul Halim Ahmad, 36, berkata, sikap pengguna jambatan itu sendiri yang tidak sabar danmemandu tanpa berhati-hati menyebabkan sering berlaku kemalangan kecil yang menjadi puncakesesakan selama berjam-jam.“Terutamanya di sebelah pagi ketika semua orang berpusu-pusu masuk ke bahagian pulau untuk  pergi kerja dan waktu petang ketika pulang dari kerja, ketika itu ada juga pemandu yang pentingkan diri sendiri dan tidak berhati-hati sehingga menyebabkan kemalangan,” katanya.Abdul Halim yang merupakan seorang penjawat awam yang bertugas di Komtar, Georgetown berkata, beliau yang tinggal di Butterworth dan menggunakan jambatan itu setiap hari terpaksa berdepan dengan kesesakan ketika pergi dan pulang dari pejabat.Seorang lagi pengguna, Asmah Mohd Noor, 28, berkata, kenderaan berat yang menggunakan jambatan itu pada waktu puncak juga menyumbang kepada kesesakan lalu lintas.“Kenderaan banyak pada waktu itu. Semua orang mahu cepat kerana mengejar masa untuk sampai ke tempat kerja. Pada masa itu pula ada kenderaan yang membawa muatan berat lalu di jambatan menyebabkan pergerakan kenderaan bertambah perlahan,” katanya yang bertugas dikawasan perindustrian Bayan Lepas.Asmah yang menjadi pengguna tetap jambatan itu sejak dua tahun lepas berkata, masalahkesesakan itu bukan perkara baru dan beliau mencadangkan kenderaan berat tidak dibenarkanmenggunakan jambatan pada waktu puncak.
 
Mengenai alternatif lain seperti menggunakan perkhidmatan feri untuk berulang alik ke tempatkerja, Asmah berkata, beliau tidak menggunakan feri kerana terpaksa menunggu giliran agak lama memandangkan ramai juga menggunakan perkhidmatan itu pada waktu pagi dan petang.Sementara itu, jurucakap Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) berkata, langkah pentingyang boleh dilakukan bagi mengatasi masalah lalu lintas itu ialah tindakan mencegahkemalangan.Antaranya adalah mengkaji kenapa kemalangan sering berlaku di atas jambatan, meletakkan papan tanda amaran di kawasan kemalangan dan mengurangkan had kelajuan daripada 80kmjkepada 60kmj.Katanya, PBSB juga perlu menyediakan pembahagi jalan yang boleh dialihkan untuk membukalorong tambahan atau mengalihkan laluan ke lorong bertentangan dari mana-mana hala untuk menyuraikan kesesakan lalu lintas.Beberapa langkah sedang dan akan diambil oleh kerajaan bagi mengatasi masalah kesesakan jambatan itu. Antaranya kerja-kerja melebarkan jambatan sedia ada dan pembinaan JambatanKedua Pulau Pinang bagi mengurangkan jumlah kenderaan yang lalu di Jambatan Pulau Pinang.Bagaimanapun, pengguna jambatan terpaksa bersabar kerana kerja-kerja melebarkan JambatanPulau Pinang yang dijangka siap pada bulan September 2008 terpaksa dilanjutkan sehingga bulan September 2009 kerana masalah geoteknikal.Manakala pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang sepanjang 24 km yang menghubungkanBatu Kawan di Seberang Perai dan Batu Maung di Pulau Pinang telah dimulakan dan dijangkadijangka siap pada bulan Januari 2011.Bagi mengatasi masalah kesesakan itu juga, Menteri Kerja Raya, Datuk Seri S. Samy Vellu pada22 Disemebr lepas mengarahkan LLM dan PBSB menyediakan perkhidmatan helikopter untuk mengangkat kenderaan yang terbabit kemalangan di atas jambatan bagi menyuraikan kesesakanlalu lintas.Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Utiliti dan Pengangkutan negeri, Datuk Koay Kar Huah berkata, kerajaan negeri berharap LLM dan PBSB menyegerakan cadangan itu kerana kesesakanlalu lintas di atas Jambatan Pulau Pinang semakin kritikal.Beliau berkata, kerajaan negeri juga telah mengemukakan dua lagi cadangan dalam perbincangannya bersama syarikat itu sebelum ini iaitu menghalang kenderaan berat memasuki jambatan ketika waktu puncak dan meminta PBSB menggalakkan pengguna berkongsikenderaan bagi mengurangkan kesesakan di atas jambatan.Katanya, selain kenderaan yang bergerak perlahan, kebanyakan kenderaan berat ini bukan sahajamembawa barangan lebihan muatan tetapi kadangkala uzur dan sering rosak di tengah jalan.“Walaupun cadangan menghalang kenderaan berat menggunakan jambatan pada waktu puncak tidak dipersetujui oleh Menteri Kerja Raya sebelum ini, saya berharap beliau dapat mengkajisemula perkara ini demi kebaikan orang ramai,” katanya.Rata-rata pengguna jambatan Pulau Pinang berharap pihak terbabit seperti PBSB dan LLMtermasuk kerajaan negeri mencari penyelesaian terhadap masalah yang dihadapi mereka. – Bernama

Activity (28)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mizan Misran liked this
hamizack liked this
farishaamira liked this
Ikineaisya liked this
antho57 liked this
antho57 liked this
farishaamira liked this
Syukri Abd Rahim liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->