Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Никола коперник

Никола коперник

Ratings: (0)|Views: 35|Likes:
Проект од ученик
Проект од ученик

More info:

Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2014

pdf

text

original

 
Никола коперник 
 
Кирил Митановски, 7в одд.
 
 
Никола коперник 
 
Никола Коперник 
 
(полски:
 
Mikołaj Kopernik;
 
Товин,
 
19 февруари
 1473
 –
 
Фромборг,
 24
мај
 
1543) бил полски
 
астроном, кој прв ја изнел модерната
 
варијанта
 
на
 
теоријата
 
за хелиоцентричниот (со сонцето како негов центар)
 
сончев систем, во неговата епохална книга „De revolutionibus orbium coelestium" („За движењето на небесните топки“). Коперник е роден во градот
 
Торун,
 
Царска Прусија, автономнапровинција
 
на
 
Кралството Полска. Се школувал во
 
Полска
 
и
 
Италија, животот претежно го поминал работејќи во
 
Фромборк, Царска Прусија, каде што и починал.
 
Коперник бил еден од најголемите
 
полимати
 
на своето
 
време. Бил
 
математичар,
 
астроном,
 
правник,
 
физичар,
 
учител,
 
гувернер,администратор,
 
дипломат,
 
економист
 
и
 
војник.
 
Покрај својата ангажираност и различни интереси, тој ја сметал астрономијата за негова вокација. Неговата теорија дека
 
Сонцето, а неЗемјата, е центар на
 
Вселената, се смета за една од најважните и решавачките за понатамошниот развој на
 
астрономијата, вклучително се смета и за една од најважните теории за човештвото. Таа теорија, со своето доаѓање, ги поставува темелите на модерната астрономија и ги охрабрува младите научници, астрономи и учители да пристапат со поголема
 
скепса
 
кон дотогашната догма.
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->