Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
75Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
kedudukan wanita

kedudukan wanita

Ratings:
(0)
|Views: 6,777|Likes:
Published by naz 87

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: naz 87 on Aug 18, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/28/2013

pdf

text

original

 
Soalan : 9Kedudukan wanita sebelum dan selepas penerimaan masyarakat Arab terhadapIslam?1.0 Pendahuluan
Kedudukan wanita di Semenanjung Tanah Arab sebelum kedatangan Islam berbezadengan kedudukan mereka selepas penerimaan masyarakat Arab terhadap agama Islamyang telah dibawa masuk oleh Nabi Muhammad S.A.W. Zaman sebelum kedatanganserta penerimaan masyarakat Arab terhadap Islam lebih dikenali sebagai ZamanJahiliyah. Pengertian jahiliyah adalah berasal daripada akar kata
 jahala
dan kata terbitan
 jahalun
atau
 jahalatun
yang bererti bodoh dan sesat.
1
Hal ini kerana kehidupanmasyarakat Arab pada ketika ini tidak mempunyai belas kasihan terhadap golonganwanita kerana mereka menganggap wanita semasa zaman ini tidak mempunyai hak dankebebasan dalam politik, ekonomi dan sosial.
“Menurut D.S Margoliouth : orang-orang Arab akan tetap menjadi pagan(penyembah berhala) hingga munculnya seorang lelaki (Nabi Muhammad S.A.W.)”
2
Maka selepas kedatangan Islam dan juga penerimaan agama Islam oleh masyarakat Arab,iaitu dengan penyebaran ajaran Islam oleh seorang Insan yang Kamil iaitu NabiMuhammad S.A.W, maka kedudukan wanita serta taraf mereka telah dapat dipelihara dangolongan wanita ini juga dihormati dan berlakunya perubahan dalam aspek politik,ekonomi dan sosial dalam kalangan wanita iaitu selepas kedatangan Islam.
1
(2001).
Tamadun Islam dan Tamadun Asia.
Penerbit Universiti Malaya. Kuala Lumpur : Hlm 39.
2
Sayed Ali Asgher Razwy (1997).
Muhammad Rasullullah SAW:Sejarah Lengkap Kehidupan dan Perjuangan Nabi Islam Menurut Sejarawan Timur dan Barat.
Pustaka Zahira. Jakarta : Hlm 25.
1
 
2.0 Aspek politik 2.1 Sebelum Kedatangan IslamStatus Wanita
Kedudukan wanita ketika Zaman Jahiliyah adalah rendah berbanding taraf merekadengan kedudukan lelaki pada ketika itu. Hal ini terjadi kerana wanita ketika zaman jahiliyah ini hanyalah diibaratkan tidak lebih sekadar daripada barangan dagangan dantempat untuk melepaskan nafsu daripada gologan lelaki.
3
Status dalam kedudukan politik wanita pada zaman ini adalah merupakan yang paling bawah sekali didalam hieraki sosialdan juga mereka ini dikatakan sama taraf dengan golongan hamba. Maka dengan ini tidak menghairankan sekiranya kaum wanita pada Zaman Jahiliyah ini sering kali ditindas,dilecehkan dan dibenci oleh golongan lelaki malah mereka juga akan dipulaukan olehahli keluarga mereka sendiri.
4
Maka sebagai buktinya dimana di dalam Al-Quran dapatdilihat bahawa kebencian masyarakat jahiliyah terhadap wanita didalam surah (An-Nahl :ayat 62) yang bermaksud:
“Dan mereka menetapkan bagi Allah apa yang mereka sendirimembencinya.”
5
Oleh yang demikian, jelas menunjukkan bahawa golongan wanita pada Zaman Jahiliyahtidak dianggap sebagai maruah keluarga yang tertinggi dan mengikut kepercayaanmasyarakat ketika zaman berkenaan dalam peribahasa yang telah diungkap oleh golonganlelaki Zaman Jahiliyah bahawa:
“para ibu hanyalah wadah yang telah diciptakan sebagai penampung mani”
3
 
 Ibid 
: Hlm 29.
4
Fatima Umar Nasif (2003).
 Hak Dan Kewajipan Wanita Dalam Islam
. Cendekia Sentra Muslim. Jakarta:Hlm 51.
5
 
 Ibid :
Hlm 51.
6
Ja’far Subhani (1996).
Sejarah Kehidupan Rasullullah SAW 
. Penerbit Lentera. Jakarta : Hlm 24.
2
 
Malah kedudukan wanita semasa Zaman Jahiliyah ini telah menimbulkantanggapan serta menjadi kepercayaan tradisi sejak dari turun-temurun bahawa anak-anak  perempuan ini dianggap pembawa sial serta malang kepada keluarga mahupun kepadasesebuah bani. Walaubagaimanapun, peranan wanita ini juga dapat dilihat dalam aktivitiyang dijalankan oleh mereka dalam kehidupan seharian bagi menolong kaum lelakiseperti mencari kayu api, mengambil air, memerah susu binatang ternakan, menganyamtenunan-tenunan untuk pakaian serta menjahit.
7
Hal ini kerana bagi meringankan bebankaum lelaki jahiliyah kerana seperti yang telah diketahui, mereka ini sering sahaja berperang antara kabilah bagi menunjukkan kekuatan mereka masing-masing sertamenjaga maruah dan nama setiap kabilah. Sekiranya sesuatu kabilah itu kalah dalam peperangan, maka mereka semua akan dijadikan hamba abdi kepada kabilah yangmemenangi sesuatu peperangan tersebut.
8
Berfungsi di Medan Perang
Semasa Zaman Jahiliyah, peperangan antara kabilah sering berlaku bagi mengukuhkankedudukan masing-masing di Semenanjung Tanah Arab. Oleh yang demikian, bagimenguatkan lagi semangat golongan lelaki dalam menempuhi peperangan, makagolongan wanita juga telah dibawa bersama-sama untuk menyertai peperangan. Merekaakan diletakkan di kedudukan belakang bala tentera yang sedang berperang agar dijadikan sebagai peringatan kepada golongan lelaki bahawa sekiranya merekamengalami kekalahan di dalam perang tersebut, maka golongan wanita yang beradadibelakang mereka akan menjadi bahan pemuas nafsu oleh pihak musuh.
9
Maka bolehdikatakan juga bahawa wanita yang dibawa bersama-sama di dalam medan peperanganadalah merupakan bahan taruhan oleh golongan lelaki pada ketika itu. Hal ini terjadikerana golongan kaum Quraisy tidak akan membawa harta kerana apabila merekamengalami kekalahan, maka mereka akan berasa kerugian ke atas harta yang dibawa olehmereka diambil oleh pihak musuh. Bagi masyarakat Jahiliyah, nilai harta adalah lebihtinggi berbanding dengan nilai wanita.
7
Ahmad Amin (1980).
 Fajar Islam
. Dewan Bahasa dan Pustaka. Kuala Lumpur: Hlm 13.
8
(2001).
Tamadun Islam dan Tamadun Asia.
Penerbit Universiti Malaya. Kuala Lumpur : Hlm 45.
9
Ahmad Shalaby (1975).
 Kehidupan Sosial di Semenanjung Tanah Arab.
Pustaka Nasional Singapura.Singapura: Hlm. 107
3

Activity (75)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Bubbleblues Jaja Gee liked this
Amirul Afif liked this
Nor Ainie liked this
Kress liked this
Attarmizi Ramli liked this
Jajang Maulana Mansyur liked this
Nur Faezah Azmin liked this
Izza Arsyika added this note
Mintak ambil isi kandungan untuk assignment tajuk yang sama. Boleh mintak nama penuh dan tajuk assignment ini untuk kasi kredit?

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->