Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
20Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Latihan Imbuhan a Melayu 01 Men 2

Latihan Imbuhan a Melayu 01 Men 2

Ratings: (0)|Views: 1,487|Likes:
kertas latihan imbuhan.
kertas latihan imbuhan.

More info:

Published by: Abdul Manaf Bin Mohd Yasir on Aug 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2012

pdf

text

original

 
Latihan Imbuhan Tatabahasa Melayu 01Nama: ______________________________ ( )Tarikh: ______________Kelas:_____ Arahan: Imbuhkan setiap perkataan dalam kurung menurut kontekspenggunaannya dalam petikan.
Masyarakat Melayu/Islam Singapura telah (1.bentuk)_____ identiti merekatersendiri yang berbeza daripada orang Melayu di Malaysia, Indonesia atau Brunei. Halini (2.bukti)_____ semasa mereka memberi reaksi berbeza kepada peristiwa 11September, (3.banding )_____dengan sesetengah masyarakat Islam lain.Masyarakat Melayu/Islam juga (4.pamer)_____ semangat yang sama dalam isuseperti pembaharuan pendidikan madrasah dan soal pendermaan organ.'Apabila berada di luar negara, anda mahu terlebih dahulu (5.kenal)_____ sebagaiwarga Singapura. Anda telah kekalkan warisan, budaya dan agama anda tetapi(6.pandu)_____ ciri unik Singapura yang terbuka dan (7.pandang)_____ke hadapan,' kataEncik Lee semasa (8.ucap)_____ dalam Rapat Hari Kebangsaan di Pusat BudayaUniversiti, Nasional Universiti Singapura (NUS).Menurut beliau, semasa peristiwa 11 September itu masyarakat Melayu/Islamsegera (9.kecam)_____ pengganasan dengan jelas dan tidak berasa kecewa dan(10.tekan)_____.Daripada (11.asing)_____ diri, orang-orang Melayu Singapura tampil(12.damping)_____ masyarakat lain dan mengambil pendekatan terbuka, daripada(13.sifat)_____ konfrontasi.Encik Lee menimbulkan peristiwa itu dalam (14.ucap)_____ bahasa Melayunyakerana insiden tersebut merupakan satu detik (15.tentu)_____ bagi keharmonian agamaSingapura terutama bagi masyarakat Melayu/islam.Katanya, sedang rakyat Singapura daripada semua (16.percaya)_____ semakinserius dalam mengamalkan agama mereka dan semua (17.kumpul)_____ agama kinilebih aktif, mereka juga mesti terus (18.kukuh)_____ keharmonian kaum dan agama.Oleh itu, warga perlu (19.wujud)_____ lebih banyak peluang untuk bergaul,(20.pupuk)_____ persefahaman dan meningkatkan rasa selesa antara satu dengan lain.
 
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.
 
Latihan Imbuhan Tatabahasa Melayu 02Nama: ______________________________ ( )Tarikh: ______________Kelas:_____ Arahan: Imbuhkan setiap perkataan dalam kurung menurut kontekspenggunaannya dalam petikan.
'Saya berbesar hati, di majlis-majlis sosial, orang Melayu/Islam (1.gaul)_____ mesra dengan tamu lain. Saya juga gembira kerana mereka sering mendekati saya,(2.ambil)______ gambar dan berjabat tangan, termasuk wanita (3.tudung)_____,' tambahEncik Lee.Beliau juga (4.gesa)_____ rakyat supaya terus membina ikatan melintasi garisanagama dan jangan (5.biar)_____ agama memisahkan warga. Dalam ucapannya, Encik Lee juga (6.iktiraf)_____ peranan penting masyarakat Melayu dalam kisah Singapuraselama 50 tahun negara ini memerintah sendiri serta (7.capai)_____ mereka dalam pendidikan dan usaha (8.tangan)_____ isu-isu penyalahgunaan dadah dan masalahkeluarga pincang.Hasilnya, tahap pencapaian Melayu dalam pendidikan (9.tingkat)_____ tahundemi tahun, dengan semakin ramai pelajar Melayu mengambil (10.jurus)_____ sains danteknologi di politeknik dan universiti.'Dalam tempoh satu generasi, bagi sesetengah keluarga, kita saksikan peningkatandaripada ibu bapa yang berpendidikan rendah dan tidak (11.kemahiran)_____ kepadaanak-anak yang menjadi (12.karya)_____ seperti doktor dan jurutera.’'Ramai yang lain juga manfaatkan sepenuhnya peluang yang tersedia, mencapai(13.cemerlang)_____ dalam perniagaan, kerjaya, perkhidmatan awam, sukan dan seni.Mereka bangga dengan pencapaian ini. Masyarakat Melayu dan negara juga(14.wajarnya)_____ bangga dengan mereka,' kata Encik Lee. Namun, beliau (15.ingat)_____ masyarakat supaya tidak lupa dengan(16.golongan)_____ pelajar Melayu yang masih (17.perlu)_____ bantuan untuk meningkatkan tahap (18.capai) mereka di sekolah dan Institut Pendidikan Teknikal (ITE).'Mereka mungkin (19.kial-kial)_____ kerana masalah keluarga. Masyarakat harus(20.bantu)_____ pelajar lemah ini dan keluarga mereka,' gesa Encik Lee.

Activity (20)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Norazlina Isa liked this
mc' ya liked this
Kn Ecmaterial liked this
mummysofea liked this
Zurida Mustapha liked this
Fadzri liked this
love liked this
Maryam Mary liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->