Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
TAKRIF NEGARA BANGSA

TAKRIF NEGARA BANGSA

Ratings:
(0)
|Views: 833|Likes:
Published by bibi
4 u
4 u

More info:

Published by: bibi on Aug 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/10/2012

pdf

text

original

 
TAKRIF NEGARA BANGSA
  Negara bangsa terbentuk apabila manusia berkongsi sejarah, kebudayaan serta bahasayang sama dan seterusnya menghasilkan satu identiti. Hal ini jelas dapat dilihat dinegara bangsa England, Perancis. Sungguhpun begitu, terdapat negara bangsa yangtidak mempunyai persamaan ras, kebudayaan, dan bahasa. Negara bangsa bolehditakrifkan sebagai negara yang ditubuhkan berasaskan kepada bangsa yangserumpun, serta mempunyai tradisi yang sama. Ia sepatutnya sebuah negara yangmerdeka dan daulat. Kepentingannya diutamakan dari segala kepentingan yang lain dikalangan warganegaranya. Penubuhan negara bangsa dianggap sebagai kemuncak kepada perkembangan peribadi sesebuah negara. Negara bangsa juga bolehditakrifkan sebagai sebuah negara yang bebas daripada konsep empayar dan berada di bawah kedaulatan raja mutlak. Setiap negara bangsa mempunyai penduduk yang berteraskan satu bangsa, bahasa, kesusasteraan dan satu kesedaran kebangsaan. Rajamempunyai hak untuk mengisytiharkan perang, mengenakan cukai, mentadbir danmenguatkuasakan undang-undang. Negara bangsa juga boleh disebut sebagai monarkikebangsaan.
SEJARAH KEMUNCULAN NEGARA BANGSA
 
England
 Negara bangsa di England terbentuk dengan kemunculan Dinasti Tudor (1458-1603)iaitu apabila Henry VII berjaya menamatkan kekacauan yang berlaku akibat PerangBunga Ros. Peperangan ini berlaku selama 30 tahun. Ia menyebabkan kedudukangolongan bangsawan lemah dan membuka ruang untuk raja dan rakyat merampaskuasa. Henry VII telah mengambilalih kuasa dari Richard III (raja terakhir keluargaWhite Rose). Beliau telah meluluskan undang-undang menentang pemakaian pakaiankhas, pengekalan tentera persendirian dan pemakaian lambang kuasa sendiri sebagaiamalan golongan bangsawan. Beliau juga menggunakan Majlis Dirajanya sebagaimahkamah baru untuk berurusan dengan hal-hal harta benda dan keadaan yangmengganggu ketenteraman awam. Majlis ini pada mulanya dianggap sebagai alatuntuk mengukur kedudukan raja dan berjaya mewujudkan keamanan dan keadilan. Ia juga memperlihatkan Henry VII sebagai pemimpin yang mulia walaupun beliaumempunyai peribadi yang tidak baik. 
Perancis
 Negara bangsa Perancis dimulakan oleh Louis XI yang memerintah antara tahun 1461hingga 1483 dan diteruskan oleh penggant-penggantinya. Beliau telah membina pasukan tentera diraja bagi menumpaskan pencerobohan yang menggunakangolongan bangsawan untuk memberontak. Pada tahun 1519, Perancis berjayamemperluaskan kekuasaannya ke atas gereja melalui perundingan dengan Pope LeeX. Beliau juga bersetuju menerima pendapatan gereja Perancis dan raja-raja Perancisakan mengawal gereja kebangsaan. 
Sepanyol
 Negara bangsa di Sepanyol terbentuk ekoran daripada penyatuan 2 kerajaan iaituKerajaan Aragon dan Castrie. Penyatuan ini dilakukan melalui perkahwinanFerdinand dan Esabella pada tahun 1479. Pada tahun 1480, atas desakan kedua-duanya, Dewan Parlimen Sepanyol telah mengarahkan golongan feudal menyerahkan
 
tanah yang dahulunya dirampas daripada raja. Golongan bangsawan tidak dibenarkanmembina istana untuk kepentingan sendiri. Ferdinand dan Esabella menggunakangereja untuk kepentingan mereka sendiri, mereka melantik Bishop, Paderi Besar danBiara sedangkan kuasa tersebut berada di tangan Pope di Rom sebelum itu. KerajaanAragon dan Castile mengiktiraf kedua-dua raja tetapi tidak ada institusi politik,kehakiman dan pentadbiran yang sama di antara kerajaan tersebut. Dalam keadaan ini,negara bangsa di Sepanyol telah menerima pengaruh agama dan penyatuannya jugahanya berlaku di sekitar gereja dan mereka seterusnya mendesak kepada penyatuanagama dan semangat kebangsaan. Penyatuan Sepanyol menjadi lengkap apabilaorang-orang Moors yang beragama Islam dipaksa meninggalkan Sepanyol. Padatahun 1502, bermulalah sejarah negara Sepanyol dengan raja kebangsaan yang beragama Katolik. 
KESAN PEMBENTUKAN NEGARA BANGSA
 Pembentukan negara bangsa di Eropah menamatkan konsep dunia empayar. Ia jugaturut memungkinkan pelayaran ke seberang laut dan penemuan negara-negara baru.Pembentukan negara bangsa juga merintis jalan kepada kemunculan pemerintahanmutlak pada abad ke-16 dan ke-17. Kemunculan negara bangsa semacam ini amatketara di Perancis dan England. Kebanyakan rakyat Eropah cenderung untuk menerima idea bahawa raja dilantik atas kehendak tuhan. Walau bagaimanapun,rakyat harus mempunyai suara dalam aspek-aspek tertentu. Oleh itu, raja tidak bolehmenggubal undang-undang atau menaikan cukai tanpa kebenaran. Segala keputusanyang hendak diambil haruslah mendapat kebenaran daripada dewan parlimen.
CIRI-CIRI NEGARA BANGSA
  Negara bangsa mempunyai kuasa dan tidak bergantung kepada orang lain. Hal inidisebut sebagai independent. Kuasa ini menyebabkan penduduk dalam teritori(kawasan pemerintahan yang lebih luas daripada wilayah) memberikan ketaatan yangsepenuhnya dari aspek politik. Terdapat perbezaan dari segi sains dan bilangan penduduk. Ada negara bangsa yangmempunyai bilangan penduduk yang ramai dan ada pula yang terlalu sedikit. Negara bangsa akan diminta kawasan gabungan dalam sempadannya untuk mengagungkannya. Sebagai sebuah negara gabungan, negara bangsa jelas di dalam beberapa perkaradiantaranya ialah keahlian negara bangsa adalah wajib kepada semua warganegara.Terdapat monopoli penggunaan tentera dalam kawasan sempadannya dan pegawai-

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Fadzilah Daud added this note
amat membantu. tq
Asraf Wazir liked this
sarsuke92 liked this
khai_bella liked this
abuhazwan liked this
abuhazwan liked this
abuhazwan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->